Направи си сам домашни препарати за почистване

Публикувано на 16/03/2023 от Ирена Петрова | Последна редакция на 16/03/2023 | Видяно 4 488 пъти

Почистващи препарати - всички знаем колко химия има в тях и колко вредни са за здравето, въпреки че почистват. Животът ни е подложен достатъчно на токсично отравяне, за да го внасяме и вкъщи. Но пък някои от артикулите в шкафа (сода за хляб и оцет) работят ефективно като домашно приготвени универсални почистващи препарати, освен това струват почти нищо. Така че следващия път, когато сте изправени пред голяма бъркотия у дома, но любимият ви почистващ продукт е свършил, не тичайте до магазина — опитайте да смесите една от тези рецепти за домашни почистващи препарати „направи си сам“. Тези натурални продукти ще се справят бързо с мръсотията и ще зарадват портфейла ви.


Разтвор за почистване на прозорци

Какво ще ви трябва:
- 2 чаши вода;
- 1/2 чаша бял или ябълков оцет;
- 1/4 чаша спирт със 70% концентрация;
- 1 до 2 капки етерично масло от портокал за приятно ухание (по желание).

Този домашен почистващ препарат ще направи вашите прозорци и огледала блестящи. Просто комбинирайте изброените съставки и ги изсипете в бутилка със спрей, за да направите домашен почистващ препарат. Не само, че ще върши страхотна работа при почистване, но етеричното масло от портокал ще придаде приятен естествен цитрусов аромат, а алкохолът ще помогне разтвора да се изпари бързо, като сведе до минимум петната. 

Съвет: избягвайте да почиствате прозорци в горещ, слънчев ден или на пряка слънчева светлина, защото разтворът ще изсъхне твърде бързо и ще остави много ивици. За огледала, впръскайте разтвора върху хартиена кърпа или мека кърпа, преди да избършете.


Натурален почистващ препарат за мрамор

Какво ще ви трябва:
- 2 капки мека течност за миене на съдове;
- 2 чаши топла вода.

Този домашен почистващ препарат с пяна може да се използва за почистване на мрамор. За да го приготвите, просто смесете 2 капки препарат за съдове и вода следващия път, когато искате да почистите плотове от естествен камък. Използвайте гъба, след което изплакнете напълно, за да отстраните всички остатъци от препарата. Почистете с мека кърпа; не оставяйте мрамора да изсъхне на въздух. Внимание: никога не използвайте оцет, лимон или друг киселинен почистващ препарат върху мраморни или гранитни повърхности - те ще гравират камъка.


Домашен препарат за почистване на мазнини

Какво ще ви трябва:
- 1/2 чаша амоняк;
- 1 галон вода.

Отървете се от мазнините с този домашен препарат за почистване на фурна. Амонякът съдържа детергент, който помага за премахване на твърда мръсотия върху метални повърхности. Смесете 1/2 чаша с достатъчно вода, за да напълните контейнер от един галон. След това почистете решетките на фурната, аспиратора и скарата, като потопите гъба в разтвора и избършете повърхността, преди да изплакнете с чиста вода. Можете също така да накиснете решетките за фурна и скарата директно в сместа с малко допълнително количество амоняк, ако са особено замърсени. Внимание: избягвайте използването на амоняк върху алуминий. Може да се получи потъмняване и да причини хлътване.

Ако планирате основно почистване на дома си и имате нужда от помощ в извозването на боклуци, свържете се с някой от нашите професионалисти.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Качествен ремонт
Ремонт на баня, София
22 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Пламен Манолов
Цялостен ремонт, София
30 извършени проекта
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Термо Лидер ООД
Изолация и Саниране, Варна
5 извършени проекта