Статуетки в дома – внесете индивидуалност, изисканост и красота

Публикувано на 11/11/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 20/11/2019 | Видяно 2 135 пъти

Декорирането с различни елементи на собствения дом е творческо занимание, което човек практикува от древността. За хората е генетично присъщо да направят света, който обитават, красив, удобен, уютен и безопасен. И заради това всяко жилище е обзаведено както с удобни мебели, така и с красиви, привличащи погледа декоративни предмети, включително и статуетки. С тяхна помощ можете да придадете на стаите в жилището си индивидуалност и оригинален стил.

Малките статуетки е най-добре да бъдат групирани - те не бива да са „пръснати“ из къщата и по този начин ще привлекат вниманието. Големите  - обратно - ще изглеждат най-добре самостоятелно разположени. Ако не знаете как сами да декорирате жилището си, направете консултация с интериорните дизайнери от платформата MaistorPlus.


Защо статуетките са оригинален начин за декориране на стаите?

Основното предимство на статуетките спрямо другите декоративни елементи, които се използват в дома, е тяхното огромно разнообразие. Те могат да бъдат от най-различни материали. И нямат ограничения като големина, форма и цвят. Например, може да става дума както за деликатни пасторални порцеланови статуетки, така и за абстрактни инсталации, стилизирани като човешка фигура, растение или животно. Запомнете: всяка статуетка е израз на индивидуалния вкус на собственика на жилището.


Вътрешна декорация на дома със статуетки: основно правило

Кое е основното правило за хармонично използване на статуетки за декорация в стаите на жилището? Разбира се, необходимо е да се придържате към избрания интериорен стил в апартамента, къщата или конкретната стая. Оказва се, че без изключение, има съответстваща статуетка за всеки стил. Няма значение как обзавеждате дома си - в стил Прованс, Хай-тек или класически стил – подходящите статуетки за дневната или спалнята вече ви очакват на рафтовете на магазините.

Вижте още: Креативни предложения с коркови тапи за дома


Класическият стил обича статуетките

Класическият интериор ще заблести с нови нюанси, ако го допълните със бронзови или порцеланови статуетки. Те могат да бъдат украсени със златни детайли. Такива красиви неща са най-подходящи за този изискан стил.

Някои керамични или порцеланови статуетки са изключително скъпи и често се предават като наследство. Те наистина са прекрасен акцент и носят много спомени. Класическият интериор ще изглежда добре, също ако е съчетан с дървени статуетки в елегантен стил.


Модерният стил не отрича статуетките

За апартамент в модерен стил е най-добре да се изберат статуетки, които са футуристични или абстрактни.

  • Те могат да са изработени от висококачествена пластмаса, стъкло, никел и хром.
  • Тези материали отлично подчертават минимализма и функционалността на жилищната среда.
  • Статуетките от кристално стъкло, когато имат и подходящо осветление, придават космически момент в дизайна на модерния апартамент.


Африкански стил – красотата на статуетките е специфична

Ако апартаментът е в етно африкански стил, то статуетки на хора и екзотични животни, трябва да се подкрепят с други детайли, за да се получи едно хармонично цяло. Например, килим на пода „тип зебра или леопард“ и други декорации вършат чудесна работа. Често избраните африкански статуетки са в големи размери и наистина са впечатляващи като декоративни елементи.

Вижте още: Африкански интериор – всичко за тази ексцентрична екзотика


Крехките и фини статуетки подчертават стил Прованс и Шаби шик

Статуетките от керамика и порцелан, както и по-малко популярният фаянс, са отличен избор за интериора на жилище в стил Прованс и Шаби шик. Тези деликатни пастелни стилове се съчетават перфектно с ефирната крехкост на изящни и крехки статуетки. Те могат да бъдат поставени както в хола, така и в коридора. В този случай абстрактните и футуристични статуетки, които са задължителни за модерен стил, нямат място.


Хай-тек стил и статуетки

Ако дневната ви или други помещения в апартамента или къщата ви са организирани във високотехнологичен стил, тогава сладките статуетки от керамика или порцелан не са много подходящи.

  • Добре е да изберете такива, които са изработени от хром и пластмаса и са с лаконичен дизайн в неутрален цвят.
  • Ултрамодерният високотехнологичен стил е особен и изисква повишено внимание към декоративните елементи в пемещенията.
  • Абстрактни фигури, изработени от стомана или алуминий, се вписват също перфектно в интериор Хай-тек в апартамента.


Кои зони от жилището могат да се считат за най-подходящи за поставяне на статуетки?

Позиционирането на статуетките може да не е никак сложна задача. Стига да знаете къде да си поставите, така че да красят жилището ви:

  • Ако в дневната има камина, значи имате късмет. В крайна сметка тя е най-доброто място за поставяне на малки статуетки. Камината винаги е в светлината на прожекторите, така че внимателно подбраните порцеланови, керамични аксесоари няма да останат незабелязани от гостите в дома.
  • В библиотеката зад специална витрина с осветление можете да поставите особено скъпи статуетки. Нито един гост няма да мине покрай такава експозиция, без да й отдели нужното внимание.
  • На горната повърхност на скрина или тоалетната масичка в спалнята можете перфектно да поставите всички свои статуетки, но все пак внимавайте в кой стил е организирано това помещение.
  • Ако имате ниши особено впечатляващи са единични големи статуетки върху тях.

Използването на статуетки ще направи дома уникален. Особено, ако има възможност да закупите дизайнерски продукти или да донесете статуетки от далечни екзотични страни. И все пак, ако имате нужда от професионално съдействие за техния избор и позициониране, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти в интериорния дизайн, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект още сега. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта
Gstroy
Цялостен ремонт, София
20 извършени проекта