Лагом (Lagom): уникална тенденция в интериорния дизайн

Публикувано на 12/06/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 12/06/2020 | Видяно 2 716 пъти

В северна страна като Швеция, важна роля в живота на хората играе техният дом. Ето защо философията Лагом (Lagom) се реализира и в интериорния дизайн, за да се създадат спретнати помещения, предназначени да предизвикат щастие в хората. В Швеция хората оценяват високо семплия и екологичен начин на живот, просторните и подредени стаи, атмосферата на спокойствие и изобилието от естествена светлина.  

Максимата на Лагом (Lagom) гласи: “Точно толкова, колкото трябва” и това подтиква архитектите в Швеция  да се стремят техните проекти да са с възможно по-малко въздействие върху околната среда, като залагат повече на реда и баланса, като гаранция за добро здраве. Това са само някои от ключовите моменти на философията на Лагом (Lagom). Доверете се на специалистите в MaistorPlus, ако искате да организирате дома си по този начин.


Характерни белези на Lagom

Швеция се смята за една от най-щастливите страни в света. Неслучайно нейната философия Lagom става все по-широко разпространена.

  • Според нея тайната на щастието се крие в определен житейски подход - отказ от прекаленото изобилие, търсене на ред и баланс, като гаранция за радост и положително отношение. 
  • Харесва ли ви? Ако отговорът е ДА, то намалете въздействието върху околната среда, подобрете баланса между работата и личния живот, постарайте се къщата винаги да изглежда чиста и така ще се чувствате по-добре. Това са основните характеристики на скандинавското мислене, които откриваме в интериорния тренд Lagom.

Вижте още: New Eclectic – тренд в интериорния дизайн през 2020


Лагом (Lagom) не е просто интериор, а начин на мислене

Философията Лагом (Lagom) не е само в интериора. Това е начин на живот. В допълнение към декорирането на дома в сдържани тонове и отличното подреждане на мебели, изработени от качествени материали, има още няколко начина да живеете според принципите Lagom.

  • Използвайте само най-необходимото.
  • Отървете се от предмети, които не ви носят положителни емоции.
  • Изхвърлете всичко ненужно от шкафа, освободете се от боклука и оставете само най-необходимото.

Не става въпрос само за материални неща. Помислете за отношенията си с различни хора. Може да намерите сили да се разделите с тези, които са токсични.


Лагом (Lagom) правила

Научете основните правила във философията Лагом (Lagom), защото само така ще разберете как се прилагат в интериора:

  • Харчете по-малко. Това се отнася за всичко. Купувайте неопаковани предмети, рециклирайте боклука или използвайте повторно някои предмети.
  • Намалете покупките. Не купувайте прекалено много. Изразходвайте пари за специални неща, които ще останат с години, за събития, които стоплят живота ви.
  • Не бързайте. Практикувайте да сте по-бавни. Съзнателно изпитвайте скука. Насладете се на собствената си компания.
  • Намерете баланс. Съсредоточете се върху намирането на хармония в живота си. Опитайте се да постигнете баланс между работата и личния си живот. Опитайте се да не се притеснявате, че ще направите всичко перфектно, просто бъдете себе си.


Неутрални цветове и минималистичен стил без крайности

В къщите, които са интериорно организирани в стил Лагом (Lagom), преобладават неутралните тонове. Белият цвят и спокойните нюанси на сивото визуално разширяват стаите и засилват естествената светлина. Те са отличен фон за поставяне на декоративни елементи.

  • Атмосферата на равновесие и спокойствие, която е толкова важна при този интериор, може да се постигне и с модерни керамични плочки в бели тонове с изящни сиви жилки. Това е ярък пример за философията на минимализма. Става дума за дискретен и елегантен дизайн, който е идеален за този стил.
  • Но това не е просто мимимализъм - има определена разлика. Оказва се, че последователите на Лагом (Lagom) се стремят към средна позиция. Например, ако стените в стаята са декорирани в светли цветове, една от тях може да бъде по-ярка и да се откроява от останалите. Това може да се постигне с облицовка с дъбово или тиково дърво, както и да се използва рециклирана дървесина, която също изглежда елегантна и много естествена.

Вижте още: Как да си направим сами дървена ламперия


Перфектна организация на мебели и вещи - това е Lagom

Както вече отбелязахме, основната цел на интериора Lagom в дизайна е да се създаде уютен дом, така че собствениците му да намерят спокойствие, веднага щом прекрачат прага му, за да живеят щастливо. И така се постига не само визуален баланс и хармония, но и се стопира появата на хаос и безредие в жилището си.

Тук отваряме една скоба - в доста български апартаменти творческият хаос е навсякъде и трудно би се реализирала концепцията, която споделяме днес. В крайна сметка всичко е въпрос на лично усещане.

Правилно проектираните рафтове, скринове, гардероби и други предмети ще помогнат за правилното подреждане на дома. Трябва да се отбележи, че редът е особено важен в някои части на къщата, които се използват постоянно - става дума за  банята и за кухнята.


Подарете си изключителна нотка на индивидуалност в стаите с Lagom

В рамките на интериора Lagom се отдава голямо внимание на трайни и много висококачествени продукти, устойчиви на разрушителното действие на времето, създаващи атмосфера на спокойствие и естественост.

  • Освен това изключително се акцентува на енергийната ефективност и минималното потребление на природни ресурси.
  • В дома се използват качествени настилки от естественото дърво.
  • Баните са крачка напред към по-екологичен начин на живот. Смесителите са модерни с  цел да се спести вода и енергия, а хромираното покритие придава на продуктите изчистен вид.
  • И накрая, основният акцент на този интериорен стил, е тясно свързан с личността на човека, който обитава дома. Тук става дума за декоративни предмети, които са от особено значение за собственика или собствениците на жилището и предизвикват приятни емоции. Те трябва да са на централни места, за да зареждат с положителна енергия обитателите ден след ден.

Добър вкус, умереност и екологичност - това е Lagom. Интериорните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus ще ви помогнат да откриете тайните на щастието на шведски език. С безплатна заявка за проект можете да организирате дома си по този начин. Ще получите конкурентни оферти от водещи компании в областта. Сравнете ги и вземете най-доброто решение за своя дом!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
ИНВЕСТ ХОУМ-ИНС ЕООД
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Пламен
Плочки и теракот, Пловдив
18 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта