6 места у дома, които не почиствате, а би трябвало

Публикувано на 14/05/2020 от Ани Атанасова | Последна редакция на 14/05/2020 | Видяно 31 871 пъти

Всеки един от нас се старае да поддържа жилището си чисто и спретнато, така че да се чувства комфортно, когато се прибере у дома. Има обаче места, които често биват пренебрегвани що се отнася до чистенето - прочетете следващите редове и разберете кои са те и защо е изключително важно да им обръщате внимание. Убедете се сами, че понякога дори минималните промени в начина, по който се грижим за жилището си, имат огромно отражение върху неговия хармоничен вид. Създайте невероятна атмосфера у дома, при това без да инвестирате в скъпи препарати и уреди. Ако пък предпочитате някой друг да се грижи периодично за чистотата на вашата къща или апартамент, поверете тази задача на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus!


Често ли пропускате да погледнете зад и под мебелите?

Дори и да сте се сещали за тези кътчета, те рядко са сред приоритетните зони при почистване на дома. От една страна тези точки обикновено са труднодостъпни и изискват преместване на тежки мебели, а от друга - замърсяванията около тях едва ли ще бъдат лесно забележими. Пренебрегването на тези по-трудни за почистване местенца вкъщи обаче води до разнасянето на прах из целия дом, а освен това, може да доведе до отключването на алергии, особено при най-малките членове на семейството. Затова запретнете ръкави, пуснете си хубава музика и още днес се погрижете за хигиената на дома, като започнете от почистването на неудобните ъгли и ниши зад и под мебелите!

Вижте също: 5 начина да задържите къщата си чиста за по-дълго време


А замисляли ли сте се за горната част на вратите и прозорците?

Обърнете особено внимание на зоните около горната част на вратите и прозорците. Да, никой не може да види колко е прашно там, но това не означава, че трябва да го оставите така. Спестете си всички микроби, летящи из въздуха при всяко отваряне и затваряне на врата или прозорец, като за секунди премахнете праха с помощта на влажен парцал.

  • Същото важи и за бравите на вратите и дръжките на прозорците, които докосваме по стотици пъти на ден.
  • За финал почистете внимателно още уплътненията и зоната около пантите, където също често се наслоява прах и замърсявания. Тези на пръв поглед малки детайли всъщност ще променят изцяло начина, по който виждате жилището си!


Премахнете замърсяванията от дистанционното, телефона и клавиатурата

Дистанционното, телефона и клавиатурата - това определено са джаджите, които използваме всеки ден, но колко често отделяме време за почистването им? На пазара има множество спрейове и специални кърпи, които да използвате при почистването на техниката си. Не се колебайте, а инвестирайте в едно от тези решения, защото всеки ден между копчетата на клавиатурата ви попадат прах, кожни клетки, трохи, особено ако имате навик да похапвате пред компютъра, и всякакви други бактерии, които едва ли бихте искали да се нанасят там. Същото правило важи и за телефона и домофона, а за финал препоръчваме да се погрижите и за вида на дистанционното на телевизора, към което често посягаме, докато вечеряме например.


Кухненските аксесоари на открито

Всички имаме поне малка част от посудата, която стои по рафтове или е закачена тук или там из кухнята. Макар да не сте се замисляли, след време всички тези съдове се замърсяват с прах и пръски мазнина от готвенето. За да избегнете сериозно зацапване, накисвайте всички тези кухненски пособия в гореща сапунена вода поне 2 пъти в годината, така че да поддържате изрядния им външен вид! Същият подход можете да приложите още за поставката или закачалката за съдове, която често подминаваме при почистването, както и за всички свободностоящи поставки и фруктиери, декориращи кухненския плот или най-високите рафтове в кухнята.


Обърнете внимание на гардероба

Също както по ръба на вратите, върху високите шкафове е покрито с дебел слой прах. Да, трябва да използвате стол или стълба, за да ги достигнете, но ще се убедите сами колко по-чист и приятен ще изглежда домът ви след като премахнете замърсяванията от тези скрити кътчета. А ето и допълнителен трик за прецизните домакини - може би не предполагате, но голяма част от домашния прах се дължи на падналите влакънца от дрехите ни. Въоръжени с тази информация, вече можете сами да си дадете сметка колко е важно редовното почистване на гардероба и прилежащите му рафтове и закачалки.


Гумените уплътнения и филтрите на различните електроуреди

Обикновено почистването на електроуредите у дома приключва с леко забърсване на праха от тях с помощта на влажен парцал. В действителност обаче във фугите и уплътненията им с течение на времето се наслояват замърсявания, които в последствие биха могли да доведат дори до повреда на уреда. За да избегнете подобен неприятен развой на събитията, се въоръжете с четка за зъби и качествен почистващ препарат и изтъркайте наслоената мръсотия от гумените уплътнения на хладилника и пералнята. Следващата стъпка е почистването на филтрите на климатика, което ще допринесе за по-чистия и свеж въздух у дома. За финал се заемете с отстраняването на замърсяванията от тръбите на сушилнята и абсорбатора.

Неприятно, но факт - замърсяванията са неканени, но често присъстващи гости във всеки дом. Сложете край на отлагането и направете дома си по-хигиеничен, като започнете почистването му от труднодостъпните места, които изброихме до момента. Ако ви трябва професионална помощ за почистване на жилището, се доверете на опитните професионалисти, регистрирани в MaistorPlus, като пуснете безплатна заявка за почистване още сега!



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Магнит С ЕООД
Боядисване и декорация, София
58 извършени проекта
Ремонти
ВиК Услуги, София
175 извършени проекта
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта