Кое да изберете - ремонт или ново строителство?

Публикувано на 16/05/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 16/05/2022 | Видяно 1 115 пъти

Когато става въпрос за построяването на имот, имате три основни варианта – да построите нов, да реновирате вече съществуващо пространство или да се сдобиете с ново. Решението, което ще вземете, със сигурност ще има огромно влияние над бюджета, времетраенето и крайния резултат. Най-добрият вариант зависи от това какви са вашите крайни цели и с какво точно разполагате като имот. В тази статия ще разгледаме разликите и предимствата между ремонт и построяването на нова сграда.

Разбира се, нашият анализ не би могъл да замени консултацията с опитен професионалист. Без значение на какъв етап от планирането сте, свържете се с някой от специалистите, регистрирани в MaistorPlus и получете квалифицирано мнение.


Възстановяване на досегашния облик

Ремонтите са проекти, при които структурата сe възстановява и поправя. Те са донякъде синоним на ремоделирането, неговата цел е да промени донякъде структурата, докато целта на обновяването е да се ремонтира структурата. Някои ремонти са фини, строго фокусирани върху специфични елементи, а други са много по-обширни и се припокриват с ремоделиране.

Често се налага външен ремонт на сградата, освен вътрешен. Външната част може да е станала жертва на времето или просто да е остаряла, или пък повредена, и да има необходимост от поправка. Обичайно е да видите структури и специфични елементи, част от друга епоха, които не отговарят на съвременните норми. Ремонът често е по-рентабилен от построяването на нова сграда или цялостното преустройство. Привеждайки външната част на сградата, ще можете да започнете с ремонтите и обзвеждането вътре.


Подобряване на фасадата

Друг тип проект, който предприемат собствениците на имот, е подобряването на качеството и ефективността на сградата. Чрез този вариант се добавя нещо ново към оригиналната структура, като целта е да се подобри функционалността и се добавят съвременни иновации. Противно на ремоделирането, което е насочено главно към естетиката и визията на сградата, сега ще коментираме просто качеството на сградата.

Едни от най-често срещаните проекти за модернизиране на сградите са с цел повишаване на ефективността и природосъобразността като се добавят соларни панели, топлоизолация, нова дограма. Подмяната на покрива с нов може да предотврати много усложнения в бъдеще. Съвременните покриви са с нови по-устойчиви материали и разнообразие от технически решения, които увеличават надеждността и издръжливостта.


Създаването на нов проект

Проектът за нова сграда ви дава свободата да избирете точно какво искате от самите основи на проекта. Може би за някои звучи много просто да започнеш от начало, но всъщност това е много комплексно начинание. Често новата сграда изисква консултация с архитекти, строители, строителни бригади и главни изпълнители. Изграждането от нулата може да е по-скъп вариант, но често това най-добрият вариант, ако искате нещо конкретно. Приспособяването на стара сграда към вашите нужди и изисквания се оказва една много трудна задача. Новото строителство позволява да приложите модерни технологии в създаването на цялата сграда – от електричество до съображения за устойчивост. Съвременните структури също означават и по-ниски разходи за поддръжка в дългосрочен времеви план.


Съображения за ремонт

Преди да започнете с каквито и да е ремонтни дейности в съществуващия ви дом, помислете над тези въпроси.

  • Добра ли е локацията на имота?
  • Ще разполагате ли с необходимия за поддръжка бюджет, за да поддържате добрия вид на имота?
  • Имате ли на разположение оригиналните чертежи?
  • Извършвани ли са ремонти дейности по фасадата, ако да защо?
  • Има ли конкретни изисквания в населеното място и квартал, където се намира имота?

След като научите, колкото можете повече за миналото на сградата. Ако основата е напукана или структурата на къщата е нарушена, няма нужда да влагате огромен бюджет. В зависимост от типа на щетите, може да установите, че най-добрият вариант е да разрушите сградата и да замените с нов строеж.


Предимстава на построяването от нулата

Изграждането на нов дом изисква много решения и планиране, но със сигурност има и своите предимства.

  • Всичко е ново и в гаранция. Поддръжката и поправките от ваша страна ще бъдат минимални.
  • Имате възможност да използвате устойчиви материали и да проектирате екологично ефективен дом.
  • Проектиране на устойчива електрическа инсталация на сградата.
  • Избор на структурата. Не е необходимо да вместите идеите си във вече завършено оформление и структура.
  • Контрол над етажния план. Планът на етажите показва нагледно къде се разполагат стените, вратите, прозорците, обзавеждане и оборудване.  

Взимайки решението за създаване на нов дом от основите, означава, че може да проектирате и локализирате всичко, където на вас ви допада. Всичко е според вашия вкус и нужди.

При изграждането на нов дом по поръчка, съберете екип от професионалисти, който да отговори на всичките ви въпроси. Всеки член на сформирания екип носи различен набор от умения, опит, и разбира се, гледна точка и идеи. Заедно могат да ви помогнат в създаването на бъдещия ви дом, който е идеален за вас и вашето семейство. Изпратете своето запитване още днес и бъдете с крачка по-близо до мечтания дом!  



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
ЕлПерфект
Електроуслуги, София
13 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
18 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта
Кристиян Кавърмов
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта