Неща, които не трябва да чистим с оцет

Публикувано на 09/10/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 09/10/2024 | Видяно 1 448 пъти

Оцетът е популярно и натурално почистващо средство, което от десетилетия се използва за премахване на различни  замърсявания и петна по мебели, килими, дрехи, съдове и т.н. Има обаче определени повърхности и материали, при които оцетът трябва да се избягва, тъй като може да причини щети или да остави нежелани ефекти. Споделяме ви три неща, които не трябва да почиствате с оцет, ако искате да ги запазите в първоначалния им вид.

Ако планирате саниране или поставяне на изолация във вашия дом, свържете се с нашите професионалисти.


Повърхности от естествен камък

Киселинната основа на оцета може да повреди покритието на повърхности от естествен камък като гранит, мрамор и варовик. С течение на времето това може да доведе до необратими щети, нарушавайки външния вид и целостта на камъка. Ето защо не трябва да прибягвате до използването на добрия стар оцет на този тип повърхности. Естественият камък се нуждае от нежна паста, която не съдържа киселини, за почистване.


Дървени мебели и подове

Вярно е, че оцетът може да премахне мръсотията от всякакви материи и повърхности, но също така може също така да премахне защитното покритие на дървените повърхности, което ги прави податливи на влага и допълнителни повреди. За почистване на дърво е най-добре да използвате продукти, специално формулирани за грижа за дърво. Не експериментирайте с домашни средства, заложете на сигурното и изпитаното.


Петна от яйца

Да, почистването на петна от яйца с оцет е често срещано погрешно схващане. Киселината в оцета може да доведе до коагулация на протеините в яйцето, което прави петното по-трудно за премахване. Вместо това използвайте студена вода и нежен почистващ препарат за ефективно премахване на петна от случайно счупени сурови яйца.

Ако се нуждаете от добър бояджия, свържете се с някой от нашите професионалисти.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
Акуратният Майстор
Покривни услуги, София
50 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
141 извършени проекта
ЕТ "Венетон"
Електроуслуги, София
141 извършени проекта
Цанко Владимиров
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
85 извършени проекта