План Б: Луксозен бункер, подходящ за пандемия

Публикувано на 17/11/2020 от Теа Даулова | Последна редакция на 17/11/2020 | Видяно 2 351 пъти

Изолацията се настани трайно в нашето ежедневие. И да, няма начин всеки да притежава свой малък бункер, в който да се настани. Но това не пречи да се запознаем с някой причудливи идеи, реализирани от достатъчно досетливи хора. Когато трябва да променим начина си на живот, винаги е добре да имаме план Б. И ако за повечето от нас това е къщата на село, отдалечена вила или необитаемо жилище, то други успяват да погледнат доста по-мащабно на тази идея. И не се съмняваме, че голяма част от хората ще са напълно съгласни да се изолират на подобно място.

Серхей Махно от Украйна е основател и творчески директор на концепцията за създаване на бункер, който да бъде чудесно място за изолация. Луксът в интериорът е на всеки ъгъл. И това със сигурност ще ви направи почитатели на идеята, дори и в нормалния ритъм на живот (който всички очакваме с огромно нетърпение).


Първа стъпка: Надеждна архитектура

Първото нещо, което екипът трябва да направи е да осигури надеждност на цялата конструкция. Тяхното основно желание е да се осигуря достъп до мястото както по земя, така и по въздух. Именно заради това на покрива на бункера е създадена хеликоптерна площадка. Директен щит е създаден още с влизането. Там са позиционирани автоматични врати, които имат възможност и за ръчно управление.


Втора стъпка: Подходящ интериор

Във вътрешността на бункера основното нещо е да има максимално малко вещи. В същото време обаче те трябва да са достатъчни за неговите обитатели. Съавторът на проекта Игор Хавриленко споделя, че „Съвременните хора са свикнали със свободата и липсата на всякакви ограничения. Животът в бункер, колкото и да е удобен, той все пак е живот в клетка. Точно затова опитахме да проектираме пространството така, че хората да усещат минимални липси и да се чувстват наистина комфортно.“.

  • В сърцето на бункера има огромно дърво и растителност. И не, те не са изкуствени, а напълно истински. Оградени са със стъклени прегради от интериора и имат достъп до външния свят, като по този начин техният живот максимално се доближава до естествения.  
  • Голяма част от стените са трансформирани в библиотеки. Там обитателите на бункера могат да намеря храна за душата. По този начин ще успеят поне за малко да се откъснат от действителността.
  • Проектът е създаден за удобно настаняване на 2 или 3 семейства с деца, плюс персонала и техните семейства.

Вижте още: Проектът ЕДЕН - от изоставена кариера в парче от рая


Спалните на бункера

Интериора в спалните е създаден така, че нищо да не липсва на обитателите. Идеята е те да се чувстват в нормални условия на живот.

  • Декорът в мястото за спане създава усещане за пространство.
  • Някои от стените са проектирани с видео стена, на която се излъчват различни природни изображения. Това е направено с цел максимално да се пресъздадат условията от външния свят. Дори има допълнителна функция, която само с натискане на един бутон може да донесе аромат на бриз или прясно окосена трева.
  • Мебелите са по последен писък на интериорните тенденции.
  • Всички спални са с цилиндрична форма, като по този начин се създава илюзия за безкрайност.
  • Цветовата гама е в топли тонове – бежова, кафяво и кремаво.
  • Всяка спалня разполага със стая за спане, отделен склад и самостоятелна баня.


Огромна трапезария

За създателите на този проект от огромно значение е да може да бъдат запазени семейните традиции, който са огромна сила в извънредни условия. Точно поради тази причина тяхното желание е да създадат огромна трапезария, около която да се събира цялата фамилия. И успяват да реализират тази своя идея.

За допълнителен комфорт към цялостния дизайн на стаята е изградена и вертикална градина на една от стените.


Хол, пригоден за домашно кино

Всекидневната е истинска мечта за всеки домошар. Тя изобилства от мека мебел, пригодени така, че да може всички обитатели удобно да се настанят. Стената е превърната в голям кино екран, където да се прожектират любими филми. Тоновете и в това помещение са в земната гама – сиви мебели и бежови стени, които допринасят за атмосферата в дневната.


Кухня, със заявка за професионално готвене

В условия на изолация някой може да намери своето ново хоби. И готвенето е точната възможност. Точно заради това дизайнерите са положили огромни усилия, за да изглежда всичко в нея на професионално ниво.

  • Повърхностите са от неръждаема стомана, което е перфектен избор за предназначението на бункера.
  • Кухнята разполага с огромно разнообразие от оборудване. То е подбрано така, че да стигне на обитателите поне за месец без да се налага да мият.
  • За допълнителен комфорт към нея има кафемашина, кухненски робот и всякакви други уреди, които улесняват всеки кулинарен ентусиаст.


Място за спорт

Създателите на бункера не са забравили максимата „Здрав дух в здраво тяло“. Те са се погрижили за спортната форма на обитателите.

  • Има обособено място за фитнес с модерни уреди в него.
  • Пространството разполага и със закрит басейн във формата на полумесец. Той е със специална настилка, която отразява в зелен цвят повърхността на водата, като по този начин се пресъздава усещане за естествен воден басейн.
  • Освен за физиката, пространството дава възможност и за поддържане на психиката, като е обособена стая за медитация с цилиндрична форма.

За реализирането на този проект, целият екип се е водил от убеждението да създадат място, което да е удобно за живеене във всякакви условия. Е, очевидно отлично са се справили с тази задача. Едва ли има човек, който не иска да посети това невероятно място (без да му се налага принудително да използва възможността за обитаване).  Стилният интериор и всички удобства го правят в страхотно място за живеене. Остава само да чакаме по-добро време, за да може спокойно да се насладим да подобни проекти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
48 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
8 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
7 извършени проекта
Васил Димитров
Ремонт на баня, София
9 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта