Спални от масивна дървесина – подарете си класика и достолепие

Публикувано на 05/06/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 21/06/2019 | Видяно 3 765 пъти

Мебелите за всяко помещение в дома трябва да бъдат красиви и удобни. Човек харесва да живее в спокойна и уютна обстановка според собствените си вкусове. Спалните от масивно дърво са предпочитани от хора с високи изисквания. Те са уникална комбинация от качества, които се дължат на материала, от който са изработени: естетичност, практичност и екологичност. Радват се на широка популярност, защото придават на интериора красота, лукс и домашна топлина. Основното предимство на дървените мебели е тяхната издръжливост и екологичност. Но с времето те също могат да получат деформации и да се нуждаят от ремонт. Дойде ли времето за такъв, не се колебайте да потърсите регистрираните в нашата платформа изпълнители, предлагащи дърводелски услуги


Какво съдържа една спалня от масивна дървесина?

Комплектът за спалня може да се състои от различни части, но задължително е с просторно и атрактивно двойно легло.

  • Например подходящите размери  за него са  1600x1200 см, но в зависимост от квадратурата на помещението, има двойни легла и в други размери. Към тях може да има изработени от масивна дървесина нощни шкафчета - 2 броя, скрин с огледало, гардероб с 3 или 2 врати, както стол или табуретка.
  • Целият спален комплект винаги е в определен стил - вариациите са много, тъй като дизайнерите въплъщават най-смелите си идеи в реалност. Например, дървеното легло може да бъде украсено с резба, мед или лайсни. Тези декоративни елементи са  включени и в останалите части, за да има единно хармонично цяло.
  • С помощта на предложената гама продукти за спалня от масивна дървесина, се получава класически интериорния дизайн.


Какви видове масивна дървесина се използват за производство на спални?

При производството на спални се използват иглолистни и широколистни дървета. Спалният комплект от борова дървесина е идеален за обзавеждане, тъй като дървото излъчва освежаващи ароматни вещества. Мебелите от бор принадлежат към по-евтините модели, затова са достъпни за всеки.

  • Много мебели за спалня са направени от бук. Този материал се характеризира със здравина и издръжливост. Такава дървесина привлича вниманието със способността да се извива лесно, поради което често се използва при производството на огънати елементи, столове или шкафове. Ако сравним цените, може да се отбележи, че букът е по-скъп от бора, поради отличните си качества. Въпреки това, той не е толкова скъп, колкото дъбовите мебели за спалня.
  • Знаете ли, че клен, череша и липа много рядко се използват при производството на дървени мебели за спалня? Но пък за мебели за спалнята често хората се спират на круша или орех.
  • Италианските спални, придобили голяма популярност по целия свят, са изработени от екзотични дървесни видове -  става дума за палисандрово дърво, махагон, абанос.

Съвет: Ако нямате финансова възможност да си купите или поръчате спалня от скъпа масивна дървесина, то  може да се спрете на  мебели от евтина дървесина с фурнир, направен от скъпо масивно дърво.


Основни предимства на дървото като материал за спални

Естественото дърво е екологично чист продукт, нека обърнем внимание на неговите предимства:

  • Масивното дърво е естествена суровина, която не е засегната от вредни вещества по време на преработката.
  • Дълготрайност и надеждност - дървеният материал е много по-добър от изкуствените плоскости, които имитират дърво.
  • Дървото има добра топлопроводимост, така че излъчва топлина и дава уют..
  • Естествената дървесина е подходяща за специална обработка, която увеличава водоустойчивостта.
  • Луксозен външен вид и богат избор от цветове - това не е за пренебрегване.

Наистина дървото е изключително подходящо за изработване на спални.

Прочетете още: Как да оползотворим мястото в малката спалня?


Да обърнем внимание на централния елемент на спалнята - леглото

Дървеното легло е централен елемент в интериора на спалнята. За създаването на светли модели често се използват бук, както бреза или бор.

  • За модели в тъмни цветове идеални са дървета габър или дъб. За една малка стая е чудесно компактното двойно легло, но не трябва да използвате много мебели, така че стаята да не изглежда дори още по-малка, отколкото всъщност е.
  • За просторна спалня са разрешени са налице много повече възможности, включително и легло с балдахин. Леглото със златисто покритие от дърво в класически стил дава усещане за лукс и достолепие. Но някои хора смятат, че изглежда доста претенциозно. В същото време е важно леглото да е с ортопедични матраци за отличен сън и почивка.


Гардероб – обърнете внимание и на него

Гардеробът също принадлежи към основните елементи на спалнята. Моделите от масивна дървесина са с големи размери, тъй като те са проектирани за удобно подреждане на голям брой неща. При малко помещение може да се сложат надстройки, така не се получава стесняване на пространството. Практично е от вътрешната страна да има монтирани огледала, а в някои случаи те са отвън. В някои гардероби има и малки лампички, които дават допълнителен комфорт. Вътрешното пространство на гардероба трябва да е отлично организирано, по практичен начин, хубаво е да има и чекмеджета, които побират по-малки части от облеклото.

Съвет: Ако квадратурата на спалнята е малка, няма нужда от гардероб. Може да се сложи ракла или скрин с чекмеджета.


Ценни насоки при избора на спални от масивно дърво

Любовта към лукса се появява при някои хора от раждането им. Но спалнята не бива да изглежда като музей, все пак живеем в 21-ви век. Преди да решите да имате подобна спалня, си струва да се отбележи, че масивните мебели са скъпи. За да постигнете луксозен облик на това помещение, трябва да закупите или поръчате не само задължителните елементи от обзавеждането, но и специфични материали за декорация. А това изисква допълнителни финансови вложения.

Всеки дизайнерски проект започва  с колаж от цветовата палитра на интериора и неговите материали. И тъмните, и светлите спални трябва да бъдат правилно композирани. Да се ​​справи с тази задача човек невинаги може сам, защото той няма достатъчно познания в тази област. Нужен е и професионален съвет, съобразно квадратурата на помещението. За тази цел заявете проект – интериорни дизайнери, регистрирани в MaistrorPlus, ще ви изпратят в отговор оферти, които да сравните и да изберете най-добрата от тях. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
87 извършени проекта
Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта
Стефан Василев
Електроуслуги, София
54 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта