Какво е фронтон и какви функции има?

Последна редакция на 28/09/2024 от Патриция Симеонова

Фронтонът е нисък, обикновено триъгълен елемент, първоначално използван в Древна Гърция и Рим. Преоткрити през Ренесана и използвани по-късно през XIX и XX век във възрожденската и неокласическа култура в Гърция. Фронтонът е интегриран като елемент в множество стилове, но най-ярко се свързва с Гърция и Рим. Смята се, че думата фронтон идва от думата пирамида, поради триъгълната форма.

    Първоначално фронтонът е имал структурна функция. През 1755 година Марк-Антоан Логие казва, че фронтонът е един от трите основни елементи на примитивната колиба. Пътуваме векове напред до бароковата епоха, когато се превръща в декоративен детайл, който пищно допълва сградите. 

Днес този красив елемент се използва за създаването на величествен, царствен и масивен вид. Забелязали сте внушителните сгради в много европейски градове? Музеи, банки и правителствени сгради. Често триъгълното пространство се запълва с различни елементи и фигури. Все по-често се срещат и модерни сгради с подобна визия. Някои хора го предпочитат и като допълнение към интериорните врати. 
•    Прави по-устойчива конструкцията на покрива на сградата.
•    Спомага поддържането на температурата на тавана, като по този начин позволява и по-устойчива температура в сградата.

Свързано:

Какво е фронтон и каква е неговата роля?