Стилни идеи за малки спални

Публикувано на 17/03/2020 от Флора Велчева | Последна редакция на 17/03/2020 | Видяно 2 811 пъти

Независимо дали живеете в апартамент или къща и колко голямо ви изглежда определеното пространство за спалня, истината е, че то винаги е недостатъчно. Водещите интериорни дизайнери казват, че в спалнята трябва да побира кът за сядане или малък офис, легло с огромен размер.

Ако сте решили да преобразите вашата спалня, можете да използвате някоя от следващите идеи. Те ще ви покажат, че дори малките спални могат да бъдат стилни и практични. А ако някоя от тях ви затрудни, можете да се обърнете към регистрираните специалисти в сайта ни.


Подходящ цвят за малка спалня

Белият цвят е практичен избор за малка спалня, защото помага пространството да изглежда оптически по-голямо, отколкото всъщност е.

  • Използването на бели или по-светли цветове озарява пространството, особено когато няма достатъчно естествена светлина.
  • Ако се тревожите, че бялото ще накара стаята ви да изглежда твърде студена и „стерилна“, заложете на различни светли цветове и текстури.
  • Можете да боядисате една от стените в светло синьо или хром, да поставите хромирани нощни лампи. Това превръща „стерилната“ спалня в истински шедьовър.

Вижте още: Идеи за релаксираща спалня в бохо стил


Разположение на леглото

Винаги, когато трябва да позиционираме леглото в спалнята, първата ни мисъл е, че то трябва да бъде поставено в центъра на помещението. Това решение не винаги е най-практично, но не и единствена опция...

  • За да разполагате с повече свободно пространство, можете да поставите леглото до стена или в ъгъл. По този начин ще си подарите още няколко квадратни сантиметра.
  • Ще си осигурите още малко допълнително пространство, ако пропуснете обемната рамка за легло. Заменете я с модерна табла или изберете рамка в холивудски стил, която поддържа дъното на леглото и не се простира по-далеч от периметъра на матрака.

Вижте още: Как да изберете правилно мебели за спалня


Намалете мебелите за съхранение на вещи

Пестете всяка място, което може да ви даде допълнително пространство. И знайте, че вещоманията няма да е в плюс за вашата малка спалня.

  • Помислете за легло с чекмеджета под него за допълнително съхранение. Ако мястото е толкова ограничено, че чекмеджетата не могат да се отворят лесно, използвайте декоративни кутии под леглото.
  • Спестете място, като намалите броя на мебелите за съхранение на дрехи или други вещи.
  • Използвайте елегантни вградени модули. Те увеличават площта за съхраняване на вещи, а на практика са незабележими.


Вертикално разположение вместо хоризонтално

Ако подовото пространство е ограничено, но имате по-високи тавани, помислете за добавяне на таванско помещение или платформа за вашата спалня със склад или места за сядане отдолу.

  • Факт е, че не във всеки дом може да се приложи вертикално планировка на мебели. Но все пак, ако имате такава възможност - възползвайте се максимално от нея. 
  • Можете да опитате и нещо друго, което да ви осигури допълнително пространство за съхранение на дрехи и вещи. Направете ниша в някоя стена или директно в частта под леглото на второ ниво. 

Вижте още: Спални от масивна дървесина - подарете си класика и достолепие


Използвайте плаващи рафтове

Бъдете креативни! Използвайте плаващи рафтове по различни начини. 

Ето някои идеи за тяхното приложение в малка спалня:

  • Замяна на нощното шкафче;
  • Маса до вратата;
  • Библиотека;
  • Място за съхранение на цветни кутии, които можете да напълните с различни дребни вещи;
  • Бюро за лаптоп.

Ако някоя от идеите в тази статия ви е допаднала, но се колебаете дали сами ще се справите с изпълнението ѝ, обърнете се към някой от регистрираните експерти в сайта. Можете да направите и безплатна заявка, с която да сравните различните предложения и да изберете най-подходящото за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Светослав Богданов
Паркет и ламинат, София
12 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
104 извършени проекта
Евгени Петров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Райчо Петров
Боядисване и декорация, София
7 извършени проекта
ВиК Инженеринг
ВиК Услуги, София
9 извършени проекта