Спалня в скандинавски стил - как да я постигнете?

Публикувано на 02/03/2020 от Мира Петърчева | Последна редакция на 02/03/2020 | Видяно 3 577 пъти

Днес ще разгледаме какво представляват спалните в скандинавски стил, които са много привлекателни. Те са идеални за хора, които искат да придадат на спалнята си светъл, свеж и същевременно изтънчен вид. И няколко малки промени ще ви позволят да се чувствате уютно и комфортно както през горещото лято, така и през зимните вечери в това помещение. Дизайнът на спалнята в скандинавски стил е умело съчетание на елегантност и изтънченост.

Скромното очарование на този дизайн привлича милиони хора по света. В класическия скандинавски интериор функционалността е над естетиката, а цветовата палитра е доста скромна. Всъщност, минимализмът е неразделна част от него, което го прави идеален за модерни жилища, чиито собственици оценяват липсата на изобилие от допълнителни елементи и претрупаното пространство. В наши дни креативните дизайнери, регистрирани в MaistorPlus умело могат да комбинират този скандинавски стил с други стилове за постигане на индивидуалност в атмосферата на всеки дом.


Каква е тайната на този стил?

Една от удивителните черти на скандинавските интериори е неутралният фон. Спалното помещение е почти като празно платно, което чака да бъде изпълнено с индивидуалност и оригиналност. Цветовете са чудесен начин да направите това, но най-важното е да не се прекалява.

  • Когато става дума за скандинавски спални е много важно да изберете правилния фон. В момента най-често използваният цвят в скандинавските интериори е син или бял. Но пък една изискана картина на стената и килим на пода добавят цвят и шарка към стилната скандинавска спалня.
  • Стикерите също са добър елемент, например подходящи са такива под формата на птици или с цитати.

Вижте още: Как да създадете перфектната скандинавско-бохемска всекидневна


Черно, сиво и бяло за скандинавска спалня

Не подценявайте значението на черното и сивото.

  • Черният цвят помага да се идентифицират и подчертаят архитектурните особености на спалнята в скандинавски стил и осигурява перфектен визуален баланс.
  • Нюансите на сивото придават на скандинавската спалня изискана аура. Използвайте този подход, като избирате мебели с изтънчени прави линии и шкафове със скрити чекмеджета.
  • Бялото наистина е израз на изтънчена красота и спомага за открояване на някои по-ярки декоративни елементи.

Вижте още: Интериорен справочник за спалня: кое е оптималното разстояние между мебелите


Правилно разпределение на пространството

Днес скандинавският стил се свързва не само с естетичност, но и с изключителна ергономичност. Последното е много важно за собствениците на малки спални.

  • Ако нямате достатъчно пространство, простотата, присъща на този стил, използването на неутрална цветова палитра с преобладаване на белия цвят, липсата на ненужни аксесоари и декорации, са наистина голямо предимство!
  • Благодарение на използването на килими, дървени нощни шкафчета и картини, вашата малка спалня няма да изглежда “стерилна” и скучна. В скандинавския стил акцентът е върху ефективното организиране на пространството. Ето защо, дори и в най-големите спални, се използват само тези квадратни метри, които са абсолютно необходими.


Примамливи текстури – още един плюс на спалнята в скандинавски стил

Освен цветните акценти има и други начини да придадете на спалнята в този стил визуален контраст. Когато става дума за скандинавски стил, един от тези начини е свързан с използването на  разнообразието от текстури.

  • Меки кожени килимчета, стени, тапицирани с естествено дърво, блестяща мед под формата на висяща лампа ... Такива детайли наистина имат голям ефект върху цялостната атмосфера на спалнята и перфектно се вписват в скандинавския стил.
  • Обърнете внимание на избора на таблата на леглото: тя трябва да бъде елегантна и изработена от естествено дърво. Отличен вариат е и рамката от метал.
  • Дървената стена също е впечатляваща и носи еко изтънчен привкус в това помещение.


"Топли" предмети от естествено дърво

Една от основните характеристики на скандинавския стил е използването на дървени мебели, подове и други интериорни детайли. Естествената дървесина създава усещане за лекота, спокойствие и уют.

  • Може да заложите на стена от естествено дърво и контрастиращи като цвят дървени мебели.
  • Дървените подове наистина са основен акцент в това помощение. Но ако подовете в спалнята ви не са направени от дърво, можете да добавите "топлина" с дървени мебели. Оказва се, че няма нужда да се покриват дървените елементи на интериора с бяла боя. Просто изберете по-светъл тон мебели от дърво.
  • Скандинавският интериорен стил включва използването на модерни мебели с плавните очертания и опростени детайли. Въпреки това, строгите прави линии не са чужди на този стил.


Мебелите са заоблени и практични, а металните акценти - важни

За бързо и лесно постигане на скандинавски стил в спланята може да се използвате следните няколко метода:

  • Липсата на остри ъгли на мебелите в спалнята в скандинавски стил също са характерна черта. Така стаята става много компактна и уютна. Едно кръгло пъстро килимче може да обедини дървените мебели, създавайки овална композиция в това помещение. По този начин липсва елемент на претрупване и бъркотия.
  • Търсите начин да добавите малко блясък в спалнята в скандинавски стил? Използвайте метални акценти, например лампи в индустриално-промишлен стил или мебелно обзавеждане в матирано сребро. Металът в този случай е елегантен контраст с естествените елементи, които изпълват стаята.
  • Подобен ефект може да се постигне и само с един метален стол в ъгъла на стаята или пред тоалетната масичка с огледало.


Оригинален текстил за неповторима индивидуалност в спалнята

В скандинавските интериори често се срещат ярки текстилни решения с най-дръзки и неочаквани нюанси. Тези шарени елементи могат да определят настроението на една стая. Често в скандинавските текстили има цветни елементи, които придават мекота и чар на стаята, в която са използвани.  

  • Топлите цветове с флорални мотиви могат да придадат на спалнята леко игрив вид, особено в комбинация с ръчно изработени декорации за стената.
  • Възглавници и шалтета са чудесен начин да разчупите обстановката.
  • Използването на живи растения също е чудесен начин да внесете цветен акцент. Важното е да не прекалявате в техния брой.
  • Можете да експериментирате и със спално бельо с дантела.

Ако имате нужда от професионално съдействие, интериорните дизайнери, регистрирани на сайта на MaistorPlus ще предложат оригинални решения. Може да направите напълно безплатна заявка за проект. По този начин ще получите конкурентни оферти, които ще ви предоставят възможност да вземете едно добре информирано решение, сравнявайки дейностите и клиентските оценки за различните дизайнери.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Бригада Комплекс
Покривни услуги, София
27 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
Вера Миндова
Строителство на сгради, София
5 извършени проекта