Робот за почистване - струва ли си

Публикувано на 05/04/2024 от Ирена Петрова | Последна редакция на 05/04/2024 | Видяно 944 пъти

Ако ви е омръзнало да бутате прахосмукачка из дома си и непрекъснато да се опитвате да пазите подовете си чисти от прах или косми от домашни любимци, прахосмукачката робот може да ви бъде от помощ. Роботизираните прахосмукачки съкращават времето за почистване, като събират и изсмукват прах и боклуци от вашите подове и осигуряват автоматични почистващи операции, за да облекчат работата ви.

Но робоваците са по-скъпи от обикновените прахосмукачки и работят много по-различно. Ако се чудите дали прахосмукачката-робот си заслужава инвестицията, в тази статия ще направим обобщение на плюсовете и минусите ѝ.

Ако имате нужда от цялостно почистване, възползвайте се от услугите на нашите хамали.


Предимства на роботизираните прахосмукачки

Автоматизация

Роботизираните прахосмукачки предлагат удобство, като ви спестяват време и усилия за почистване. Можете да планирате прахосмукачката си да почиства, дори когато не сте вкъщи.

Цялостно покритие

Роботите често имат различни опции за настройка и възможности за почистване. Вашата прахосмукачка-робот може да е в състояние да извършва точково почистване. Много прахосмукачки роботи са оборудвани с усъвършенствани сензори и технология за картографиране, гарантирайки, че покриват всеки сантиметър от вашия под, включително под мебели и в тесни ъгли.

По-малко навеждане

Говорейки за тесни пространства, техният компактен размер също така прави роботите способни да влизат под мебели и в тесни пространства, които обикновените прахосмукачки не могат да достигнат.

Потенциално облекчение при алергия

Ако имате алергии, моделите от висок клас често имат HEPA филтри, подобряващи качеството на въздуха в помещенията.

Съвместимост с интелигентен дом

Друго предимство на прахосмукачките роботи е лесното им интегриране със системи за интелигентен дом като Amazon Alexa или Google Assistant.


Недостатъци на роботизираните прахосмукачки

Възможност за прекомерни разходи

Роботизираните прахосмукачки имат някои негативи. Тези почистващи машини изискват висока първоначална инвестиция, особено тези с разширени функции. Цената на най-добрите прахосмукачки роботи е по-висока от тази на традиционните прахосмукачки.

Малък капацитет на кошчето за прах

Друго ограничение на роботизираните прахосмукачки е техният капацитет. Тъй като са по-малки от обикновените прахосмукачки, роботите не могат да задържат толкова много прах и боклуци и трябва да се изпразват редовно.

Неподходящи за някои подове

Още един недостатък на роботизираните прахосмукачки са повърхностните ограничения. Ако имате неравен под или килим с дълъг косъм, това може да попречи на прахосмукачката-робот. Вземете модел, който е подходящ за вашите подови настилки и изисквания за пространство. Ако имате малка подова площ, стая с неправилна форма или е много разхвърляно, прахосмукачките роботи може да не работят добре и да блокират.

Повърхностно почистващи препарати

И накрая, прахосмукачките роботи се справят отлично с рутинни почиствания, но често не са оборудвани да се справят с дълбокото почистване. Въпреки че са чудесни за ежедневна поддръжка, те не заменят нуждата от периодично дълбоко почистване с традиционна прахосмукачка.


Роботизирани прахосмукачки срещу традиционните прахосмукачки

И така, кой печели в битката на роботизираните срещу традиционните прахосмукачки? Това наистина зависи от вашия дом и нуждите му от почистване. Ако имате натоварен график и искате подовете ви да се почистват автоматично, прахосмукачките роботи са идеални. Ако искате да спестите време за почистване, накарайте вашия робот да извършва ежедневно почистване на пода, това може да помогне за предотвратяване на натрупването на прах и да намали редовното ви почистване с прахосмукачка.

Роботизираните прахосмукачки се справят отлично с почистването на стаи с твърди подове или килими с къс косъм. Обратно, традиционните прахосмукачки имат повече мощност за по-дългокосмести килими. Тъй като имат по-голяма мощност и по-големи торби за събиране, традиционните прахосмукачки са най-добри за по-дълбоко почистване и затрупани пространства.

От друга страна, роботите могат да почистват под легла и мебели на места, които традиционните прахосмукачки често не могат да достигнат поради по-големия си размер. Всичко зависи от вашите нужди.

Ако планирате ремонт на кухнята, свържете се с някой от нашите майстори.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
stroimaxbg VIP
Покривни услуги, София
66 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта
Емил Димитров
Цялостен ремонт, София
5 извършени проекта
Петър Кенанов
Цялостен ремонт, Бургас
19 извършени проекта