Уникалните сгради, които впечатлиха света през 2015 г.

Публикувано на 07/03/2016 от Нели Минчева | Последна редакция на 29/08/2016 | Видяно 1 939 пъти

Постиженията на съвременната архитектура могат да бъдат наистина удивителни. Номинациите и победителите в световните професионални конкурси през миналата година за пореден път ни убедиха в това. Представяме ви нашите фаворити в някои от най-престижните архитектурни надпревари на 2015 г., като си пожелаваме скоро и проект от България да има възможността да се нареди сред най-значимите успехи в областта.


Филхармония в Полша - големият победител в Европа

Проектираната от студио Barozzi Veiga филхармония, в седмия по големина полски град Шчечин, през миналата година грабна първа награда в европейския конкурс за съвременна архитектура "Мийс ван дер Рое". Дизайнът на сградата е повлиян от стила на околните постройки, готическото наследство в града и "устрема към извисяване на човешкия дух към небесата".

Сградата разполага с две концертни зали, изложбени и конферентни площи, просторно фоайе. Тя е способна за секунди да променя облика си според различното осветление на иначе безупречно бялата и светла фасада.

Вижте още: 16 пленителни замъка, с които ще усетите магията на времето


Италианският стил в съхраняването на вино

Един от подгласниците на полската филхармония е проектът за тази впечатляваща винарна, разположена в китната италианска провинция между Флоренция и Сиена. Целта на архитектите е била сградата да съчетава по неустоим начин красотата на модерното изкуство с тази на живописния пейзаж, типичен за региона.

В резултат отвън винарната се слива с околността, тъй като върху нейния намиращ се ниско до земята покрив са засадени лозови насаждения. Погледнато отвътре, подземието, в което отлежават подбрани вина, се извисява в спираловиден копнеж към слънчевата светлина и заслужено привлича адмирации.


Ефектът на танцуващите офис сгради

По света има множество офис постройки, които изумяват със своята мащабност и размери. Това, което е постигнал този офис комплекс в Пекин, е усещането за разчупеност, движение и динамика, привличащи неспирен интерес към сградата. Неслучайно "Ванджинг Сохо" е сред победителите за 2015 г. в китайския конкурс за най-красиви високи сгради. Постройката, която включва и офис, и търговски площи, засенчва с размерите си много свои конкуренти, но основното предимство на комплекса е, че погледнат отвисоко, прилича на "група от издигащи се от земята скали, които се местят в тайнствен танц".


Ентусиазъм и ред - основните елементи в обучението на студенти

Как трябва да изглежда една сграда, чиято цел е да отразява вдъхновението на студентските години и дисциплината, необходима за осъществяването на младежките амбиции? Отговорът на този въпрос са намерили архитектите, сътворили най-новото крило на културния комплекс към Университета в Манчестър.

Постройката е носител на престижна архитектурна награда за 2015 г. заради това, че е успяла да съчетае традиционната строгост на британските образователни институции с една завладяваща свежест и модерност, които предразполагат към креативност.

Вижте още: Невероятни сгради произведения на изкуството


Поезия и романтика в най-красивата къща в Англия за 2015 г.

Когато става дума за жилищни сгради, ролята на емоциите е по-голяма, отколкото при всеки друг тип строителство. В този проект, отличен на Острова през миналата година, това важи в особено силна степен.

Постройката е изградена в слабо обитавана, но изключително красива извънградска местност, и предразполага към средновековна романтика. Използвани са множество каменни елементи, а външната стълбищна част и в основната сграда, и в прилежащата към нея, отвеждат собствениците към умело декорираната покривна част, от която се разкрива разкошна гледка.

Оставаме в очакване на новите попълнения в редиците на архитектурните отличници през 2016 г., а дотогава, ако на вас ви предстои ремонт у дома, не разчитайте на случайността, а се доверете на професионален изпълнител. Пуснете безплатна заявка на проекта си в MaistorPlus и разгледайте спокойно конкурентните оферти, които ще получите от регистрираните при нас майстори. В сайта ни ще откриете и обратна връзка от техните предишни клиенти и с лекота ще направите своя избор.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта