Организирай се!

Последна редакция на 28/03/2024 от Mariya Dimitrova

  • Ден 1 – спалнята

Най-напред отделете една минута, за да оправите леглото си. Постарайте се да го направите рутина. Това задава продуктивен тон на деня ви и създава цялостно усещане, че стаята е чиста и подредена. Също така, този „ритуал” автоматично ще превключи тялото и мозъка ви на режим „работа”. Обиколете стаята по посока на часовниковата стрелка и изчистете безпорядъка от нощното шкафче, скрина, бюрото и т.н. Приберете или сложете в коша за пране всички дрехи от пода и столовете. След това вземете парцал или още по-удобно – мокри кърпички – и почистете основните повърхности от прах. Мокрите кърпички са много удобни, защото не се налага да ги перете, а директно ги хвърляте. Не забравяйте огледалата, рамките на картините и рамката на вратата.

  • Ден 2 – кухнята

Кухнята е едно от най-неприятните места за почистване, но ако подходите с ентусиазъм, можете да внесете значителни промени само за минута. Най-напред избършете дръжките на чекмеджетата и шкафовете. Трябват ви само парцал от микрофибър и почистващ препарат. Измийте чиниите или ги пуснете в съдомиялната, ако имате такава. Пълната мивка с мръсни съдове е най-лошата гледка, която човек може да види в кухнята. След това почистете самата мивка и крана с почистващ препарат. Това ще придаде цялостно усещане за по-чиста кухня, дори и да не сте свършили кой знае каква работа.

Време е да изхвърлите всички консумативи с изтекъл срок или такива, от които не се нуждаете. Това е добра възможност да почистите шкафчетата отвътре. Брашно, захар, сол, подправки – те често се разсипват и създават мръсотия в шкафовете, за която обикновено не остава време за почистване. Но ако искате да започнете годината на чисто, свършете тази работа.

  • Ден 3 – банята

Мръсното огледало е една от най-неприятните гледки в банята. Започнете с него, като го напръскате с почистващ препарат и само за минута минете с кърпа. За да не останат линии по него, подсушете го с намачкан вестник. След това избършете крана и дръжките на мивката, а после и самата мивка с препарат. Заемете се с тоалетната, без много да разсъждавате. Когато започнете да се двоумите, увеличавате шанса да не свършите нищо. Почистете с кърпа от микрофибър седалката, а вътрешността – с четка и препарат. Не забравяйте дъното, където обикновено се утаява най-много мръсотия.

Изхвърлете всички стати опаковки от шампоани, душ гелове или бръснарски ножчета – безпорядъкът силно допринася за усещането, че в банята не е чисто. За да почистите фугите и банята действително да блесне, използвайте стара четка за зъби и разтвор от оцет и вода или сода и вода. Можете също така да използвате парово почистване.

 

Свързано:

10-дневно предизвикателство за новогодишно почистване - развихри се!