Скандинавският стил среща японския минимализъм или по-просто казано – Джапанди

Публикувано на 21/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 21/04/2022 | Видяно 1 481 пъти

Може би не може да си представите, че Япония и Скандинавия имат нещо общо, но има много елементи в интериора, които са подобни. Фокусирани над простотата, естествените материали, комфорта и функционалността, не може да бъдем изненадани, че все повече дизайнери за заинтригувани от комбинацията между двата свята или – Джапанди. 

    Джапанди е комбинация от скандинавската функционалност и японския рустик минимализъм, създаващ чувство за хармония, близост до природата и простота. Това свързване създава перфектната комбинация от функция и форма, като се фокусира над чисти линии, светли пространства и светла цветова палитра. 

    При обазвеждането на дома всеки се сблъсква с колебания какво точно да избере и кое най-много би подхождало на пространството. Тук на помощ идват гурутата в интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus. Със сигурност имат безценни трикчета, които ще направят дома ви красив и естетически издържан.


Какви са елементите на Джапанди?

Перфектната симбиоза между Япония и Скандинавия – джапанди се фокусира над минималистична визия, която е добре изглеждаща и високо функционална. Хармонията в този стил се дължи на факта, че Дания и Япония споделят сходни идеи за минимализъм и комфорт, в допълнение с вниманието към ръчно изработените произведения, високото качество на изработка при продуктите и естествени материали – основно дърво. Очаквайте изобилие от естествени елементи, приглушени цветове, изчистени линии и малко, но за сметка на това добре подбрани мебели. 

    Стилът джапанди включва в себе си красиви ръчно изработени мебели и декорации вместо евтини структури. Неутралната палитра комплиментира обзавеждането. Обикновено се избират успокояваща цветова палитра. Когато се включват по-ярки цветове се случва много обмислено и фино. Стилът джапанди има някои основни правила, които могат да бъдат адаптирани към всеки дом. 

Джапанди подчертава устойчивостта. Естествените материали и простите форми са перфектния дизайн, доближаващ до природата. Все повече хора търсят екологична естетика, което не е изнена да увеличаващата се популярност на стила. 


Как японският и скандинавски стил се съчетават

Ако сте запознати със скандинавския стил, със сигурност сте се сблъскали с понятието „hygge”. Това е скандинавската концепция за това, че изкуството да бъдеш щастлив не се крие във вещите, а в атмосферата и усещанията. Тя достига огромна популярност през последното десетилетие. Домът трябва да бъде убежище и място, осигуряващо комфорт всеки пък, когато прекрачите прага. 

Обединете тази идея с японсата идея „wabi-sabi” – да видим красотата в несъвършенството, създавайки джапанди. Японският и скандинавският дизайн се комбинират толкова добре, тъй като са насочени в една посока, а именно удобство и минимализъм. Споделената естетика на двата стила създава непринудена и в същото време изискана визия. 
И там, където двата стила се разминават, техните различия се допълват взаимно. Където японският интериор е елегантен, скандинавският – рустик. Японската цветова палитра помага за премахването на чувството за стерилност и студенина, присъщо за скандинавските домове. 


Как да декорираме в джапанди стил

Почитатели ли сте на минимализма и hygge? Ако отговорът е „да“, то е време да експериментирате с джапанди. За да постигнете такава визия, фокусирайте се над натурални материали и незавършени дървени и бамбукови елементи, които дават чувство за природа и опростена красота. Използването на приглушени тонове с нотка на бледо зелено, създаването на домашна оранжерия и внасянето на повече растения в дома – съсредоточете се към всеки елемент, който напомня на външния свят.

Намаляването на безпорядъка е ключът към постигането на джапанди. Фокусът е над чист линии и отворени пространства. Ако сте почитатели на минималистичното излъчване, но имате активно домакинство и ви е трудност, опитайте да постигнете „искуствен минимализъм“ като закъпите контейнери и кутии, за да скриете всички вещи и да постигнете по-подреден вид. 

За да извлечете най-доброто от двата свята, съчетайте уюта от Скандинавия с елегантността на Япония. И двата стила се фокусират над практичността и постигането на дзен чувството във вашия дом. Оглеждайте се за устояващи във времето елементи. 


Mix & Match в Джапанди стил

Освен дървото, ратанът и бамбукът също са често предпочитани за обзавеждането в този стил. Скандинавските мебели са изключително семпла и чиста визия. Докато за Япония е характерно оцветеното или изрисувано дърво с извити форми. Не се притеснявайте и ги комбинирайте, като по този начин ще постигнете уникален завършек, привличащ вниманието. Съчетание между различните нюанси на дървото също е допустимо, въпреки това се опитайте да не прекалявате с множество различни тонове. Toва ще помогне за създаването на хармонично и модерно чувство.

Въпреки че и японският, и скандинавският декор не са нови на интериорната сцена, комбинацията от двете със сигурност ще бъде нарастваща тенденция през следващите няколко години. Ако сте заинтригувани от тази визия и бихте искали да внесете минимализма и хармонията в дома си, заявете своя проект. Опитни специалисти, регистрирани в MaistorPlus, ще изпратят своите предложения, между които можете да изберете най-подходящото за вас.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ВодПро
ВиК Услуги, София
138 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта