Как да оползотворим мястото в малката спалня

Публикувано на 29/08/2015 от Габриела Санчес | Последна редакция на 31/08/2016 | Видяно 10 151 пъти

Дизайнът на спомагателните мебели като масички и столове също може да бъде съобразен със спецификите на помещението. Спрете се на сгъваеми артикули, за да може лесно да ги прибирате, когато не ги ползвате. Тенденциите при нощните масички предлагат и друга алтернатива - произвеждат се два или три размера, които могат да се съхраняват един под друг, ако не се използват. Една масичка може да бъде и нощно шкафче, дъска за бележки, да се превърне в столче.


Как да оползотворим мястото в малката спалня

Големите и гъстонаселени градове са приютили хиляди жители, но колкото и да се разрастват, мястото е на изчерпване. Повечето български семейства са принудени да живеят в маломерни жилища, чието щастливо обитаване е същинско изкуство. Липсата на достатъчно лично пространство става още по-осезаема, когато всички стаи бъдат затрупани с мебели и вещи, събирани с години.

За работещите хора спалнята е помещението, в което прекарват най-много време след офиса. По ирония на съдбата обаче тъкмо то е най-малко, защото открай време се приема, че се използва само и единствено за спане. Да, но всъщност не! В тази стая обикновено се съхраняват голямо количество вещи - дрехи, книги, козметика, дребни електроуреди…

Ето защо решихме да ви дадем няколко съвета, свързани с оползотворяването на наличните квадратни метри. Те ще ви помогнат да се почувствате в хармония със себе си, когато сте у дома. И съвсем да забравите усещането за безизходица, което огромните купчини с разхвърляни вещи са оставяли у вас ден след ден.

При обзавеждане на спалнята трябва да търсите предимно функционални решения. Има вероятност те да бъдат малко по-скъпи, но пък инвестицията ще ви се върне под формата на комфорт и спокойствие. Ако спалнята ви има нестандартна форма и разположение, можете да се спрете на мебели по поръчка и да сдобиете с уникално обзавеждане.


Използвайте свободната стена зад леглото

Мястото над леглото обикновено остава неусвоено, а това е цяла една стена! Поставете на нея рафтове за книги - по този начин хем ще намерите място на любимите си четива, хем стаята ще се сдобие с уютен облик. В случай че разполагате и с друга свободна стена, не се колебайте и на нея да монтирате етажерки с подходяща големина.


Раклата - верният приятел за съхранение на вещи

Зад спалнята също така бихте могли да разположите ракла, в която резервните текстилни артикули ще намерят своето място. Така ще имате и нощно шкафче за принадлежностите, без които не си лягате. Другият вариант е пред самото легло да поставите шкаф с чекмеджета, побиращи всички по-рядко използвани джунджурии. Добавете свежи цветове и нюанси, за да акцентирате на отделни елементи.

Вижте още: 3 идеи за нощно шкафче в спалнята


Голяма рамка - визуална заблуда

Впрочем колкото по-голяма рамка изберете, толкова по-голяма ще изглежда стаята ви, въпреки че всъщност повече място ще бъде заето от нея. Това е визуален трик, който се осланя на склонността на човешкия поглед да забелязва първо най-големите предмети в една стая. По този начин дребните вещи, колкото и хаотично да са разположени, остават извън обсега на зрението.

Вижте още: 8 изобретателни легла за малки спални


Мястото под леглото не е само за чудовища

Задължително е леглото да има място за съхранение на вещи. Може да оползотворите пространството под него максимално като подредите в него дрехите за друг сезон, одеялата, чаршафите и възглавниците. Използвайте вакуумни торби за дрехи, за да намалите обема на артикулите.

Вижте още: Идеи за съхранение под леглото


Гардероб от земята до небето

Що се отнася до гардероба, той трябва да усвоява пространството от пода до тавана. Неговите врати могат да бъдат с огледала, тъй като това хитро решение уголемява визуално пространството в стаята.


Огледалото винаги идва на помощ за малки пространства

Изберете разпределение на гардероба с много рафтове, за да използвате цялото налично място. Може предварително да направите план кои дрехи и предмети ще бъдат съхранявани в него и да съобразите модела му със своите потребности.

Вижте още: 5 начина да се събужате по-щастливи в спалнята


През деня леглото не ви е нужно

Дори леглото може да бъде сгъваемо и да се прибира плътно до стената. Подобно решение ще ви осигури повече свободно място през деня, но ще ви лиши от възможността да складирате вещите си под леглото и на стената над него. Има възможността като повдигнете леглото, отдолу да се появи сгъната масичка и столчета, изцяло превръщате спалнята в трапезария или уютен кът за сутрешното кафе.

Тези съвети ще ви помогнат да се сдобиете с функционална и уютна спалня. Ако винаги сте искали помещение, в което всеки квадратен сантиметър е оползотворен според нуждите ви, заявете проектнапълно безплатно в MaistorPlus. Така ще се свържете с опитни професионалисти, които ще ви помогнат да сбъднете мечтите си! Разгледайте получените от тях оферти, запознайте се с информацията в техните профили и оставените за тях мнения от клиенти, които вече са приключили своите проекти. Направете своя избор с най-подходящия изпълнител за вашите нужди.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Сашо Арсов
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта
Румен Насев VIP
Мазилки, София
ГРАНД МАСТЕРС ЕООД
Сухо строителство, Велико Търново
7 извършени проекта
Ivan
Боядисване и декорация, София
26 извършени проекта
Famegs_svg
Цялостен ремонт, София
7 извършени проекта