Как да изберем мебели за спалня, така че стаята да изглежда по-уютна и красива?

Публикувано на 20/09/2017 от Виктория Маринова | Последна редакция на 20/09/2017 | Видяно 6 257 пъти

На пръв поглед обзавеждането на спалнята е най-лесната част от ремонта на дома. На пазара все по-често откриваме огромно разнообразие от комплекти, които разполагат с всичко необходимо за постигането на пълно удобство в това помещение, като днес може да съчетае приветливо излъчване и несравнима функционалност. Въпреки това обаче, опитните дизайнери знаят, че обзавеждането на дома крие някои тънкости, които е важно да съобразим преди да пристъпим към закупуване на мебелите. Запознайте се със съветите на специалистите, които ще ви помогнат да изберете точните елементи за спалнята, така че тя да се превърне в едно наистина удобно и практично помещение у дома. За качествената изработка на мебелите се доверете на квалифицираните майстори, регистрирани в нашата платформа!


Съобразете големината на мебелите с размера на помещението

Първото важно правило при избора на мебели за спалня е да съобразите техния вид и размер с особеностите на помещението. Обикновено в магазините мебелите винаги изглеждат малки, заради отвореното пространство, в което са разположени. Вкъщи обаче ситуацията рязко се променя и нерядко се оказва, че между стандартното двойно легло и гардероба не остава място за свободно преминаване. За да предотвратите подобен неприятен развой, е необходимо предварително да измерите стаята, както и да планирате разположението на всеки отделен елемент в спалнята. Необходимо ли е поставянето на допълнителен скрин? Бихте ли разположили леглото в ъгъла, въпреки че така ще се лишите от едното нощно шкафче? Къде ще поставите гардероба спрямо спалнята, така че вратите му да се отварят свободно? Всички тези въпроси ще ви помогнат да прецените правилно модела и размера мебели за спалня, така че тя да се превърне в едно наистина уютно и приятно пространство.

Виж още: 6 вдъхновяващи дизайнерски идеи за спални с работно помещение


Определете граници на бюджета, така че да откриете оптимално удачното решение за спалнята

Преди да пристъпите към закупуване на мебели за спалня, е желателно да определите поне приблизителен бюджет, който да очертае мащаба на предстоящия ремонт. Възнамерявате ли да подменяте дограмата или подовата настилка в спалнята или пък ще се придържате към козметично освежаване на стените и ново обзавеждане? Прецизното планиране на ремонта на спалнята ще ви помогне да избегнете някои често срещани грешки, които биха могли да направят помещението твърде тъмно и схлупено. Ако например сте решили да поставите релефни тапети в артистични тъмносиви нюанси, е добре да подберете възможно по-светли мебели, които да уравновесяват визуално спалнята ви. От зададения бюджет до голяма степен зависи и вида обзавеждане, което би могло да включва допълнително бюро, ако обновяваме тийнейджърската стая, или пък масивен гардероб с плъзгащи врати и огледало, който обикновено струва повече от стандартните конструкции от този тип.


Консултирайте се със специалист за избора на материали за обзавеждането

Изборът на материали е ключов етап от обновяването на спалнята, който е пряко свързан с определения бюджет, a и с постигането на желания стил. В случай че разполагате с малко и тъмно помещение, специалистите препоръчват да заложите на достъпните, но изключително здрави мебели за спалня от ПДЧ. Те се предлагат в огромно разнообразие от цветове, така че да паснат на всеки тип интериор, а освен това са и може би най-евтиният вариант, който ще откриете на пазара. Ако пък се стремите към постигане на уютна атмосфера с просторната спалня, то заложете на мебели от масив. Те са изключително практични и красиви, като несравнимата им здравина и дълготрайност обуславят и по-високата им цена. Този вид мебели за спалня са подходящи най-вече за помещения, подчинени на традиционния или рустик стила, като създават уникално усещане за топлина и комфорт.

Виж още: 8 креативни идеи, които ще направят спалнята по-просторна


Съобразете вида и разположението на мебелите с нуждите на обитателите

Специалистите препоръчват винаги да съобразите вида мебели за спалня с навиците и нуждите на обитателя на помещението. Ако например обзавеждате семейна спалня, то е препоръчително да заложите на по-голям гардероб, който да разполага с необходимото пространство за всички дрехи и аксесоари. При тесни и тъмни помещения е добре гардеробът да бъде с плъзгащи врати и огледало, така че да създава илюзия за по-просторна спалня, както и вратите му да се отварят без да пречат на свободното преминаване. Обзавеждането на малка спалня за тийнейджър пък изисква да заложите на функционално легло с повдигащ механизъм, така че под него хлапето да може да съхранява спалните завивки. Друга идея е леглото да е част от мултифункционален модул, който позволява при завъртане на плоскостта тя да се превръща в удобно бюро. Някои домакинства пък съчетават спалня и дневна в една стая, като това решение изисква да изберете удобно сгъваемо легло или такова, което се прибира плътно в стената през деня и не нарушава усещането за уют и топлина.

Виж още: 8 изумителни идеи за покривало на леглото, които ще преобразят спалнята


Превърнете мебелите в стилни акценти от облика на спалнята

Все по-често при закупуването на мебели за спалня избираме цели комплекти, така че да сме сигурни, че всички отделни елементи си подхождат. Възможно ли е обаче да заложим на разнообразни по форма и вид мебели, които да се допълват все така добре? Опитните интериорни дизайнери съветват да превърнете скучното нощно шкафче или скрин в стилен акцент от обзавеждането, който ярко да се отличава от семплите и изчистени линии на леглото и гардероба. Заложете на по-ярък цвят или пък нестандартен десен, като можете дори и сами да украсите част от обзавеждането с помощта на стикери, бои и щипка въображение! Съчетайте тези артистични мебели с подходящите картини, осветителни тела и малки декорации и вече ще разполагате с една завършена и наистина вдъхновяваща спалня!

Приложете всички тези изпитани идеи и в своето жилище, като потърсите помощ от опитен майстор! За целта пуснете заявка в MaistorPlus напълно безплатно и се запознайте с профили и оферти на най-добрите специалисти в областта!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта
"Никола
Ремонт на баня, София
85 извършени проекта
Кръстю Георгиев
Каменоделски услуги, София
10 извършени проекта