Порцелан в интериора – класическа красота и великолепие

Публикувано на 04/08/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 04/08/2020 | Видяно 1 826 пъти

Порцеланът е уникален материал, който няма аналог в света. Сложността на техниката и характеристиките на ръчната изработка правят всеки предмет неповторимо изящен и стилен. Днес декоративни елементи от порцелан могат да се срещнат както в елитен класически интериор, така и в обикновен градски апартамент с минималистичен дизайн.

Красивият порцелан включва не само скъпи комплекти от съдове и аксесоари за сервиране на маса, но и други предмети за вътрешна украса. Често порцелановите изделия се превръщат в незаменими щрихи, които придават на дома уют, а интериорът придобива завършен вид. Предлагаме ви няколко идеи как да използвате порцеланови предмети в интериора на дома си. Но никога не е късно да се консултирате и с професионалистите от MaistorPlus. 


Порцелан - да разгадаем мистерията

Родното място на порцелана е Китай. Именно оттам идват първите изделия, които поразяват целия свят със своята красота и изтънченост. Чак през през 1708 г. се появява европейският порцелан, а от 1796 г., се използва костно брашно вместо каолин и можем да говорим за изделия от костен порцелан. Днес освен Китай водещите производителите са от Англия, Германия и Франция.

Как да определим стойността на порцелана?

  • Тя зависи от използваните суровини, формата и шарката.
  • Колкото по-качествен е каолинът и има по-фино смилане на прах, толкова по-висок е класът на готовите продукти. Това се преценява по цвета им.
  • Елитният порцелан се характеризира с топъл нюанс на кремавото. Продуктът с по-ниско качество ще има сиво-сини нюанси. 

Вижте още: 7 невероятни трика за лесно почистване на различните повърхности у дома


Класически вариант за декорация – сервизи от порцелан

Съвременните дизайнери се обръщат към класическия порцелан за нови идеи и активно го използват при декорирането на дома в своите проекти.

  • Най-лесно това става с порцеланови сервизи – за чай или кафе, които могат да бъдат поставени на рафтове или на библиотеката.
  • В допълнение към класическите витрини можете да намерите много други, оригинални места за съхранение на порцелановите сервизи, за да се види тяхната красота. Например ниши в стената, оборудвани с осветление и с вратички, изработени от стъкло. По този начин красотата на сервиза изпъква още повече.
  • Разбира се, че сервизите обикновено са с функционално приложение, но има и такива, които са много скъпи и наследствени. Те служат единствено за красота.


Порцеланови чинии за свежа стенна декорация

Традиционен и класически пример за декорация на стени е използването на порцеланови чинии. Вариациите на цвета и композицията могат да бъдат много различни, тъй като порцелановите чинии са достъпен и доста популярен елемент.

  • Те могат да бъдат закупени както „с история“ от аукциони, така и да са напълно нови.
  • Използването на порцеланови чинии е изключително добро решение за кухнята или дневната, но също в някои случаи добре се вписват в антрето.
  • Правилото гласи: чиниите трябва да хармонират както помежду си, така и с цялостния интериор в помещението. Необходимо е да се спазват стилови насоки при планиране на мястото им.
  • Ако изберете подходящите комбинации от цветове и текстури, тогава порцелановите чинии са едно от най-креативните и оживени решения. С правилен подход можете да получите невероятно оригинален резултат.


Порцеланови композиции от порцеланови чаши, фигурки и малки вази на рафтове

Ако стенната декорация с порцеланови чинии ви се струва прекалено тривиална, можете да създадете няколко прости, но ефектни порцеланови композиции от различни предмети на рафтове в дневната или кухнята. В комбинация с бели или естествено дървени рафтове, ще изглеждат много елегантно.

  • Малките порцеланови фигурки могат да изобразяват животни, феи, ангелчета и всякакви предмети.
  • По принцип те има запазено място на камината, но според вида и големината могат да се впишат добре и в интериора на спалнята и банята.
  • В същото време остъклените шкафове позволяват вашите порцеланови изделия да заблестят. Така се съхраняват много красиви колекции от ценни порцеланови лъжички, сувенири и статуетки. Стъклото  предлага допълнителна защита и ги пази от прах.


Китайски порцеланови вази: невероятен лукс и стил

Всички знаем, че скъпите и хубавите неща стават още по-ценни с времето. Така че, порцелановите китайски вази са добра инвестиция за собственика и чудесно решение за интериора на жилището. Те са стилни и невероятно красиви. И цената им може да се увеличи многократно с времето.

  • Трябва да внимавате как се вписват в конкретното помещение. Те са доста специфични и се изисква усет за тяхното съчетаване.
  • Китайските порцеланови вази са ярки и сами по себе си са декоративен елемент, но в същото време са и функционални - могат да бъдат използвани за свежи и сухи букети.
  • Подходящи са за дневната, спалнята, антрето, работния кабинет, заради многообразието на формата и красивата им изящна външност.
  • Съвет: Не забравяйте, че са и доста чупливи и по тази причина им подберете специално място.


Атрактивни порцеланови лампи - актуална интериорна тенденция

Една от най-новите модни тенденции в интериорния дизайн е използването на порцеланови лампи.

  • Осветлението е един от основните инструменти на съвременния дизайн: по тази причина такива лампи подчертават най-интересните детайли, а самият източник на светлина може да бъде истинско произведение на изкуството.
  • През 2018 г. Imperial Porcelain Factory пусна безпрецедентна колекция от порцеланови осветителни тела. Те са в класически и стилни модерни форми, украсени с оригинални рисунки на художници. Колекцията Imperial Porcelain Factory включва също стенни чинии и съдове от различни предмети с богата и стилна декорация: класически картини, флорални и животински мотиви, градски и пейзажни сцени в различни превъплъщения. 

Вижте още: Приказна детска стая в стил Хари Потър


Как да се грижим за красотата на порцелана?

Колекциите от качествен порцелан обикновено радват повече от едно поколение. За да могат продуктите да обслужват по-дълго време собствениците си, за тях е нужно да се полагат особени грижи.

  • Основният им враг са домакинските химически препарати. Активните вещества в съвременните детергенти, техните абразивни компоненти и горещата вода могат да разрушат порцелановата повърхност. Това причинява замъгляване на цвета, поява на пукнатини в релефните зони. 
  • Най-подходяща за измиване на порцелан е леко топлата вода.
  • Не се препоръчва да търкате порцелановите предмети - за да премахнете забележимата мръсотия е по-добре да използвате неутрален сапун. Можете да измиете сапуна, като потопите продукта в съд с вода. Не чакайте, докато изсъхне, внимателно избършете. Това ще помогне да се избегнат петна по повърхността.
  • Използвайте мека бяла кърпа, за да премахнете петната и праха. Или четка с естествени косми със средна мекота.

Порцеланът има място във всеки дом, стига да му дадете шанс. С негова помощ може да внесете по-нетипична, но и много изискана декорация в интериора. Ако имате огромно желание, но не знаете как да го приложите в дизайна на стаите, то винаги може да потърсите съдействие от професионалистите, регистрирани при нас. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Вътрешни и външни ремонти
Цялостен ремонт, Варна
13 извършени проекта
ПРО БИЛДИНГ БГ VIP
Цялостен ремонт, София
1 извършен проект
НМТ СТРОЙ
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Младен Георгиев
Покривни услуги, София
25 извършени проекта