Килими в дома – неочаквано добри решения

Публикувано на 12/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 12/03/2020 | Видяно 2 742 пъти

Широко разпространено е мнението, че килимите са нещо от миналото и вече не е модерно да имате такива продукти в дома си. Напоследък обаче идеята за килими в интериора отново стана актуална. Вярно е, че в модерния дом те изпълняват не толкова практична, колкото декоративна функция.

Килимът в наши дни не бива да се приема като реликва от миналото, защото е полезен и красив аксесоар, подходящ за почти всеки интериор. Съвременните дизайнери подчертават, че той никога не трябва да играе основна роля в дизайна на стаята, а хармонично да допълва цялостното излъчване. За още съвети – потърсете помощта на специалистите, регистрирани в MaistorPlus.


Видове килими

Килимите като допълнителен аксесоар не трябва да се открояват спрямо останалите елементи в стаята. Не е без значение, че всеки килим е различен по цвят, текстура, размер, форма, предназначение. В процеса на производство се използва голямо разнообразие от материали.

  • При проектирането на модерен интериор в дома могат да се използват килими от различни материи: вълнени, копринени, памучни, кожени, изкуствени…
  • Ако вземете предвид тяхното местоположение в стаята, тогава килимите са два основни вида – за стена и за под.

Вижте още: Панери - как да ги използваме като практично интериорно решение


В кои стаи да има килим?

Като декоративен елемент в дома килимът може да се използва във всяка стая на жилището. Става дума за следните помещения:

  • дневна,
  • коридор,
  • кухня,
  • трапезария,
  • баня,
  • детска стая,
  • спалня
  • работен кабинет.

За всяка стая можете да изберете напълно различни килими, както като цвят, текстура, и размер.

  • Основното правило тук е да се съобразите със стила на отделната стая. 
  • Мястото за килима трябва също да хармонизира с цвета и текстурата му, тъй като правилното местоположение на този аксесоар спрямо мебелите ще играе важна роля в интериора.

Един килим може наистина да акцентира или пък да допълва излъчването на една стая по невероятен начин.


Красота и стил – стенен килим

Проектирайки модерен интериор в дома, дизайнерите широко използват килима като многофункционален аксесоар за декорацията на стени. На тях той естествено се вписва както в класическия стил, така и в модерно интериорно решение хай-тек, създавайки уют и хармония в стаята.

  • Луксозните ориенталски килими на стената в стаята придават изтънчена изисканост и напълно заменят картините или фото снимките.
  • Продукти съсживотински орнаменти ще бъдат добър избор за интериорно решение на стая, проектирана в стил Арт Нуво. Така те ще направят помещението по-топло, по-удобно и комфортно.
  • Практичен съвет: Един килим на стената може да прикрие съществуващите дефекти по нея без да се налага ремонт.


Едноцветен килим на пода: стилни идеи за приложение

Едноцветните килими за пода не бива да се пренебрегват. Те могат да се видят в много модерни апартаменти и къщи. Наистина им придават оригиналност, завършеност и хармония. Освен това килимът е незаменим при организирането на детската стая. Обикновено той е чудесно решение в зоната за игра.

  • Не се отказвайте и от килими в ярки цветове, когато проектирате апартамент или къща. Ако спалнята или дневната в дома ви е издържана в бели и синкави нюанси, килим в цвят турско синьо ще оформи стаята елегантно и стилно.
  • А ако той е в свеж зелен цвят, стаята ще изглежда също привлекателна. Така затвореното пространство ще излъчва повече свежест и естественост. Може да използвате килим в различни нюанси на зеления цвят спокойно за помещения, проектирани в бежово, бяло, светложълто или горчица.


Няколко добри решения за използване на килими

Килимите, изработени в черно-бял цвят, са една от тенденциите в дизайна на съвременните жилища. Тази опция е подходяща за всеки интериорен стил. Черно-белите геометрични шарки - квадрати, зигзаги, правоъгълници, кръгове, триъгълници винаги изглеждат стилни и ефектни. Те визуално увеличават пространството на стаята, така че често се използват в дизайна на малки апартаменти.

  • Да отидем и в другата крайност – многоцветни килими. Продуктите, изработени в пачуърк техника, се появяват още в древността.  Те придават комфорт и топлина на модерните интериори. Раирани пътеки могат да бъдат положени в дневната, коридора или кухнята. 
  • Персийските килими са отличен избор за собственици на жилища, които искат да има повече топлина и уют в стаите. Особено добро решение са за спалнята и дневната. Но изискват в същото време перфектна поддръжка.

Правилният избор на килим и компетентната му употреба в интериорния дизайн, ще направят жилището уютно, удобно и естетически привлекателно. Ако имате нужда от съдействие за правилния избор на килим в дома ви, може да се консултирате с доказаните професионалисти, регистрирани при нас. Направете безплатна заявка за проект. Запознайте се детайлно с получените оферти. Така вашите мечти ще станат реалност.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Гошко Покриви VIP
Покривни услуги, София
20 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
28 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта