Кои са перфектните цветове за спалня?

Публикувано на 13/02/2020 от Сузана | Последна редакция на 13/02/2020 | Видяно 8 675 пъти

Всеки цвят има способността да говори, въздейства, изпраща сигнали и събужда емоции. Независимо дали го осъзнаваме, цветовете засягат нашите умове и в крайна сметка може да повлияят на съня и почивката ни. И тъй като качественият сън е неделима част от комфортния живот, от нас зависи да си организираме оптималната среда, в която да си почиваме. Така че да пристъпим към нелеката задача да изберем цвета, който ще направи атмосферата в спалнята ни възможно най-приятна, спокойна и релаксираща.

Най-популярните цветове за спалня са бял, зелен, син и лилав, а по отношение на червеното или зеленото обикновено сме по-скептични. Как тези цветове наистина се връзват с интериора в спалнята? Ако имате нужда от професионално съдействие, не се колебайте да потърсите за консултация специалистите, регистрирани при нас. С тяхна помощ ще направите спалнята си истинско съвършенство!


Спалня в бяло - семпло, изчистено и много красиво!

Бялото е напълно неутрален цвят, с който е много трудно да се сгреши. То изразява свежест, финес и невинност. Обаче рискът, който поемаме с него е, че спалнята може да придобие твърде стерилен и студен облик.

  • Препоръчително е да се комбинира с по-топли и ярки цветове, като червено или оранжево. По този начин ще се внесе нотка свежест и ще има цветен акцент.
  • Заложете на големи възглавници в каквито искате цветове. Може да са меки, прасковени нюанси или наситени тюркоазени.
  • Най-голямата драма с белия цвят е неговата поддръжка. Особено бързо се цапат стените в областта на ключве за осветление и контакти. Вариант е точно тях да боядисате в мръсно бяло, шампанско или екрю.

Вижте още: Идеи за спалня в бяло в 5 различни интериорни стилове


Зелено - определено да!

Зеленото, както е известно, успокоява и свързва мисловно човека с природата. Не се притеснявайте да го използвате в спалнята. Освен това то влиза в идеална комбинация с бялото.

  • Зеленият цвят балансира настроението и намалява раздразнителността, така че всяка сутрин можете да се събуждате спокойни и релаксирани.
  • Определено този цвят е за готовите да експериментират.
  • Винаги може да заложите на по-меки нюанси, в по-светли тонове. Ще имат не по-малък ефект.
  • Зелените елементи в стаята може да внесат страхотен чар. Малки бижутерки, картини, рамки за снимки, нощни лампи. Всеки малък, зелен детайл може да бъде перфектна част от спалнята ви.

 


Спалня в червено за истински ценители!

Често чуваме, че червеното е агресивен цвят. И още по-често се спряга за тотално неподходящ за спалня! Това обаче изобщо не е така!

  • Червеното е цветът на кръвта и живота, то насърчава и влияе позитивно на тъжния или депресиран човек.
  • Определено изберете ли червеното за вашата спалня, то със сигурност сте доста дързък човек, склонен на експерименти.
  • Идеално може да го комбинирате в бели елементи. Съчетанието с гланцови мебели ще направи стаята превъзходна.
  • За да засилите драматизма към червеното добавете черни елементи. Тъмни завеси, черни статуетки, аксесоари, възглавници.  

Вижте още: Спалня в червено за повече дързост, стил и романтика


Синьо - за силен и свеж интериор!

Синият цвят има успокояващо действие. А от какво повече се нуждаете в една спалня?

  • Страхотно допълнение към синия цвят са лъскави декоративни елементи - нощни лампи, дръжки на нощни шкафчета - всичко, което пожелаете може да блести.
  • Синьото във всичките му нюанси е предпочитан цвят за спалните помещения. Факт е, че по-светлите тонове са за предпочитане. И все пак, ако сте склонни на експерименти - може да заложите и на тъмна палитра.
  • Синьо покривало за легло и спално бельо винаги са добро решение. Прегърнати в топлината на сините чаршафи ще бъдете в капана на спокойствието, релаксацията и уединението.


Спалня в лилаво - бъдете внимателни!

Виолетовият цвят стана много популярен през последните години. Различните му нюанси се използват смело в различни дизайнерски решения. Но внимавайте - това е един от цветовете, които могат да съсипят интериора ви, ако не го използвате правилно!

  • Виолетовият цвят е символ на интелект и насърчава творчеството. Сякаш има за задача да задвижва максимално мозъчните клетки, а в спалнята искаме точно обратното – най-вече да успокоим ума.
  • Ако нямате проблеми със съня, лилавото няма да ви навреди. Но ако страдате от безсъние, не заспивате лесно или често се събуждате, по-добре не рискувайте с този цвят в спалнята си.
  • Много е важно да прекалявате в комбинациите, нито с декоративните елементи. 
  • Лилавото се съчетава чудесно с бяло, бежово, сиво, светлосиньо.


Допълнителен бонус за избора на подходящ цвят в спалнята?

  • За да бъде спалнята колкото е възможно по-уютна, трябва да вземем предвид и нейното местоположение. Ако е насочена на юг и слънцето свети през по-голямата част от деня, можем да си позволим да използваме по-студени цветове - синьо, бяло или сиво. Ако обаче спалнята ни е северна, за предпочитане е да изберем по-топли цветове - като жълто или оранжево.
  • Има и няколко трика, които могат да направят стаята оптически по-голяма, или по-малка. Ако имаме твърде голяма спалня, без колебание можем да използваме по-тъмни нюанси. Ако смятате, че е твърде тясна, трябва да заложите на по-светлите.
  • Можем да увеличим оптично спалнята настрани и на височина, когато направим стените и тавана ярки, а пода по-тъмен. 

Въпреки, че всички цветове говорят свой език, символизират нещо и предизвикват емоции, в крайна сметка решението как да изглежда спалнята ви е ваше. Вие сте тези, които ще заспива там всяка вечер, така че основното правило е цветовете, които ще изберете да ви доставят удоволствие.

Ако искате да чуете и професионален съвет по отношение на най-подходящото боядисване и декорация в дома ви, можете да се обърнете към професионалистите, регистрирани в сайта ни. По всяко време имате възможността да направите напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти - сравнете ги, вижте мнения и на предишни клиенти и изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Георги Димитров
Цялостен ремонт, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Костадин Димитров
Покривни услуги, София
21 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта
Арсо Строй ЕООД
Покривни услуги, София
6 извършени проекта