10-дневно предизвикателство за новогодишно почистване - развихри се!

Публикувано на 18/01/2022 от Mariya Dimitrova | Последна редакция на 18/01/2022 | Видяно 1 629 пъти

 

Колко пъти сте си казвали, че от Нова година ще се промените, ще започнете да спортувате или да усвоявате нови умения? Да, това са класическите себепожелания в началото на годината, но за жалост, рядко ги реализираме. А защо не започнете най-напред с почистването? Не е нужно да чакате до пролетта, за да вкарате дома си в ред. Всъщност, доказано е, че чистият и подреден дом действа много по-стимулиращо за ума и тялото. Това означава, че ако искате да бъдете по-продуктивни и действително да започнете „на чисто”, трябва да започнете буквално от почистването. Това ще ви даде пространство и свобода да мислите, творите и започнете нещо ново.

За целта сме ви подготвили 10-дневно предизвикателство за новогодишно почистване, а десетте стъпки, които трябва да следвате, ще ви спестят време за организация и значително ще улеснят процеса, тъй като са структурирани по време – 1, 5, 10 минути, вместо да ви отнемат часове в уморителен труд. Ще се изненадате колко работа можете да свършите само за няколко минути. И така, започваме!


Организирай се!

  • Ден 1 – спалнята

Най-напред отделете една минута, за да оправите леглото си. Постарайте се да го направите рутина. Това задава продуктивен тон на деня ви и създава цялостно усещане, че стаята е чиста и подредена. Също така, този „ритуал” автоматично ще превключи тялото и мозъка ви на режим „работа”. Обиколете стаята по посока на часовниковата стрелка и изчистете безпорядъка от нощното шкафче, скрина, бюрото и т.н. Приберете или сложете в коша за пране всички дрехи от пода и столовете. След това вземете парцал или още по-удобно – мокри кърпички – и почистете основните повърхности от прах. Мокрите кърпички са много удобни, защото не се налага да ги перете, а директно ги хвърляте. Не забравяйте огледалата, рамките на картините и рамката на вратата.

  • Ден 2 – кухнята

Кухнята е едно от най-неприятните места за почистване, но ако подходите с ентусиазъм, можете да внесете значителни промени само за минута. Най-напред избършете дръжките на чекмеджетата и шкафовете. Трябват ви само парцал от микрофибър и почистващ препарат. Измийте чиниите или ги пуснете в съдомиялната, ако имате такава. Пълната мивка с мръсни съдове е най-лошата гледка, която човек може да види в кухнята. След това почистете самата мивка и крана с почистващ препарат. Това ще придаде цялостно усещане за по-чиста кухня, дори и да не сте свършили кой знае каква работа.

Време е да изхвърлите всички консумативи с изтекъл срок или такива, от които не се нуждаете. Това е добра възможност да почистите шкафчетата отвътре. Брашно, захар, сол, подправки – те често се разсипват и създават мръсотия в шкафовете, за която обикновено не остава време за почистване. Но ако искате да започнете годината на чисто, свършете тази работа.

  • Ден 3 – банята

Мръсното огледало е една от най-неприятните гледки в банята. Започнете с него, като го напръскате с почистващ препарат и само за минута минете с кърпа. За да не останат линии по него, подсушете го с намачкан вестник. След това избършете крана и дръжките на мивката, а после и самата мивка с препарат. Заемете се с тоалетната, без много да разсъждавате. Когато започнете да се двоумите, увеличавате шанса да не свършите нищо. Почистете с кърпа от микрофибър седалката, а вътрешността – с четка и препарат. Не забравяйте дъното, където обикновено се утаява най-много мръсотия.

Изхвърлете всички стати опаковки от шампоани, душ гелове или бръснарски ножчета – безпорядъкът силно допринася за усещането, че в банята не е чисто. За да почистите фугите и банята действително да блесне, използвайте стара четка за зъби и разтвор от оцет и вода или сода и вода. Можете също така да използвате парово почистване.

 


Не се отказвай!

 

  • Ден 4 – коридора

Погрижете се за входа и коридора, за да може да посрещате гостите си на чисто. Изтупайте или директно изперете постелката пред вратата. Избършете вратата с препарат отгоре надолу. Минете пода с моп и препарат, а килимът, ако искате такъв, с прахосмукачка, по възможност перяща. Премахнете всички натрупали се паяжини по ъглите – коридорът е любимото място на паяците, тъй като осветлението в ъглите обикновено е слабо и им позволява да си направят убежище, скрито от очите ви. Не забравяйте да почистите и вентилационните отвори. Те отнемат малко повече време, но ви осигуряват чист и свеж въздух.

  • Ден 5 – дневната

Най-напред приберете всичко, което не си е на мястото и приведете в ред аксесоарите и декорациите. Почистете с прахосмукачка и моп пода, като не пропускате ъглите и зад мебелите. Ще се наложи известно преместване, но все пак не го правите всеки ден. Съберете прахта с кърпа от микрофибър по всички секции, масички, рафтове, сувенири и т.н. Ако искате дневната да блесне, това е задължително. Направете същото с картините и рамките на вратите. Избършете листата на по-големите цветя, които обикновено събират доста прах. Изтупайте възглавниците и постелката за диван, ако ползвате. Тази стая ще ви отнеме малко повече време, но не толкова, че да не можете да го свършите в рамките на половин час.

  • Ден 6 – гардероба

Направете разтоварващ ден и се фокусирайте върху гардероба. Отделете всички дрехи, които никога няма да облечете (всички имаме такива) и ги пригответе са изхвърляне или още по-добре – за дарение. Забършете прахта от рафтовете и направете една добра организация на гардероба си, сгъвайки и разпределяйки дрехите така, че да ви бъдат удобни за взимане. Това ще ви спести време в бъдеще и ще се изненадате колко леки се чувствате, след като подредите гардероба си.


Продължаваме!

 

  • Ден 7 – прозорците

Обикновено оставяме тази работа за пролетта, но тъкмо зимата е сезонът, в който се натрупва много мръсотия по прозорците. Сняг, дъжд, пушек – това са основните замърсители, които замазват гледката ви и правят цялата стая да изглежда мръсна. Почистете прозорците с препарат, за да блеснат. Избършете прахта и замърсяванията по перваза. Не забравяйте да почистите и щорите, които също събират доста прах. Пуснете пердетата в пералнята и ще стаята ви ще заухае прекрасно.

  • Ден 8 – килера

Тук наистина бъркаме много рядко, а пък още по-рядко чистим. Запретнете ръкави, ако го направите сега, цяла година няма да се налага да полагате усилия за килера, а всичко в него ще ви бъде много по-удобно за употреба. Изхвърлете ненужните обувки и подредете останалите според сезона – летните обувки по-назад, ботушите отпред. Изхвърлете всички ненужни вехтории, които сте събирали в случай, че ви потрябват. Ако наистина ви трябваха, вече щяхте да сте ги използвали. Ако нещо от наличното наистина ползвате, запазете го. Отървете се от ненужните буркани и подредете грижливо консумативите, които ще използвате. Килерът също трябва да бъде подреден и  удобен във всеки един момент.

  • Ден 9 – хладилникът

Колко често размразявате хладилника? Ако скоро не сте го правили, сега е моментът. Когато се размрази, почистете старателно всеки рафт и чекмедже с препарат и изхвърлете всички развалени продукти. За да се отървете от неприятните миризми, направете красива декорация от кръгчета лимон, закачени за въженце или коноп. Лимонът има свойството да абсорбира лошите миризми, а освен това ще си направите красива украса, която радва окото. Содата също е добър вариант, като можете да я поставите в малък съд или да посипете малко в ъглите.

  • Ден 10 – кухненските уреди

И за финал остава черешката на тортата – кухненските уреди. Почистете с препарат фурната, където често остават остатъци от храна, които миришат много неприятно, когато се нагреят. Избършете котлоните, микровълновата фурна, съдомиялната, но също така не забравяйте и за тостера и други уреди, които използвате по-рядко. Финалът може да е тежък, но по-късно ще си благодарите, че сте свършили всичко сега, когато все още не сте затрупани от работа в службата. Освен това през пролетта ще искате да прекарвате повече време навън, а не у дома в чистене.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Калин Недялков VIP
Покривни услуги, София
10 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
9 извършени проекта
Андрей VIP
ВиК Услуги, София
35 извършени проекта
Златин Господинов
ВиК Услуги, София
13 извършени проекта
Делукс Билд ЕООД
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта
Любомир Коцев
Външна изолация, София
6 извършени проекта