Зона без разсейване

Последна редакция на 29/03/2024 от Ирена Петрова

Създаването на определена зона без разсейване е от ключово значение за продуктивното учене. Когато е възможно, учебното пространство трябва да се използва само за учене, за да може мозъкът сам да се настройва на работен режим.

Естествено, телефонът е най-големият източник на разсейване, затова ще се наложи да забраните на вашия ученик използването му в тази зона. Заглушете го или го превключете на самолетен режим. Въпреки че е по-лесно да се каже, отколкото да се направи, изключването на телефона може да бъде психически освобождаващо. Телевизорът, уредбата и всякакъв вид разсейваща техника също трябва да се изключи или изобщо да не присъства в определения от вас кът за учене. Дори възможността да вижда изключения телевизор, може да действа разсейващо на ученика. Опитайте се да създадете изчистено от разсейващи елементи пространство, дори да е само в един ъгъл на стаята.

Ако детето е малко, ще се наложи да премахнете от тази зона и всички играчки, които биха могли да действат доста разсейващо. Вместо това, поставете на бюрото разноцветни моливи, тетрадки и кутийки, които визуално да привличат вниманието. Топлите цветове създават настроение, а в случая - позитивна нагласа към учебния процес.

Свързано:

Идеи и вдъхновения за дома и интериора Кът за ученика в малкия дом