Каква елха да изберем - изкуствена или жива?

Публикувано на 02/12/2021 от Станислава Матеева | Последна редакция на 02/12/2021 | Видяно 1 130 пъти

 

Коледните елхи са дългогодишна празнична традиция в домовете на семействата по цял свят. И има защо. Те създават неповторима атмосфера на уют, топлина и уединение. Те са коледното кътче, което събира цялото семейство. Около тях се случват магични моменти и се споделят хиляди усмивки и неповторими емоции. 

И въпреки че са изключително красиви, обикновено коледните дръвчета не са толкова полезни за опазване на околната среда. Това обаче не означава, че не можем да изберем по-устойчив и екологичен вариант. За да ви улесним в избора на тазгодишната коледна елха, разгледахме недостатъците и предимствата на естествените и изкуствените дръвчета, така че да можете да вземете правилното за вас решение. И да ви помогнем да създадете едно наистина приказно коледно настроение у дома. 

Ако искате приказната атмосфера да присъства целогодишно в интериора ви, можете да потърсите професионална помощ от дизайнерите в платформата ни, които ще преобразят дома ви.


Защо да изберем живо дръвче?

Закупуването на пластмасова елха всяка година не е същото като да се отидете до пазара или местния разсадник за коледно дръвче, което да занесете у дома. За много хора, които обичат Коледа и коледния дух, живото дръвче е празничен и романтичен символ на семейството, който пази традициите. 

Според проучвания хората, които купуват истински коледни елхи, оценяват по-високо създаването на нови празнични семейни традиции, отколкото тези, които предпочитат изкуствени елхи. 

Истинските дръвчета имат и много предимства, свързани с опазването на околната среда:

  • Истинските коледни дръвчета изпълват дома ви с онзи свеж аромат на вечнозелени растения. Аромат, който може да предизвиква незабравими радостни спомени от моменти, прекарани около топлата камина или пък в зимната прегръдка на планината.

  • Отглеждането на дървчета помага за пречистването на въздуха, който дишаме. И също така осигуряват така необходимата възвръщаемост на природния ресурс. Когато се изсичат дървета, на тяхно място се засаждат нови.


Кои са недостатъците на истинските коледни дръвчета?

Въпреки многото позитиви, истинските коледни елхи имат и своите недостатъци. 

  • Те не са толкова бюджетни, колкото изкуствените такива. 

  • Друг недостатък е, че определен процент от хората имат алергии, свързани с дърветата. За тях истинското дръвче не е добра опция, тъй като вместо във веселие, ще прекарат празниците в неприятна кашлица и кихане. 

  • Като незначителен минус може да се отбележи и това, че истинските дръвчета се нуждаят от постоянно поливане. Ако не сте сред почитателите на растения у дома и нямате навици да се грижите за тях, това би било пречка за вас. 

  • Истинските дръвчета пускат иглички, което може да е предпоставка за развъждането на насекоми.

Вижте още: Украсете подходящо за Коледа според интериорния стил на дома ви!


Как да изберете истинско дръвче?

За да изберете най-свежото и красиво дърво, е добре да посетите доказан разсадник или магазин, чиито дръвчета са с доказан произход. А ето и за какво да внимавате, когато избирате истинска коледна елха:

  • Огледайте клоните. Хванете всеки клон на дървото между палеца и показалеца си, леко притиснете и издърпайте към себе си. Ако в крайна сметка се окажете с шепа игли, дървото вече е неподходящо да се превърне в красива коледна украса.

  • Смачкайте иглите в ръката си и след това проверете аромата. Ако дървото не ухае достатъчно, е по-добре да не го купувате.

  • Уверете се, че стволът на дървото пасва на стойката ви, ако сте се спрели на вече отрязано такова. Подрязването на дървото чрез отрязване на кората ще го лиши от онзи негов слой, който абсорбира водата.

Вижте още: Направи си сам: 4 идеи за коледна декорация


Ами изкуствените елхи?

 

Както вероятно предполагате, изкуствените коледни елхи са произведени специално с цел да се използват като коледна украса. Повечето хора биха били изненадани да разберат, че изкуствените елхи всъщност причиняват повече вреда на околната среда, отколкото сеченето на естествени такива. С други думи, идеята, че изкуствените дървета са по-екологичният избор, в мит. Освен ако не ги използвате в продължение на повече от 10 години. Причината за този факт е, че материалът, от който са произведени изкуствените дръвчета. PVC (поливинилхлорид) е пластмаса, получена от петрол. Основната суровина за изкуствените коледни елхи е едновременно невъзобновяема и замърсяваща и не можете да бъде рециклирана. 

И все пак, изкуствените коледни дръвчета са добър избор, ако:

  • Търсите практичност. Изкуствените дървета са по-удобният и бърз избор. Нагаждате ги така, както вие искате и изглеждат добре в продължение на години. А когато празниците свършат, просто ги прибирате отново в кашона, където стоят до следващата година. 

  • Търсите бюджетно решение. Избирайки изкуствено дръвче несъмнено ще спестите пари, тъй като вероятно ще го използвате в продължение на няколко години. 

  • Обичате чистотата. Както споменахме, истинските дръвчета пускат игли и изискват по-специални грижи. Залагайки на изкуствена коледна елха си спестявате време в почистване, поливане и др.

Въпреки че няма единодушно мнение по въпроса какво дръвче да изберем за Коледа - изкуствено или истинско, е добре да не забравяме, че Коледа е специален празник, заради топлата атмосфера, която създава. Независимо кой вариант изберете, щастието от споделените мигове, прекарани около коледната елха с близки хора, безспорно ще ви топли цяла година. А за да създадете още по-магична празнична обстановка, можете да се консултирате със специалистите в сферата на интериорния дизайн, регистрирани в MaistorPlus. За да се свържете с тях е нужно само да подадете заявка за безплатен проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните, за да изберете най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
172 извършени проекта