Кът за ученика в малкия дом

Публикувано на 22/09/2022 от Ирена Петрова | Последна редакция на 22/09/2022 | Видяно 855 пъти

Наближава есен, а с това и първият учебен ден. Естествено, на преден план излизат важни въпроси, които касаят не само интериорния дизайн на вашия дом, но и образованието на децата. Дори вашият малчуган да ходи на занималня, винаги е добре да има собствен кът за учене у дома. Когато ученикът е по-голям, става дори по-трудно. Добрата новина е, че с известна стратегия, планиране и организация можете да създадете продуктивна учебна среда, подходяща за справяне с всяка задача или изпит.

Ето как да създадете перфектния кът за ученика бързо и лесно, така че да останете напълно доволни от резултата. При въпроси, свързани с интериорния дизайн, не се колебайте да се свържете с професионалистите на МайсторПлюс.


Зона без разсейване

Създаването на определена зона без разсейване е от ключово значение за продуктивното учене. Когато е възможно, учебното пространство трябва да се използва само за учене, за да може мозъкът сам да се настройва на работен режим.

Естествено, телефонът е най-големият източник на разсейване, затова ще се наложи да забраните на вашия ученик използването му в тази зона. Заглушете го или го превключете на самолетен режим. Въпреки че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, изключването на телефона може да бъде психически освобождаващо. Телевизорът, уредбата и всякакъв вид разсейваща техника също трябва да се изключи или изобщо да не присъства в определения от вас кът за учене. Дори възможността да вижда изключения телевизор, може да действа разсейващо на ученика. Опитайте се да създадете изчистено от разсейващи елементи пространство, дори да е само в един ъгъл на стаята.

Ако детето е малко, ще се наложи да премахнете от тази зона и всички играчки, които биха могли да действат доста разсейващо. Вместо това, поставете на бюрото разноцветни моливи, тетрадки и кутийки, които визуално да привличат вниманието. Топлите цветове създават настроение, а в случая - позитивна нагласа към учебния процес.


Звук и светлина

Освен технологиите, друг сигурен начин за разсейване по време на учене е звуковият фон. Изберете стая, която е максимално тиха, няма съседи, които да пускат силна музика или да правят ремонт с месеци. Поставете сигурна дограма, за да изолирате външния шум или звукоизолация. Някои ученици обичат да слушат музика, докато учат. Песните могат зареждат с добро настроение, стига ученикът да не обръща повече внимание на текстовете им, отколкото на уроците, които трябва да научат.

Естествената светлина е от ключово значение за ученето. Освен че се вижда по-добре при четене и писане, светлината действа пробуждащо и поддържа мозъка в добра кондиция. Няма да се чувствате настроени за работа, ако до бюрото ви не достига достатъчно светлина, нали? Постоянно ще ви се доспива и няма да се работоспособни. Същото е и с децата. Изкуствената светлина уморява, както знае всеки, който е работил под флуоресцентни лампи по осем часа на ден. Дори малко отразена естествена светлина може да внесе топлина и жизненост в стаята, които са необходими за създаване на продуктивно учебно пространство. Поставете бюрото до прозореца, за да позволите на естествената светлина да прониква през времето на учене. Естествената светлина е здравословна за физическото и емоционалното състояние.

Напрежение на очите може да възникне, ако ученикът чете или се фокусира върху екрана на компютъра твърде дълго в слабо осветено място. Изкуственото осветление в стаята не е достатъчно за поддържане на добра хигиена на зрението за продължителни периоди на обучение. Уверете се, че учебната зона за вашия ученик има много светлина. За четене най-ефективно е светлината да минава през рамото отзад, за да осветява учебника.


Удобство и аромати

Доказано е, че някои аромати действат стимулиращо на мозъка и подпомагат процеса на учене. Това са маслата от лавандула, розмарин и мента, които повишават концентрацията и същевременно успокояват нервната система. Използвайте арома дифузер в зоната за учене или намажете китките на вашия ученик, преди да седне да учи. Това със сигурност ще повиши концентрацията му и ще осигури спокойствие за пълно отдаване на учения процес.

Не забравяйте да проветрявате пространството. Кислородът е от съществено значение за добрата мисловна дейност и способността за усвояване на нов материал. Отваряйте прозореца за 5 минути на всеки 40 минути. Това е и времето, в което е доказано, че човек е най-концентриран. Малките почивки на всеки 40 минути ще направят ученика възможно най-продуктивен, без да се пренатоварва.

Комфортът също е от ключово значение. Което не означава ученикът да се излегне на дивана и да учи там. Изберете стол, който предлага опора и комфорт. Най-добрите столове за учене предлагат ергономична опора, която позволява неутрална поза на седене. Тази позиция подобрява настроението и способността за фокусиране.

При нужда от помощ в промяната на вашия интериорен дизайн свържете се с професионалистите на МайсторПлюс.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Метал Дизайн М VIP
Железарски услуги, София
64 извършени проекта
Асен Асенов
Кърти, чисти, извозва, София
14 извършени проекта
Метал Дизайн М VIP
Железарски услуги, София
64 извършени проекта
Иво Карагеоргиев
Електроуслуги, София
21 извършени проекта
Completehomeworks
Цялостен ремонт, София
17 извършени проекта
Георги Тарашманов
Електроуслуги, София
9 извършени проекта