Вертикална градина за зелено настроение през цялата година

Публикувано на 19/03/2020 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 19/03/2020 | Видяно 1 673 пъти

Има ли по-подходящ момент от прага на пролетта, когато можете да реализирате мечтата си и да се сдобиете с така желаната от години вертикална градина за дома или офиса? 

В зависимост от това кое пространство решите да използвате за изграждането на вертикалната градина, тя може да ви донесе допълнително уединяване от външния свят. Също така чрез нея ще може да се скриете от любопитните погледи на съседи или да ви предостави уникално дизайнерско виждане.

Ако имате нужда от съдействие в процеса на озеленяване и подбор на правилна растителност, то специалистите, регисртирани при нас ще ви помогнат.


Изберете правилно място за вертикална градина

Вертикалните градини са перфектното решение за усвояване на малки пространства. И все пак – те не са незабележими и тяхното умно позициониране трябва да съответства на цялата атмосфера в дома ви.

  • Една от първите стъпки, които трябва да направите, ако искате да имате в дома си вертикална градина, е да изберете стената, на която искате да я изградите. Тя може да бъде както вътрешна, така и външна на откритото пространство на балкона, в градината, на входа.
  • Друг и на пръв поглед малко по-сложен начин би бил да използвате вертикалната градината като нова преграда в пространството на жилището или да я построите върху цялата външна стена на къщата или блока.
  • Тя е особено стилно решение за мезонети, в които може да акцентирате върху стената под стълбите.

Освен естетическа наслада, може да ви донесе редица ползи, сред които:

  • да изградите естествена термо и хидро изолация на стената си;
  • да ви предостави по-голям избор на растения, които можете да използвате;
  • да ви улесни в поддръжката на растенията и да ви освободи от вредители;
  • да стимулира въображението ви към рециклиране на непотребни вещи;
  • да ви помогне да се освободите от стреса и да ви донесе естетическо удовлетворение.

Вижте още: 7 идеи за вертикална градина в твоя дом


Изберете вида на вертикалната градина или стена

Вертикалните градини биват много и различни видове като например:

  • решения „направи си сам“ с носещи или висящи конструкции, саксии, рециклирани материали, мебели или джобове от брезент или гума;
  • специални хидропонични системи за вертикални растения;
  • дървени и метални решетки, рафтове или мебели за саксии;
  • перголи, трели, арки и специално изградени инсталации;
  • зелени стени със самостоятелно напояващи се системи и контейнери.

Вертикалните градини могат да бъдат както самостоятелно построени, така и да се ползва помощта на ландшафтен архитект. Те могат да коригират дефектите на дадена стена като често в този случай не заемат цялото пространство, а изобразяват различни форми в зелено, аранжирани в абстрактна композиция.

Дизайнът на зелени стени от своя страна е съвсем различно специализирано направление в градинарството, което с помощта на различни видове растения рисува цели зелени картини, което се ползва с все по-голяма популярност.

Вижте още: Декорацията – творческо удоволствие и в градината


Вътрешни вертикални градини

Вътрешните вертикални градини са един изключителен вариант да задържите лятото вкъщи и да изградите „жива“ стена. Тя може допълнително да служи за термална регулация – да поддържа температурата на стаята ви хладна през лятото и топла през зимата.

  • Освен цялата стена, вертикалната градина може да се изгради само на част от стената или пък да създадете ефекта на „жива“ зелена картина. 
  • Особено лесен вариант за изграждане би бил още с помощта на вертикални саксийни модулни конструкции, които могат да се използват в единичен вариант или в комбинация. 


Външни вертикални градини и стени

Външните вертикални градини са приложими както на балкона и входа на жилищната сграда, така и в градините, дворовете или външните стени на сградите. Те биха били удачен вариант и за междублоковото пространство, парка или входа на офис сградата ви.

  • Често те се прикрепят към оградата на двора или парапета на балкона, но естетичното внушение на една цяла външна стена на сграда би бил изключително силен, особено в градска среда. 
  • Подобни зелени външни стени играят ролята на зелена преграда и имат ефекта на естествена изолация, която способства за регулация както на по-добрата температура, така и на влагата и кислорода в сградата.
  • Методите за напояване при една такава голяма конструкция варират от капково напояване до цялостни напоителни системи, които използват различни способи като например пластмасови тръби.
  • Често подобни системи са с автоматично регулиране на напояването, което ги прави и изключително лесни за поддръжка.

В създаването на вертикална градина може да се впуснете и сами. Ако обаче мисията ви се струва много сложна и почти неизпълнима, винаги може да се консултирате в доказаните професионалисти, регистрирани в нашата платформа. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Строително-ремонтни дейности-Тодоров
Покривни услуги, София
79 извършени проекта
Пламен Цанов
Боядисване и декорация, София
50 извършени проекта