Нов дом - от къде да започнем?

Публикувано на 02/06/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 02/06/2022 | Видяно 2 559 пъти

Да откриете и закупите първия си нов дом може да се окаже една трудна и предизвикателна задача, особено ако ви се случва за първи път. Преди да финализирате сделката има много стъпки, които трябва да извървите, много документи и изисквания, а понякога ще се срещнете и с колебания за избора си.

Но най-трудната част е преминала и вече сте открили идеалния дом за вас. Вече можете да се захванете с интересната и по-забавна част, а именно играта с цветове, текстури, обзавеждане и декорация.

Едно от най-големите предимства при преместването в ново жилище е това, че можете да ревизирате вещите си и да започнете на чисто.

Но от къде да започнете, след като сте прекрачили прага на новия си дом? Тук на помощ идват интериорните дизайнери, регистирани в MaistorPlus, които освен с изпълнението на зададения проект, ще могат да ви дадат съвети, които да приложите и да оползотворите изцяло пространството по най-добрия начин.


Започнете начисто

След като вече притежавате собствено местенце, е дошъл и моментът да започнете да ремонтирате и пренасяте багаж. Разгледайте вещите, които притежавате и решете дали си заслужава да преместите всяка една от тях от стария в новия си дом. С годините е лесно и неусетно натрупваме множество вещи – било то желани или не, които се превръщат в неизменна част от вашето обкръжение. А преместването на ново място е перфектната възможност да направите обстоен обзор на всичко, което притежавате и да се отървете от ненужните предмети. По този начин ще улесните живота си или този на хамалите, като значително намалите товара за пренасяне и всъщност запазите само най-желаните, които да преместите в настоящия си дом.


Потърсете вдъхновение

Започвайки от чисти стени и под, можете да развихрите потенциала на въображението си. Има толкова много места, където може да откриете вдъхновение – списания за интериор, блогове, уебсайтове. „Откраднете“ идеи от места, които посещавате като хотели, ресторанти и дори домовете на вашите приятели. Съберете изображения и направете колаж (mood board) – физически или онлайн, като така може да визуализирате добре как да изглежда дома ви. Не включвайте конкретни цветове, а по-скоро цялостна визия на помещения, които ви харесват. Помислете как бихте искали да изглежда крайният резултат: топло и уютно, леко и вдъхновяващо, забавно и жизнерадостно. Изготвяйки плана си, ще улесните планирането и ще се фокусирате. Ако не живеете сами, а с партньор или семейство, е важно да се поинтересувате и от техните идеи и да ги включите.


Не прибързвайте с решенията

Дайте си време да опознаете новия си дом. Не бързайте във взимате есенциални решения, когато се късае до обзавеждането и строително-ремонтни дейности. Не купувайте 10 скъпи ролки тапет или много скъп диван първосигнално. Премислете! Първоначалните ви идеи със сигурност ще се променят, след като прекарате известно време във всяка стая. По-лесно да започнете от празно платно, вместо да се взирате в стени, покрити с грозни тапети или неподходящи цветове. Един трик, от който може да се възползвате е да боядисате в бяло или да шпакловате, за да „рестартирате“ състоянието да статите. Така ще си осигурите бялото платно, върху което да се развихрите и да създадете произведение на изкуството.


Основни начални щрихи

Подовите настилки, осветлението, разположението на контактите и ключовете са от съществено значение, за да може да започнете и с другите по-забавни занимания. Смяната им, след като вече домът ви е изпълнен с мебели, е неприятно начинание. Не ви се иска да прешпакловате и боядисвате отново стените на спалнята, защото първоначално сте решили, че стенното осветление е по-добро от настолните лампи или пък обратното, нали така?

След като сте решили какъв вид и усещане искате да създадете, започнете със стаите една след друга, тъй като да се справите с целия дом в едно и също време е стресиращо и претоварващо. Можете да използвате някой фокусен елемент като възглавница, тапицерия или картина, за да обвържете интериора. След което може да изберете цветовете и дизайна, както и останалите мебели.


Малкото е повече

Не се престаравайте и не претрупвайте помещенията. Чували сте, че понякога малкото е повече. Важно е не просто да нахвърляте различни компоненти, а да създадете един симбиозен план. Оставете въздух в пространството – интегрирайки бялото в цветовата схема, независимо дали стените или обзавеждането, ще придадете по-висока стойност на дома си. А и не само, ако след известно време белите стени ви омръзнат, можете да ги промените.

Същата максима важи и за закупуването на мебелите. Когато става въпрос за закупуването на основни мебели като диван, леглото, кухненската маса, избирайте по-скъпи и качествени, които ще издържат по-дълго във времето. Дори и да се налага да спестявате, по-добре изберете мебели, които са по-качествени, които ви харесват. Ако закупите евтино и некомфортно обзавеждане, рискувате да се съсипе в рамките на няколко години.

Наскоро сте се сдобили с нов дом или имате желание да ремонтирате старото си жилище? Не смятате, че бихте се справили сами? Потърсете съдействие в лицето на регистрираните в MaistorPlus специалисти в различни сфери, които ще превърнат празните стаи в дом!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
"Ивикс Строй"
Сухо строителство, Велико Търново
24 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта