Невероятни сгради произведения на изкуството

Публикувано на 10/12/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 26/07/2016 | Видяно 3 160 пъти

Ще ви представим няколко съвременни сгради произведения на изкуството. Тези постройки изглеждат изумително и са плод на претворени в бетон, стъкло и метал дръзки проекти. Създадени са от архитекти с мащабни фантазии и безумни мечтатели от всички континенти. Някои ги наричат новите чудеса на света.

На снимката отгоре виждаме Голямата арка на отбраната, която е построена в периода 1982 - 1990 г. и е сграда-паметник, част от монументите, които формират т.нар. "Историческа ос" в Париж.


Център за медицински изследвания Джон Къртин (Канбера, Австралия)

Центърът за медицински изследвания "Джон Къртин" е водещ в областта на биомедицината. Той е част от Австралийския национален университет в Канбера. В центъра са работили трима нобелови лауреати.

Вижте още: "40 градуса Географска ширина" - дизайн в София, вдъхновен от Манхатан


Врата на столицата (Абу Даби, АОЕ)

Небостъргачът "Врата на столицата" ("Capital Gate") е построен в периода 2007 - 2011 г. в столицата на ОАЕ Абу Даби. Колосалната 35-етажна сграда е известна и като "Наклонената кула в Абу Даби". Със своя наклон на запад под ъгъл от 18 градуса, през 2010 г. измества от първото място в рекордите на Гинес кулата в Пиза, наклонена едва на 3,97 градуса.


Музикалната къща (Анхуи, Китай)

Къщата с пианото и цигулката е разположена в град Хуайнан, провинция Анхуей, Китай. Сградата е построена през 2007 г. от студенти по архитектура в Технологичния университет в административния център на провинцията - град Хъфей.


"House Attack" на Ервин Вурм (Виена, Австрия)

Проектът "House Attack" е дело на световноизвестния австрийски художник Ервин Вурм (Erwin Wurm), популярен с ексцентричните си творби. В случая обикновена къща се е врязала в покрива на Музея за модерно изкуство (Museum Moderner Kunst - MUMOK) във Виена.


Кулата "Черкин" (Лондон, Великобритания)

Кулата "Сейнт Мери Екс 30" ("30 St Mary Axe"), наричана шеговито "The Gherkin" ("Корнишонът") е бизнес-небостъргач в Лондонското сити. Сградата е висока 180 метра, има 41 етажа и е открита през 2004 г.

Вижте още: Къщи плаващи сред безкрайни води


Културен център "Хейдар Алиев" (Баку, Азербайджан)

Сградата на културния център "Хейдар Алиев" в столицата на Азербайджан Баку бе завършена през 2012 г. Проектът е на известната иракско-английска архитектка Заха Хадид (Zaha Hadid). В центъра се помещават библиотека, музей, конферентни зали.


Хотел "Маркес де Рискал" (Елсиего, Испания)

Хотел "Маркес де Рискал" е разположен в селцето Елсиего, Испания, до обновена средновековна винарска изба и предлага невероятно съчетание на авангардна модерна архитектура с вековните лозарски традиции на региона. Сградата е открита през 2006 г. в присъствието на испанския крал Хуан Карлос.


Хотел "Уник" (Сао Пауло, Бразилия)

Хотел "Уник", в най-големия бразилски град Сао Пауло, е бутикова модерна сграда, която поразява с формата си на полумесец. Стаите за гости са концентрирани на последния етаж, за да имат красива гледка към градската панорама.


Танцуващата къща (Прага, Чехия)

"Танцуващата къща" е офис-център в чешката столица Прага, построен в периода от 1994 до 1996 г. Зданието се състои от две цилиндрични кули и е архитектурна метафора на танцуваща двойка, шеговито наричана "Джинджър и Фред", като се прави асоциация с Джинджър Роджърс и Фред Астер.


Националната библиотека (Минск, Беларус)

Проектът за нова сграда на Националната библиотека в столицата на Беларус, Минск, е разработен още през 80-те години на ХХ век от архитектите Михаил Виноградов и Виктор Крамаренко, но самото здание е построено в периода 2002-2006 г.


Сграда "Горската спирала" (Дармщат, Германия)

Комплексът "Горската спирала" ("Waldspirale") в Дармщат, Германия е резиденция, строена в периода 1990 - 2000 г. от компанията "Бауверайн Дармщат" ("Bauverein Darmstadt"). Освен необикновена форма, сградата има и зелен покрив.


Централният офис на ING груп (Амстердам, Холандия)

Сградата на централният офис на ING груп в Амстердам, Холандия е построена между 1999 и 2002 г. Наричана е "обувката" или "прахосмукачката" заради необикновената си форма.


Храмът на лотуса (Делхи, Индия)

Храмът на лотуса, разположен в Делхи, Индия е завършен през 1986 г. Религиозният комплекс е прочут с формата си на цвете (лотус) и се е превърнал в една от големите туристически атракции на града.

Дори да не планирате такива грандиозни проекти, а доста по-скромно строителство или освежаване на собствен дом, винаги може да разчитате на майсторите, регистрирани в MaistorPlus. Направете безплатно запитване и изберете тази възможност, която сбъдва мечтите ви.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Алекс Алексиев
ВиК Услуги, Банкя
12 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта