Черен под в интериора - възможност за разнообразни и стилни решения

Публикувано на 23/07/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 23/07/2020 | Видяно 3 251 пъти

Подовата настилка е от съществено значение за всеки дом. А днес ще обърнем специално внимание на тази, която е в черен цвят. От една страна всички знаем, че черното е класика. А от друга - що се отнася до избора на подови настилки, много хора предпочитат да не експериментират с цвета на пода, избирайки по-светли нюанси. Те се страхуват, че черното ще направи пространството по-мрачно. Но тези предположения са напразни - такъв акцент в интериора отдавна се е доказал като необикновен и много стилен.

Ако решите да имате черен под в жилището си, обърнете се към регистрираните специалисти в MaistorPlus. Черният цвят в стаята позволява да я освежим по специфичен начин. Разбира се, черното при подовата настилка има своите предимства и недостатъци, с които трябва да се запознаете преди монтажа. 


Предимствата на черния под

В интериора тъмните настилки – особено черните се използват доста често напоследък. Нека подчертаем всички положителни моменти, които те дават:

  • Стилен външен вид. Такъв под ще направи всяка стая по-луксозна и по-изтънчена.
  • Универсалност. Черните подове са подходящи при всяко интериорно решение. В допълнение, те могат да бъдат поставени във всяка стая, от дневната до банята.
  • Спестяване на разходи за други декорации. Черният под сам по себе си прави стаята по-луксозна. Ето защо може да се използват допълнителни декоративни елементи, които са по-ниско бюджетни.
  • Повишаване индивидуалността на помещението. Това се гарантира от факта, че черният под пасва на всеки нюанс на стените. Той изглежда особено елегантно с различни модели фототапети. Но за целта оставете тавана в бяло или бежово.

Вижте още: 20 великолепни идеи за спални в черно и бяло


Има ли недостатъци черният под в интериора?

Разбира се, като всеки друг цвят за подова настилка, черният под има своите минуси. Въпреки това, тези недостатъци на тази опция за декориране на стаята могат лесно да бъдат преодолени, а всички изброени до момента предимства ще подчертаят избрания дизайн в дома. Ето основните минуси:

  • Оптически черният под може да намали стаята. Много хора се страхуват, че той визуално намалява площта. Да, това е вярно донякъде. Тъмната повърхност не е в състояние да внесе повече светлина, поради което стаята изглежда по-тъмна. Този аспект обаче зависи главно от това какви други цветове за декориране на стаята, ще бъдат използвани. В крайна сметка, тяхната хармонична комбинация ще помогне да се създаде подходящата атмосфера в жилището.
  • Черният под изисква много грижи за поддръжка и лесно се цапа. Наистина става дума за цвят, на който лесно се откроява всяко петънце. Един добър съвет: грижите за един полиран или лъскав тъмен под е много по-сложна, отколкото за матов. Ето защо, ако не искате постоянно да почиствате подовата настилка дори от най-малките замърсявания, заложете на матовата повърхност.


Правило №1 за избор на черен под в интериора

Ако искате да направите дизайна на своя дом по-оригинален, тогава монтирането на черен под е чудесен вариант. Въпреки това, кафявият под от естествено дърво е фаворит. Спазвайте първото правило за организиране на стаята, ако изберете вариант черен под.

  • Най-традиционният вариант за декориране на стая с под в черни нюанси е използването на тапети в светъл цвят. Този контраст е сполучлив при всеки стил - от класически до Хай-тек.
  • Изберете бели, бежови или пастелни цветове при декорирането на стените.
  • Ако се стремите да добавите още малко оригиналност към стаята, са нужни и добре подбрани ярки акцента. Това може да бъде червена масичка за кафе или пък изборът да падне на жълти пердета. А защо не и голяма кашпа с красиво растение?

Вижте още: Идеи как да съчетаем черното в кухнята


Правило №2: Осветление

Второто правило е много важно също. Изберете подходящо осветление, така че вашият под да не изглежда твърде мрачен. От местоположението на осветителните тела ще зависи дали този под може визуално да намали помещението.

  • Ако сте избрали матово черно покритие за пода, по-добре е да насочите лъчите на светлината не към пода, а към стените за равномерно разпръскване.
  • Лъскавата повърхност (за разлика от матовата) отразява добре светлината, така че в този случай осветителните тела трябва да са монтирани така, че лъчите да падат директно върху подовото покритие.

Още една малка препоръка относно светлината. В стаи с черен под е най-подходящо многостепенното осветление. То е в състояние леко да разшири границите на стаята, благодарение на това всяко пространство става по-широко и по-светло.


Паркет и ламинат - това са най-често срещаните материали за черен под

Ако сте насочили вниманието си към черната подова настилка, масово хората избират един от следните материали:

  • Естествен паркет. Най-често за тези цели се използва дъб. Такава настилка е оригинална и екологична. Въпреки сравнително високата цена, паркетът има много предимства сред другите опции за пода. Можете да ползвате паркет в дневната, спалнята или детската стая.
  • Ламинат. Почти всички производители предлагат черен ламинат днес. Той е по-достъпен като цена от паркета и има много положителни качества. Сред тях са: красота, способност да издържа на всякакъв товар, устойчивост на влага и др. Можете да поставите ламинат във всяка стая на жилището без банята.

Вижте още: Интериорни решения, които е добре да избягвате


Подходяща настилка за черен под

Днес в магазините освен паркет и ламинат има представен богат асортимент от подови настилки. Там се предлагат продукти, произведени в голямо разнообразие.

  • Фаянсови, теракотни и гранитогресни плочи. Плочките в черно изглежда много впечатляващо и елегантно. Единственият им недостатък е, че са доста студени на допир. Черните плочки могат да се ползват във всяка стая в зависимост от избрания стил.
  • Саморазливен под. Става дума за една от най-новите опции за подови настилки. Изработен в черно, макар и сравнително скъп, такъв под изглежда много стилен и впечатляващ.
  • Килими. Черният килим ще бъде подходящ най-вече в спалнята. Тази мека настилка е топла, удобна и приятна на допир.

Както можете да видите, предлагат се голям брой подови настилки, които са представени в черно. Изборът им трябва да съответства на вида помещение и стила в него. С правилна селекция ще получите трайна и висококачествена черна подова настилка, която ще бъде връхната точка във вашата стая.

Оказва се, че черният под е смело решение, което с правилен подход ще помогне напълно да трансформирате интериора в жилището си. В случай че имате нужда от професионална помощ, потърсете майсторите, регистрирани при нас. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Имате възможността да ги сравните, да видите предишни мнения на клиенти и да направите собствен избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
Иван VIP
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта