Интериор в червено – тънкости на дизайна

Публикувано на 25/11/2022 от Люси Любомирова | Последна редакция на 25/11/2022 | Видяно 653 пъти

Червеното е цвят, който може да предизвика редица емоции: може да бъде енергизиращ и лъскав в хола, пикантен и апетитен в кухнята или чувствен в спалнята. Въпреки това, изборът на правилното червено може да бъде труден, а създаването на хармоничен и ненатрапчив интериор в червено, може да се окаже сериозно предизвикателство.

Но пък си струва – този огнен оттенък не остава без да бъде забелязан. Той влияе на нашите емоции и ако искате да създадете запомнящ се интериор във всяко пространство заложете на червено. Ние ще се постараем да дадем няколко насоки за това как да постигнете търсения резултат.

А може би се нуждаете от професионални съвети, които да Ви ориентират кое как да направите? Тогава заявете своя проект в страницата на Майстор Плюс и нашите специалисти ще отговорят незабавно на всеки въпрос.


На кои интериорни стилове подхожда червено?

Заради бунтарската си репутация и високата активност, червеното не се използва често в декорацията на жилищата ни, а понякога това е сериозен пропуск. Червеното има способност да оживи пространството, да придаде обем и да направи интериора ефектен и модерен.

Умелото включване на цвета ще пасне много на стилове като авангард, ампир, арт-деко, фюжън и еклектика. В червеното ще влюбят и почитателите на ориенталската екзотика, индийските мотиви и мароканските елементи, а интериор в китайски стил е невъзможен без него.


Червени стени или червени мебели

Хората имат желание да внесат червеният цвят в интериора и правят това чрез меката мебел или отделни елементи от обзавеждането. Пространства с базови цветове като бяло, бежово, различни пепелни оттенъци ще изглеждат твърде скучни, ако не поставим акцент. Добавете екстравагантен диван в бургундско червено, кресло или табуретка и атмосферата ще стане динамична и наситена.

Червените стени съвсем не са табу в съвременния интериор. Ако стая изцяло в червено за вас е прекалено, то може да боядисате само една или две от тях и да оформите такава концепция в целия дом. Имайте предвид обаче, че най-добре ще се получи ако помещенията са просторни и добре осветени, за да се получи търсеният освежаващ ефект.


► Една бонус идея – много ефектно е да създадете "червена галерия" или казано по друг начин да боядисате една стена в наситен червен цвят и да разположите на нея спомените си. Това може да са снимки в стилни рамки; рафтове, на които да наредите сувенири от пътуванията в чужбина или пък колекции от различни предмети.


Червеното в различните стаи

На практика в червено може да решите всички помещения в жилището си, важното тук е умереното използване на цвета и изборът на оттенък. В антрето, коридора или в хола червеното ще „говори“ вместо вас и гостите ще се чувстват „добре дошли“. Червена рамка на огледалото в антрето или табуретка във винено няма да смутят дори сдържания скандинавски минимализъм.

В хола решете кое – мебелите или стените или пък декорацията да бъде в нюансите на червеното. Такава концепция ще направи интериора „червен“, а не крещящ и дразнещ. В кухнята опитайте да избягате от тривиалните червени вратички на шкафовете и да заложите на червени плочки в работната зона, червени уреди или декоративни елементи.  А червената стена в кухнята ще предизвика усещане за ретро еклектична атмосфера.

Банята също има право да заблести в огненият оттенък. Стена в червено плюс мраморни плотове и сребърни аксесоари – класика!

Червеното в спалнята е предизвикателство заради активността на самият цвят, но умереното му използване е ключът към хармоничния и красив интериор. Тук може да си позволите всичко – червена стена, червена табла на леглото завеси, завивки…килим, каквото отговаря на вкуса ви.


Съчетания с червено

Продължаваме с най-удачните цветови съчетания с червено и за това как правилно да използваме този силен цвят, за да се получи нещо близко до дизайнерско решение, а не смущаващ и тежък интериор.

Червеното има много оттенъци – такива които са ярки и такива, които са по-спокойни и не толкова ангажиращи вниманието. Към не толкова активните тонове отнасяме виненото, теракотено червено, бордо, корал. С тези цветове интериора блести от великолепие, носи подчертан аристократизъм и много, много стил.

От друга страна, с яркото, наситено червено трябва да се работи внимателно и да се има предвид, че в малки помещения не се препоръчва, заради зрителна илюзия – помещението изглежда още по-малко. Също така не е желателно да се прекалява с този цвят, дори и да ви е top favorite. Понякога се асоциира с прекалено силни и дори агресивни емоции, затова го включете в декора, но с мярка.

Ето няколко удачни цветови комбинации с червено:

  • с бяло – счита се най-удачното съчетание;
  • с жълто и естественият цвят на дървото - получава се много топъл и жизнерадостен интериор;
  • някои оттенъци на кафявото - цветовете са близки и поради тази причина се съчетават добре;
  • сиво - много елегантна комбинация, подчертано изискана и стилна.


Червеното като начин на себеизразяване

Червеното е подходящо за активни хора, които искат винаги да са в светлината на прожекторите. Свързваме този цвят с празнични декорации, с нещо специално, с енергия и топлина. Червеното подтиква към действие, тонизира и повишава работоспособността. Но понякога може да има и обратен ефект, затова в интериора се работи внимателно с него.

Изграждането на стилен интериор на основата на този активен цвят е сериозна задача и ако нещо не се получава според вашия план, не се колебайте да потърсите съдействие от майсторите, регистрирани в нашия сайт. Те са тук за това – да помагат с опит и съвети.

Независимо от постоянно променящите се модни тенденции, ако червеното е начин да изразите себе си – направете го. Когато вашето желание е да създадете дом пълен с енергия и топла атмосфера, то червеното е идеален съюзник в това. Бъдете уверени - освен стил, домът ще има и характер.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Петров
Боядисване и декорация, София
46 извършени проекта