Звук и светлина

Последна редакция на 11/10/2024 от Ирена Петрова

Освен технологиите, друг сигурен начин за разсейване по време на учене е звуковият фон. Изберете стая, която е максимално тиха, няма съседи, които да пускат силна музика или да правят ремонт с месеци. Поставете сигурна дограма, за да изолирате външния шум или звукоизолация. Някои ученици обичат да слушат музика, докато учат. Песните могат зареждат с добро настроение, стига ученикът да не обръща повече внимание на текстовете им, отколкото на уроците, които трябва да научат.

Естествената светлина е от ключово значение за ученето. Освен че се вижда по-добре при четене и писане, светлината действа пробуждащо и поддържа мозъка в добра кондиция. Няма да се чувствате настроени за работа, ако до бюрото ви не достига достатъчно светлина, нали? Постоянно ще ви се доспива и няма да се работоспособни. Същото е и с децата. Изкуствената светлина уморява, както знае всеки, който е работил под флуоресцентни лампи по осем часа на ден. Дори малко отразена естествена светлина може да внесе топлина и жизненост в стаята, които са необходими за създаване на продуктивно учебно пространство. Поставете бюрото до прозореца, за да позволите на естествената светлина да прониква през времето на учене. Естествената светлина е здравословна за физическото и емоционалното състояние.

Напрежение на очите може да възникне, ако ученикът чете или се фокусира върху екрана на компютъра твърде дълго в слабо осветено място. Изкуственото осветление в стаята не е достатъчно за поддържане на добра хигиена на зрението за продължителни периоди на обучение. Уверете се, че учебната зона за вашия ученик има много светлина. За четене най-ефективно е светлината да минава през рамото отзад, за да осветява учебника.

Свързано:

Идеи и вдъхновения за дома и интериора Кът за ученика в малкия дом