Как да използваме конопа в дома и домашната декорация с естествени материали

Публикувано на 19/07/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 31/07/2019 | Видяно 2 439 пъти

Ако искате да заложите на естествените материали в дома си, то конопът безспорно би могъл да бъде един от лидерите в избора ви за декорация. Както неутралният му цвят, който се съчетава лесно с всичко, така и голямото разнообразие от предмети за дома, в които би могъл да се вложи, му отреждат мястото на предпочитан материал за направата на най-различни изделия, които биха могли да освежат всяка стая в дома ви.

В тази статия ще ви разкажем кои са най-честите приложения на конопа в съвременния дом и как го да използваме креативно, за да засилим уюта около нас. Ако ли пък имате нужда от цялостни дизайнерски решения или по-сложни проекти, не се колебайте да изпратите безплатна заявка към специалистите в платформата на MaistorPlus.


Започнете от подовите настилки

В съвременните тенденции в обзавеждане на дома, конопът намира все по-широко приложение в изработването на килими, пътеки или изтривалки за подсилване на естествения чар на дървените мебели или просто за допълнителен ефект.

  • Както натуралният светъл цвят, така и изчистеният дизайн на килимите, могат да придадат на стаята неподправен шик елемент, който би изпъквал при комбиниране с модерни мебели.
  • Този тип килими биха могли да бъдат използвани както в големи холови пространства, така и за освежаване на определени кътове или мокрите помещения в жилището, така че да се постигне общия стилов ефект на естествената материя.


Изберете коноп вместо обикновено спално бельо

Конопените чаршафи навлизат все по-силно в модерния дом, което се дължи както на перфектните им антибактериални и изолационни качества, така и на допълнителните ползи на тези органични материи и тяхното неизползване на химикали и бои.

  • Макар и сравнително екзотично у нас, използването на конопени чаршафи е все по-актуално и още поради разпространяването на етичната мода и желанието на потребителите да намалят екологичния си отпечатък.
  • Често подобен тип спално бельо се възприема като луксозно, а абсолютно изчистеният дизайн на чаршафите без принтове и допълнително оцветяване – като задължително модно изискване.

Вижте още: 5 важни правила при избора на спално бельо, които често подценяваме


Внесете конопени аксесоари в осветлението

Освен за производството на различни видове тъкани, конопът става все по-предпочитан при използването му във вид на прежда, чрез която се изработват най-различни осветителни тела. Част от тях биха могли да се направят и в домашни условия.

Така например полилеят-глобус от коноп като че ли се е превърнал в запазена марка за светлинна декорация с естествени материали. За направата му са необходими само прежда коноп, балон и водно разтворимо лепило. За изработването на глобус могат да се следват следните стъпки:

  • Да се надуе балонът до предпочитания размер за глобус;
  • Да се потопи преждата в лепилото;
  • Да се увие мократа преждата около надутия балон;
  • Да се остави поне за едно денонощие да изсъхне;
  • Да се спука и извади балона, чиято форма вече е заел увития коноп.

С тези прости стъпки можете да сдобиете с чисто нов абажур, който да използвате във всяка една стая от дома си. 


Не пренебрегвайте конопа за банята

Използването на конопени предмети за декорация в банята става все по-разпространено. Едно от предимствата на тази материя е нейната достъпност, а органичните ѝ свойства я правят лесно приложима.

  • Удачно е съчетаване на предмети от коноп с различни метални или дървени поставки, с лен и памук или кожа. Използването на конопени предмети в банята придава неповторима атмосфера и понякога домашен чар на помещението.
  • Конопът би могъл да се използва за изработването на големи кошове за дрехи, за контейнери и панерки за съхранение, за висящи джобове и дори за изработване на масажиращи ръкавици за къпане.

Изборът на конопа като материал за декорация в дома, би ви помогнал да постигнете така желания ефект на топлина и уют на жилището си. Естествеността на материала, както и добрите му физически качества го правят все по-предпочитан за изработване на различни предмети от бита. Лесното му съчетаване с други естествени материали и най-вече с дърво, правят приложението му в съвременния дизайн търсено и желано, като при любителите на екологичната декорация той е на особена почит.

Конопът е изключително подходящ за проекти „направи си сам“. В зависимост от тяхната сложност обаче, би могла да възникне и нуждата от специализирана помощ, където регистрираните специалисти в платформата на MaistorPlus могат да ви съдействат. Ако искате да разгледате референции от реализирани проекти, както и да получите оферти за своя проект, изпратете безплатна заявка към платформата още сега.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Ивайло Иванов
Мебели и обзавеждане, София
61 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
BI-EM stroi
Сухо строителство, Божурище
33 извършени проекта
"Уест Билд" ЕООД
Цялостен ремонт, София
23 извършени проекта