Как да изберете правилно мебели за спалня

Публикувано на 21/05/2019 от Йордан Колев | Последна редакция на 25/06/2019 | Видяно 2 232 пъти

Спалнята с основание се смята за едно от най-важните помещения в дома. Точно тук човек прекарва голяма част от живота си. Това е стаята, предназначена за пълноценен отдих – тук хората релаксират, спят, събират сили след тежък ден.

Напълно е логично към обзавеждането на това помещение да се подходи максимално отговорно и внимателно. Всичко в нея трябва да бъде хармонично – таванът да е комбиниран със стените, пердетата и другите текстилни изделия с мебелите и обратното. Всички елементи в спалнята, включително и мебелите, трябва да бъдат внимателно подбрани, защото основната им цел е да създадат атмосфера, която способства за максимален комфорт, уют и спокойствие.

Мнозина смятат, че правилните мебели за спалня се избират само с помощта на професионални интериорни дизайнери с опит. И наистина, опитният дизайнер може да ви предложи доста изгодни решения. Ние ще ви дадем няколко съвета за това как самостоятелно да се опитате да подберете мебелите си за спалнята.


Изберете цветовете и стила на интериора

За да оказва обстановката благотворно влияние, е необходимо правилно да изберете интериора и цветовите решения. За да разпознаете подходящите тонове, трябва само да се вслушате в себе си. Със сигурност някои цветове ви дразнят, а други предизвикват във вас студенина и мрачни мисли, а при поглед върху любимата си палитра веднага усещате приятно чувство, спокойствие и оптимизъм.

Всичко е индивидуално. Ето защо, когато навсякъде чувате, че зеленото в интериора успокоява, а вас то ви радва само сред природата, откажете се от него. А ако предпочитате нежните тонове и обожавате розовото, не обръщайте внимание когато ви кажат, че е твърде банално. Важното в оформлението на спалнята е комфортът и усещането за вътрешна хармония. Тогава ще заспивате по-лесно и ще си почивате по-ефективно.

Преди да закупите мебелите за спалнята, трябва да определите стила на интериора. Така ще се ориентирате по-добре в мебелния салон или магазина. Мебелите в спалнята трябва да се избират според общите параметри на стаята.

Например за спалня с малък размер не подхожда класическият стил. За малка стая отлични подхожда минималистичният стил. Днес той се радва на особена популярност. Минимализмът включва обзавеждане на спалнята с най-необходимите вещи и обзаведено според основните му правила, малката стая изглежда по-просторна. 

Вижте още: 7 ценни съвета за обзавеждане на спалнята


Леглото – центърът на вашата спалня

Най-важната част от спалнята, без съмнение, е леглото. Именно в него прекарвате около една трета от живота си. То трябва едновременно да се вписва в интериора и да бъде удобно. Днес можете да намерите най-различни модели както по дизайн, така и по размери, материали и, разбира се, цена.

  • На първо място преди да купите леглото трябва да помислите за неговия размер и форма. Защото едно и също легло за различни хора може да изглежда и като царско ложе, и като миниатюрна ясла.
  • Ако планирате да купувате легло за двама, най-добре е да се ориентирате по ръста на по-високия човек. При лягане върху леглото трябва да остава минимален запас от поне 10 см, а най-добре е и да са повече. Само в такъв случай може да усетите максимален комфорт.
  • Идеалната ширина на спалното легло е още по-лесна за определяне. За целта е достатъчно да легнете върху леглото, да сложите ръце зад главата и да се постараете максимално да изпънете раменете си. Ако имате достатъчно място в своята половина, значи леглото ви е идеално на ширина!


Изберете внимателно материала

След като сте определили размера и формата на леглото, е време да изберете и материала, от който е изготвено. Именно от него зависи устойчивостта и издръжливостта на цялата конструкция. За най-добри се смятат леглата от дърво или метал.

  • Ако обичате белите мебели за спалня, ви препоръчваме да обърнете внимание на моделите от дъб. Те се отличават с повишена здравина и устойчивост и в буквален смисъл могат да бъдат наследство на вашите деца и внуци. Разбира се, стойността на тези легла е висока, но те оправдават всяка вложена стотинка.
  • Леглата с борова дървесина са по-малко трайни, но и по-бюджетни. Те са много търсени сред потребителите. Борът е много по-добър вариант от най-евтините материали като например MDF или ПДЧ.


Матракът – залог за здраве

Не по-малко важен елемент за удобството е матракът. Той трябва да бъде умерено твърд и умерено еластичен. Преди да го купите полежете малко върху него. Няма универсален отговор на въпроса кой е най-подходящ, защото при всеки човек е индивидуално и анатомичните особености са различни при всички.

  • Оптималната комбинация от трите качества на матрака – твърдост, еластичност и размер – е различна за всеки човек. И ако с размера всичко е ясно, то е по-трудно да се избере подходящата твърдост и еластичност на матрака.
  • От твърдостта на матрака зависи в какво положение ще се намира гръбнакът ви по време на сън. Идеалният вариант е права линия, когато лежите настрани, и крива с вдлъбнатини в областта на таза и раменния пояс, когато спите по гръб или по корем.
  • Точковата еластичност на матрака отговаря за качеството на поддръжка на тялото. Това значи, че колкото по-еластичен е матракът, толкова по-добре той може да се адаптира към положението на тялото и позата на спящия човек.
  • Напоследък много популярни са ортопедичните матраци. Мнозина смятат, че те са предназначени за хора с проблеми с гърба и кръста. Но това не е така! Добрият матрак е не само незаменим помощник на Морфей, но и помага да се избегнат болки в гърба в бъдеще, като осигурява максимално комфортни условия за сън.

Вижте още: Как да изберем мебели за спалня, така че стаята да изглежда по-уютна и красива?


Ами около леглото?

Несъмнено леглото е кралят на спалнята, но без допълнителните функционални елементи тя няма да изглежда ефектно и стопанинът ще се чувства дискомфортно в полупразната стая. Следващият етап е избор на мебелната свита около спалното ложе.

  • Обикновено комплектите за спалня се продават в комбинация с леглото, но някои хора рискуват да си избират част от периферните елементи отделно. Какво включва спалният комплект? Често това са две малки нощни шкафчета и масичка, които могат да бъдат и самостоятелни обекти, и част от леглото.
  • В допълнение към интериора на спалнята е прието да се купува и скрин, който още от древността се смята за символ на класическия будоар. Над скрина обикновено има огледало, което служи не само за „разкрасяването“ на жените, но и отлично увеличава визуалното пространство на стаята, особено ако в него се отразяват лампи. 
  • Различните тоалетни масички с табуретки трябва да се слагат тогава, когато площта на стаята го позволява, за да не изглежда спалнята прекалено претрупана. Всички тези детайли е нужно да допълват общия дизайн на интериора, а не да изглеждат разпилени.

Като цяло, за да създадете максимален комфорт и уют, трябва да обърнете специално внимание именно на качественото обзавеждане и аксесоари. Ако имате нужда от мебели по поръчка за спалнята си, можете да се доверите на опитните специалисти, регистрирани в MaistorPlus. Изпратете своя проект, напълно безплатно и без обвързване, и в кратки срокове ще получите оферти от няколко изпълнители, които да сравните и да се спрете на най-подходящата. Предварително можете да се запознаете с рейтинга на отзовалите се професионалисти, както и да прочетете мнения от клиенти за тяхната работа. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Стоил Димитров VIP
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Д - А 11 ЕООД
Цялостен ремонт, София
21 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Perfect Home
ВиК Услуги, София
37 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
16 извършени проекта