Какво е фронтон и каква е неговата роля?

Публикувано на 22/04/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 22/04/2022 | Видяно 2 666 пъти

Кой е един от отличителните елементи за класическата архитектура? Дали това са арките, белият мрамор, статуите на хора? Една от отличителните черти на класическата архитектура е цялостната хармония и връза между различните елементи. Като един от тях е именно фронтонът, обикновено формата му е триъгълна, като се разполага на лицевата част на сградата. Когато искате да постигнете класическа визия за дома ви, фронтонът е един чудесен начин за това.

    Ние ще ви представим този класически елемент, давайки ви информация за различните видове и каква е неговата функция, както и ще ви дадем идеи как да го интегрирате като опция за елегантен завършек на дома. Почитатели сте на класическата архитектура? Предстои ви ремонт на фасадата на къщата ви или пък ще построите нов дом? Свържете се с опитни архитекти, регистрирани в MaistorPlus. Те ще бъдат до вас през цялото приключтение до самия му край, когато ще се радвате на прекрасния си дом. 


Какво е фронтон и какви функции има?

Фронтонът е нисък, обикновено триъгълен елемент, първоначално използван в Древна Гърция и Рим. Преоткрити през Ренесана и използвани по-късно през XIX и XX век във възрожденската и неокласическа култура в Гърция. Фронтонът е интегриран като елемент в множество стилове, но най-ярко се свързва с Гърция и Рим. Смята се, че думата фронтон идва от думата пирамида, поради триъгълната форма.

    Първоначално фронтонът е имал структурна функция. През 1755 година Марк-Антоан Логие казва, че фронтонът е един от трите основни елементи на примитивната колиба. Пътуваме векове напред до бароковата епоха, когато се превръща в декоративен детайл, който пищно допълва сградите. 

Днес този красив елемент се използва за създаването на величествен, царствен и масивен вид. Забелязали сте внушителните сгради в много европейски градове? Музеи, банки и правителствени сгради. Често триъгълното пространство се запълва с различни елементи и фигури. Все по-често се срещат и модерни сгради с подобна визия. Някои хора го предпочитат и като допълнение към интериорните врати. 
•    Прави по-устойчива конструкцията на покрива на сградата.
•    Спомага поддържането на температурата на тавана, като по този начин позволява и по-устойчива температура в сградата.


Видове фронтон

Формата на покрива е един от основните фактори при избора и дизайна на фронтона, разбира се, да не пропускаме и какви са целите за крайната цялостна визия на сградата. Представяме ви основните форми:
•    Триъгълна – може би най-популярният вид, който се среща. Заострен фронтон, равнобедрен триъгълник, ограден от корнизи или перваз, две напълно симетрични линии, завършващи с хоризонтален корниз. 
•    Разделен/ разполовен – в този случай върхът не е съединен. Този тип фронтон често се среща като елемент от античните мебели. Част от „експериментиране с детайлите“ в бароковата архитектура. 
•    Сегментен/ дъговиден – контрастират с облите си форми, заменяйки двете традиционни линии. 


Фронтонът в съвременното строителство

Защо използваме фронтони? Те дават чувство за традиции и класика в дома, типично в западен архитектурен стил. Неуспорим факт е, че изглежда и изключително красиво и заслужа възхитени погледи. В наши дни за собствениците на имоти създаването на този красив детайл е сравнително прост и сравнително бюджетен вариант да добавяне на декорация на фасадата – обикновено над врата или прозорци, както и в интериора.  

В съвременното строителство границите са изключително обширни. Някога за богатството на семейството се е съдело по пищната украса и дизайна на дома. В наши дни строителите използват множество декоративни елементи, създадени от различни видове материали. Фронтонът ще придаде индивидуалност на вашия дом и ще допринесе за стилна визия. Модерните технологии и материали дават възможност за употребата на леки контрукции. Комбинацията между фронтон и остъкление е вариант, с който да внесете светлина в таванското помещение, чиято функция може да приспособите според нуждите си. Размерите и формите на прозорците могат да бъдат разнообразни. 

Създаването на дом е една от най-важните и значими стъпки в живота на човек. Често е толкова труден процес, защото се изисква да намерите правилните обекти, които ще предадат идентичността ви. Може да се наложи да положите огромни усилия преди да намерите подходящото, отхвърляйки множество алтернативи. Ето защо съдействието от страна на опитини професионалисти е добре дошло. Потърсете съдействие в лицето на регистрираните в MaistorPlus архитекти, които ще ви бъдат изключително полезни в създаването на дома ви. Заявете напълно безплатно своя проект, разгледайте изпратените оферти и изберете „вашата“! 



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Венцислав Димитров VIP
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Атанасов
Архитектура и дизайн, София
42 извършени проекта
Емо Петров VIP
Цялостен ремонт, София
121 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
25 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
14 извършени проекта