Картини и снимки, които не са подходящи за декорация на дома

Публикувано на 17/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 17/03/2020 | Видяно 2 510 пъти

Едва ли има дом без картини и снимки…

Наистина е трудно да си представим интериора без декоративни елементи. Най-често за целта се използват картини и фото снимки. Изборът им за стената като интериорно решение зависи от стила и функциите на помещението.

Поставянето обаче на някои от тях налага ремонтни дейности – доверете се за тази цел на професионалистите, регистрирани в MaistorPlus. Ако се колебаете какви изображения са подходящи, направете консуалтация и с интериорните дизайнери. Ясно е, че не винаги изображенията, които харесваме, могат да се впишат хармонично в едно жилищно пространство. Има картини и снимки, които буквално „изсмукват“ положителната енергия и изглеждат неестетично.

Научете кои са подходящи за декорация на дома!


Историческо развитие на картините в интериора

Още от древността желанието за украса на затвореното място за обитаване с подходящо изображение е вълнувала човешкото въображение.

  • Примитивните хора рисували стените на своите пещери с разнообразни сюжети от ловни и ритуални сцени. Често се изобразявали и животни.
  • С развитието на цивилизацията  се полагат художествените принципи на живописта.
  • А с развитието на фотографията, вече и снимките стават съществен елемент за декорация в дома.
  • При интериорното оформление картините и снимките се ползват не само за красота, но и за визуално разширяване на вътрешното пространство на помещението, подчертавайки централното разположение на стената в него.

Вижте още: 5 правила за красива подредба на картините в жилището


Основни функции на картините и снимките в жилището

В интериора на едно жилище 2-та елемента: картини и снимки често изпълняват много функции:

  • украсяват и дават индивидуалност;
  • създават специална атмосфера и комфорт;
  • оформят емоционалния фон на стаята и я изпълват с положителна енергия;
  • явяват се елемент от решението за проектиране;
  • дават възможност за манипулиране на пространството;
  • завършват дизайна на стаята;
  • подчертават и подсилват избрания стил;
  • носят елемент на лукс в интериора.

В този смисъл е много важно да прецените какво изображение искате да имате в дома си.

Вижте още: Креативни предложения с коркови тапи за дома


Как да направим правилен избор на картини и снимки?

Често избираме картини и фотографии като декорация на дома, без да мислим за смисъла им или енергията, която излъчват.

  • Според Фън Шуй всички елементи в жилището имат енергия, която може да помогне или да навреди на обитателите.
  • Специалистите по Фън Шуй смятат, че трябва да бъдем внимателни, когато избираме декоративните елементи в собственото си жилище.
  • В някои случаи получаваме като подаръци различни вази, картини, статуетки, които не само не отговарят на интериорното оформление, но и носят негативна енергия. Не е задължително да ги използваме за декорация в дома.
  • Най-важното правило е да съобразите картините с цялостния дизайн на стаята. Ако сте заложили на рустик стил, колкото и много да искате по стената да има снимки на големи градове - това няма да е никак удачен избор.


Кои картини и снимки не са подходящи за интериора на дома?

Първенците сред най-неподходящите портрети и снимки са тези на отдавна починали хора. Енергията от тях пречи на обитателите да се чувстват добре. Според Фън Шуй те водят до влошаване на здравето и поява на различни неприятности.

  • Конкретно снимките, кагато са малки, е по-добре да са в отделен фотоалбум. Така те ще бъдат надлежно съхранени. Няма особен смисъл да разпръсквате малки фотографии по стената си. Освен ако не са част от по-голяма композиция.
  • Енергията, която е негативна, може да идва и от плакати и картини, изобразяващи музикални, театрални и кино идоли. Певците и актьорите имат мощно енергийно поле, което може да навреди на живущите и енергията в дома да е отрицателна. Това е особено актуално за такива известни личности, които са се самоубили. 


Не слагайте снимки и картини със сцени на насилие и разрушени сгради

Изображение на природни бедствия, бойни изкуства или сцени на лов и насилие срещу животни - всичко това носи енергия на унищожение, болести и дори смърт. Ловците, феновете на екстремни и бойни спортове трябва да знаят това. Такива изображения могат да бъдат поставени в ловна хижа или кабинет. Или в гаража, но не и в жилището.

Снимки или картини с разрушени сгради също не носят положителни импулси при декорация на дома: дори ако са паметници на изкуството. Не разваляйте отношенията си с Вселената и не привличайте негативното в своето пространство.


Важни съвети за декорирането на жилището

Изборът на картини и снимки за декорация на дома се свързва предимно с емоциите на човека. Предметите на изкуството трябва да ни харесват, те трябва да са част от цялостното усещане за жилището.

  • Изберете правилните изображения, те трябва да носят позитивност и радост от живота. Изборът зависи изцяло от вашите индивидуални желания и материални възможности.
  • Снимки и картини с ярки есенни и пролетни цветя или пейзажи със снежнобяла зима могат да бъдат много красиви. При подобни изображения рискът някъде да сбъркате е напълно минимален.
  • Обърнете специално внимание на  рамките. Те трябва да са едно цяло с картината или снимката.
  • Специалистите по вътрешен дизайн препоръчват за интериора на дома собствени рисунки. Частица от положителните емоции, кодирани в тях, са гарант за щастие и късмет.

Много често, за да имате красиви рамки, които да завържат картината на стена, ще трябва да се обърнете към професионалист. При нас ще намерите майстори, които да ви помогнат в тази мисия. Направете напълно безплатна заявка за проект изберете от предложените оферти  тази, която ви допада най-много.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
27 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Пламен
Електроуслуги, София
37 извършени проекта
Радко Радев
Изолация и Саниране, София
25 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта