Продължаваме!

Последна редакция на 27/04/2024 от Mariya Dimitrova

 

  • Ден 7 – прозорците

Обикновено оставяме тази работа за пролетта, но тъкмо зимата е сезонът, в който се натрупва много мръсотия по прозорците. Сняг, дъжд, пушек – това са основните замърсители, които замазват гледката ви и правят цялата стая да изглежда мръсна. Почистете прозорците с препарат, за да блеснат. Избършете прахта и замърсяванията по перваза. Не забравяйте да почистите и щорите, които също събират доста прах. Пуснете пердетата в пералнята и ще стаята ви ще заухае прекрасно.

  • Ден 8 – килера

Тук наистина бъркаме много рядко, а пък още по-рядко чистим. Запретнете ръкави, ако го направите сега, цяла година няма да се налага да полагате усилия за килера, а всичко в него ще ви бъде много по-удобно за употреба. Изхвърлете ненужните обувки и подредете останалите според сезона – летните обувки по-назад, ботушите отпред. Изхвърлете всички ненужни вехтории, които сте събирали в случай, че ви потрябват. Ако наистина ви трябваха, вече щяхте да сте ги използвали. Ако нещо от наличното наистина ползвате, запазете го. Отървете се от ненужните буркани и подредете грижливо консумативите, които ще използвате. Килерът също трябва да бъде подреден и  удобен във всеки един момент.

  • Ден 9 – хладилникът

Колко често размразявате хладилника? Ако скоро не сте го правили, сега е моментът. Когато се размрази, почистете старателно всеки рафт и чекмедже с препарат и изхвърлете всички развалени продукти. За да се отървете от неприятните миризми, направете красива декорация от кръгчета лимон, закачени за въженце или коноп. Лимонът има свойството да абсорбира лошите миризми, а освен това ще си направите красива украса, която радва окото. Содата също е добър вариант, като можете да я поставите в малък съд или да посипете малко в ъглите.

  • Ден 10 – кухненските уреди

И за финал остава черешката на тортата – кухненските уреди. Почистете с препарат фурната, където често остават остатъци от храна, които миришат много неприятно, когато се нагреят. Избършете котлоните, микровълновата фурна, съдомиялната, но също така не забравяйте и за тостера и други уреди, които използвате по-рядко. Финалът може да е тежък, но по-късно ще си благодарите, че сте свършили всичко сега, когато все още не сте затрупани от работа в службата. Освен това през пролетта ще искате да прекарвате повече време навън, а не у дома в чистене.

Свързано:

10-дневно предизвикателство за новогодишно почистване - развихри се!