7 съвета как да поддържате подовите настилки като нови

Публикувано на 29/04/2015 от Виктория Маринова | Последна редакция на 18/07/2016 | Видяно 5 813 пъти

Времето за пролетно почистване и обновяване на дома дойде, за да му придаде още по-съвременен и приветлив вид! Захабените и вехти подови настилки обаче доста биха затруднили тази задача. Необходима е правилна и редовна поддръжка, за да съхраните първоначалния им вид за по-дълго. За целта ние сме ви подготвили 7 съвета за това как да ги запазите като нови, които ще направят пролетното преобразяване на дома ви още по-лесно! И тъй като някои интериорни предизвикателства имат нужда от опитната намеса на професионалист, заявете проект в MaistorPlus напълно безплатно и ще останете очаровани от резултатите!


Чаят вече не е само за пиене

Всички знаем за полезния ефект, който чаша билков чай ще окаже върху организма ни. Малцина знаят обаче за неговите почистващи свойства. Той е особено подходящ за освежаване на дървени мебели и настилки, като с негова помощ ще отстраните петната от тях без усилие.


Бъдете прецизни в почистването

Формулата е следната: потопете няколко пликчета билков чай в 1 литър гореща вода и изчакайте да изстине. След това напоете кърпа или парцал с готовата течност и след като изстискате, забършете дървената повърхност. Накрая подсушете допълнително със суха кърпа. Друга идея за почистване на дървен под е смесването на оцет с ленено масло, като процедурата остава същата.

Виж още: 6 начина да освежите дома си с минимален бюджет


Кухненските помощници в борбата със замърсяванията

Билковият чай не е единственият верен съюзник в почистването на пода. Почти всички видове настилки може да третирате със смес от вода и оцет, подходяща за дърво и теракот, но не и за мрамор, защото може да увреди цвета му. Смесването на оцет с малко зехтин е подходящо само за дървени повърхности, тъй като първият ще се справи с петната, а вторият-ще подпомогне покритието. След тази процедура изплакнете внимателно хлъзгавия под и подсушете. Не се тревожете за неприятната миризма, която ще остави оцетът-проветрете помещението за няколко минути и няма да има и помен от нея!


"Летящи" килимчета за допълнителна защита

Да си кажем честно, най-добрият начин да запазите подовата настилка би било, ако изобщо не стъпвате върху нея. Вместо да правите стратегически ходове обаче, просто поставете килимчета на местата с най-голям "трафик", като антрето, дневната и около спалнята.


Изберете точния килим за различните помещения

На пазара ще намерите най-различни видове килимчета като размери, форма и декорация, следователно това е точното време да обзаведете дома си с такива изцяло по ваш вкус! От гледна точка на материалите, акрилните килими са изключително подходящи, тъй като са устойчиви на петна и не избеляват от слънчевата светлина. Въпреки тези им страхотни качества, те не са подходящи за коридора и антрето, тъй като бързо се износват.


Ето кой ще спре замърсителите пред вратата

Прахта и пясъкът са заклети врагове на подовите настилки, затова ви препоръчваме да ги държите далеч от тях, като поставите изтривалка пред входната врата. Така ще предпазите паркета и теракота от драскотини, а килимите–от кални петна. Ако е необходимо, поставете изтривалки и пред други стаи, като спалнята и банята например.


Заложете на постелка с интригуващ дизайн

Добрата новина е, че не бива да жертвате атрактивността в името на функционалността и можете да изберете изтривалка с надпис "Добре дошли" или "Моля, събуйте обувките си", а защо не и нещо по-закачливо. Имате възможност да проявите дори чувство за хумор с надписи като "О, пак ли ти?" или "По-добре върви при съседите". Материалите, от които е изработена изтривалката, също са въпрос на избор, но най-често срещаните са гума и мокет.

Виж още: Как да почистим и освежим матрака на леглото


Прахосмукачката е новият ви най-верен помощник

Независимо дали сте заложили на паркет, теракот или друга настилка за вашия дом, редовното й почистване е ключът към запазването на вида й за по-дълго. За целта поне веднъж седмично я почиствайте с прахосмукачка, а ако не сте почитатели на дразнещото й бръмчене, опитайте с метла. Прахта и пясъкът, които внасяме отвън, могат да надраскат настилките, а в най-добрия случай-да унищожат покритието им. Обърнете внимание на накрайниците на прахосмукачката и използвайте тези за фини повърхности, защото макар и в редки случаи, другите също могат да нанесат повреди.


Полезният навик, който ще ви спести много чистене

Тъй като един от най-добрите начини да запазите пода си непокътнат е превенцията от замърсявания, създайте си навик да събувате обувките си веднага щом се приберете. Така ще предотвратите разпространението на прахта, която внасяте отвън и ще направите почистването на дома си много по-лесно!


Снабдете дома с удобен шкаф за обувки

А за да не бъдат обувките ви разхвърляни из целия коридор, инвестирайте в шкаф за обувки или в цяло обзавеждане за антре. Така ще има къде да прибирате обувките, които не са подходящи за сезона или да съхранявате тези, които носите сега. Ако бюджетът ви притиска, обмислете как да си направите сами шкаф за обувки, а в MaistorPlus можете да откриете подходящия съветник за това!

Виж още: Как сами да отпушим канала на мивката


Попивайте разлятите напитки незабавно

Разлятите напитки по пода са кошмар за всяка домакиня. Ако подовата настилка в дома ви е паркет или теракот, използвайте кърпа, за да попиете течността и така ще й попречите да я повреди. Ако пък сте заложили на килим, първо съберете твърдите частици от чашата, след което навлажнете петното с топла вода и попийте няколко пъти, докато то изчезне напълно. Тук трябва да отбележим, че упоритото търкане на замърсения килим е силно непрепоръчително, защото то ще влоши положението.

С подходяща поддръжка и редовно почистване можете осезаемо да удължите живота на подовите настилки. В случай, че това не е достатъчно и те имат нужда от намесата на професионалист, направете безплатна заявка в MaistorPlus и разгледайте офертите от майсторите, регистрирани в платформата. Запознайте се с оценките за работата на отделните специалисти и направете промяната у дома сбъдната мечта!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Венцислав Димитров
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
49 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
10 извършени проекта