5 важни правила при избора на спално бельо, които често подценяваме

Публикувано на 16/08/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 16/08/2017 | Видяно 9 127 пъти

Наскоро сте направили основен ремонт на спалнята и след като сте сменили всички мебели и аксесоари, сега е време да оборудвате леглото с нови чаршафи и завивки? Спестете си уморителното лутане по магазините и сравняване на привидно еднакви спални комплекти, като се възползвате от съветите на опитните домакини, които днес ще ни разкажат как бързо и лесно да изберем подходящо спално бельо за своя дом! Какво бихте добавили вие като трик при покупката или поддръжката на спалния комплект? Споделете с нас своите изпитани хитрини, а за цялостния ремонт на всяка стая у дома разчитайте на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Класическо решение е спалното бельо от памук

Източник

Изборът на материал е от първостепенна важност при закупуването на ново спално бельо. От него зависи не само здравината и дълготрайността на чаршафите и завивките, но и това доколко са удобни и приятни на допир.

  • В този смисъл специалистите препоръчват да заложите на качествено спално бельо от памук, което ще ви изненада с невероятна мекота и огромно разнообразие откъм цветове и дизайн.
  • На пазара ще откриете още чаршафи от полиестер, които обикновено имат по-ниска цена, но пък са значително по-груби и твърди, като не предоставят необходимия комфорт по време на сън.
  • Достойна алтернатива на спалното бельо от памук е това от коприна, което ще ви осигури необходимото усещане за хлад в летните месеци. Високата цена на този тип чаршафи обаче често ги прави непрактични за българските домакинства, поради което производителите залагат на съчетание от коприна и памучен сатен за изработка на съвременните спални комплекти.

Виж още: Нестандартни мебели за спалня от рециклирани суровини


Обърнете внимание на начина на изтъкаване

Източник

Не е нужно да сме опитни професионалисти, за да вземем предвид и този критерий при избора на спално бельо. Броят и начинът на преплитане на нишките са два изключително важни фактора, които редом с избора на материал, оформят крайната цена и издръжливост на новите чаршафи и завивки. Специалистите напомнят, че здравите спални комплекти имат по-голям брой нишки на квадратен сантиметър, а от гледна точка на вариантите за вплитането им, на пазара ще откриете два основни варианта: перкал и ранфорс. В първия случай нишките са повече на брой, при втория – по-малко, като и двата типа чаршафи осигуряват необходимото удобство по време на сън. От своя страна сатенените спални комплекти неслучайно са по-фини и податливи на скъсване, тъй като при тях приятният горен слой разполага с по-голям брой нишки, отколкото основата.


Преценете внимателно размерите на спалния комплект

Източник

Случвало ли ви се е да закупите нов спален комплект и долният чаршаф да започне да се измъква около матрака или пък калъфките да се окажат твърде тесни за възглавниците? За да предотвратите подобен неприятен развой, е задължително предварително да премерите спалнята си, преди да се втурнете към закупуването на ново спално бельо. Макар на пръв поглед чаршафите да имат стандартни размери, те все пак могат да варират с до няколко сантиметра при различните производители. И докато при размера на чаршафите е добре да има няколко сантиметра повече за подпъхване, то професионалистите напомнят, че чаршафът с ластик трябва да пасва до милиметър на размера на матрака.

Виж още: 8 изумителни идеи за покривало на леглото, които ще преобразят спалнята


Заложете на интригуващ дизайн за спалния комплект, който ще направи помещението по-артистично

Източник

Цветът и особеностите на дизайна на спалния комплект съвсем не са за подценяване при неговото закупуване. На първо място обаче е важно да изберете вида на комплекта – дали той ще разполага с долен чаршаф, две калъфки и плик или пък ще замените плика с пухена олекотена завивка, която ще ви спести закупуването на допълнително одеяло. Тук основният съвет е да мислите в перспектива:

  • Имате ли подходящ плик, с който бихте могли да замените олекотената завивка в горещите летни месеци?
  • И имате ли достатъчно дебели одеяла, които да гарантират комфорта ви пред зимата?

От гледна точка на дизайна, на пазара ще откриете огромно разнообразие от шарки и десени за спалните комплекти, така че те да паснат идеално на всеки вид спалня. Най-хитрият вариант тук е да заложите на двулицево спално бельо, което осигурява необходимото разнообразие, без да натежава на бюджета ви.

Виж още: Кой матрак е най-подходящ за вашия гръб


Правилната поддръжка е ключът към добрия вид на спалните комплекти

Източник

Правилната поддръжка на спалното бельо е от първостепенна важност за запазване на добрия му външен вид за по-дълго време. Ето защо опитните домакини съветват да перете чаршафите отделно от останалите дрехи, като съобразите материята им със съответните градуси и програма на пералнята. Памучните чаршафи например се перат при 40 градуса, докато за олекотените завивки е важно да подберете по-щадяща програма с колкото е възможно по-лека центрофуга. Прането на твърде висока температура може да наруши не само формата и цветовете на вашите спални комплекти, но и да доведе до слепване на вътрешността на спалните завивки. Специалистите напомнят също да простирате чаршафите на проветриво, при това непосредствено след изпирането им, както и да използвате подходящите перилни препарати за целта.

Сега изборът на спално бельо е по-лесен от всякога, а за качествения ремонт на вашата нова спалня, потърсете помощ от квалифицирани майстори! Запознайте се с техните профили, оферти и оценки, оставени от клиенти напълно безплатно, като пуснете заявка в MaistorPlus!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
todorov
Ремонт на баня, София
13 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
DYSIGN
Архитектура и дизайн, София
7 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта