6 места у дома, които не почиствате, а би трябвало

Всеки един от нас се старае да поддържа жилището си чисто и спретнато, така че да се чувства комфортно, когато се прибере у дома. Има обаче места, които често биват пренебрегвани що се отнася до чистенето - прочетете следващите редове и разберете кои са те и защо е изключително важно да им обръщате внимание. Убедете се сами, че понякога дори минималните промени в начина, по който се грижим за жилището си, имат огромно отражение върху неговия хармоничен вид. Създайте невероятна атмосфера у дома, при това без да инвестирате в скъпи препарати и уреди. Ако пък предпочитате някой друг да се грижи периодично за чистотата на вашата къща или апартамент, поверете тази задача на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!

Често ли пропускате да погледнете зад и под мебелите?

Често ли пропускате да погледнете зад и под мебелите?

Дори и да сте се сещали за тези кътчета, те рядко са сред приоритетните зони при почистване на дома. От една страна тези точки обикновено са труднодостъпни и изискват преместване на тежки мебели, а от друга - замърсяванията около тях едва ли ще бъдат лесно забележими. Пренебрегването на тези по-трудни за почистване местенца вкъщи обаче води до разнасянето на прах из целия дом, а освен това, може да доведе до отключването на алергии, особено при най-малките членове на семейството. Затова запретнете ръкави, пуснете си хубава музика и още днес се погрижете за хигиената на дома, като започнете от почистването на неудобните ъгли и ниши зад и под мебелите!

Вижте също: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време

А замисляли ли сте се за горната част на вратите и прозорците?

А замисляли ли сте се за горната част на вратите и прозорците?

Обърнете особено внимание на зоните около горната част на вратите и прозорците. Да, никой не може да види колко е прашно там, но това не означава, че трябва да го оставите така. Спестете си всички микроби, летящи из въздуха при всяко отваряне и затваряне на врата или прозорец, като за секунди премахнете праха с помощта на влажен парцал.

  • Същото важи и за бравите на вратите и дръжките на прозорците, които докосваме по стотици пъти на ден.
  • За финал почистете внимателно още уплътненията и зоната около пантите, където също често се наслоява прах и замърсявания. Тези на пръв поглед малки детайли всъщност ще променят изцяло начина, по който виждате жилището си!

Премахнете замърсяванията от дистанционното, телефона и клавиатурата

Премахнете замърсяванията от дистанционното, телефона и клавиатурата

Дистанционното, телефона и клавиатурата - това определено са джаджите, които използваме всеки ден, но колко често отделяме време за почистването им? На пазара има множество спрейове и специални кърпи, които да използвате при почистването на техниката си. Не се колебайте, а инвестирайте в едно от тези решения, защото всеки ден между копчетата на клавиатурата ви попадат прах, кожни клетки, трохи, особено ако имате навик да похапвате пред компютъра, и всякакви други бактерии, които едва ли бихте искали да се нанасят там. Същото правило важи и за телефона и домофона, а за финал препоръчваме да се погрижите и за вида на дистанционното на телевизора, към което често посягаме, докато вечеряме например.

Кухненските аксесоари на открито

Кухненските аксесоари на открито

Всички имаме поне малка част от посудата, която стои по рафтове или е закачена тук или там из кухнята. Макар да не сте се замисляли, след време всички тези съдове се замърсяват с прах и пръски мазнина от готвенето. За да избегнете сериозно зацапване, накисвайте всички тези кухненски пособия в гореща сапунена вода поне 2 пъти в годината, така че да поддържате изрядния им външен вид! Същият подход можете да приложите още за поставката или закачалката за съдове, която често подминаваме при почистването, както и за всички свободностоящи поставки и фруктиери, декориращи кухненския плот или най-високите рафтове в кухнята.

Обърнете внимание на гардероба

Обърнете внимание на гардероба

Също както по ръба на вратите, върху високите шкафове е покрито с дебел слой прах. Да, трябва да използвате стол или стълба, за да ги достигнете, но ще се убедите сами колко по-чист и приятен ще изглежда домът ви след като премахнете замърсяванията от тези скрити кътчета. А ето и допълнителен трик за прецизните домакини - може би не предполагате, но голяма част от домашния прах се дължи на падналите влакънца от дрехите ни. Въоръжени с тази информация, вече можете сами да си дадете сметка колко е важно редовното почистване на гардероба и прилежащите му рафтове и закачалки.

Гумените уплътнения и филтрите на различните електроуреди

Гумените уплътнения и филтрите на различните електроуреди

Обикновено почистването на електроуредите у дома приключва с леко забърсване на праха от тях с помощта на влажен парцал. В действителност обаче във фугите и уплътненията им с течение на времето се наслояват замърсявания, които в последствие биха могли да доведат дори до повреда на уреда. За да избегнете подобен неприятен развой на събитията, се въоръжете с четка за зъби и качествен почистващ препарат и изтъркайте наслоената мръсотия от гумените уплътнения на хладилника и пералнята. Следващата стъпка е почистването на филтрите на климатика, което ще допринесе за по-чистия и свеж въздух у дома. За финал се заемете с отстраняването на замърсяванията от тръбите на сушилнята и абсорбатора.

Неприятно, но факт - замърсяванията са неканени, но често присъстващи гости във всеки дом. Сложете край на отлагането и направете дома си по-хигиеничен, като започнете почистването му от труднодостъпните места, които изброихме до момента. Ако ви трябва професионална помощ за почистване на жилището, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus, като пуснете безплатна заявка за почистване още сега!