Създайте уютна малка спалня с няколко интериорни решения

Публикувано на 09/07/2019 от Мария Милушева | Последна редакция на 17/09/2019 | Видяно 1 965 пъти

Всеки знае от личен опит каква трудност представлява обзавеждането на малки пространства у дома. Често искате в една стая да разположите всякакви неща - масивни мебели, ако е холно помещение; много уреди, ако е кухня; голям гардероб с огромно легло, ако е спалня. Тази задача е по-сложна, когато обзавеждате стаи с по-малък размер. Но все пак можете да получите функционалност, удобство и стилен дизайн, така че да се чувствате комфортно и уютно вкъщи, дори и в жилище с по-малка квадратура. В тази статия ще предложим различни интериорни решения за създаване на прекрасна малка спалня. Ако имате нужда от помощ, не се колебайте да се свържете  с регистрираните в MaistorPlus дизайнери!


Осветлението е важно!

Светлината е от голямо значение за една стая, особено ако тя е с по-скромни размери. В помещението трябва да се създаде усещане за простор. Често допускана грешка при избора на осветителни тела е залагането на по-масивни полилеи. Да, елегантно и изискано изглежда, но при обзавеждането на маломерно жилище е необходимо използването на различен тип осветление. 

  • Прекрасно решение са вградените лунички, плафоните или просто по-малки полилеи, чиито чашки сочат нагоре към тавана. Тези чашки могат да бъдат във формата на листенца във винтидж стил, ако мечтаете да си почивате в спалня с нежен и елегантен декор.
  • За любителите на по-модерни стилове много ефектно изглеждат изобилие от луничките на таван. Може да ги разположите някаква композиция или да ги разпръснете из целия таван. Ако се спрете на регулиращ вариант, по всяко време ще имате възможността да намалите яркостта на осветлението, когато предпочитате по-уютна обстановка. Също и да я увеличите, когато се приготвяте за излизане сутрин. 
  • Практична идея за повече светлина са нощните лампи. Освен това те внасят уют в интериора. И са чудесен помощник в моментите, когато четете книга след дълъг работен ден. Място за тях има във всякакъв тип спалня и придават завършен вид.


Не забравяйте завесите!

Важен помощник при оптическото отваряне на стаята са завесите. Знаем че спалнята изглежда много по-изискано с тях. Именно затова те са много важна част от помещението, не само заради светлината, но и заради красотата и ефекта, който придават. Големите и тежки завеси не са препоръчителни за малка стая, но въпреки това имате много други чудесни варианти, за да създадете завършена спалня.

  • Използвайте светъл цвят пердета, комбинирани със светли завеси, но с различни впечатляващи шарки, например с флорални мотиви. Можете да ги връзвате през деня и да ги пускате вечер, когато си почивате. Така помещението е осветено от слънчевата светлина, а разнообразните шарки привличат погледа и се превръщат в акцент на цялата стая.
  • Имайте предвид, че колкото по-високо на стената стоят завесите, толкова по-просторна изглежда стаята.  

Вижте още: 5 интересни тенденции при избора на завеси за спалнята


Цветът на стените не е за подценяване!

Маломерните помещения винаги изглеждат по-просторни, ако стените са боядисани в светли нюанси. Прекрасно и нежно допълват стаята бяло, розово, лилаво, цвят шампанско или светла орхидея.

Красив акцент могат да бъдат и тапетите. Те също са разнообразни като стил. Можете да облепите цялата стая с тях или да заложите на по-изчистения вариант – само над леглото. Само внимавайте при съчетаването им – ако изберете завеси с флорални мотиви например, добре е тапетите да бъдат или само един цвят, или поне да създават красива комбинация със завесите.

Най-важното правило е да избягвате наситени и ярки цветове. Те определено ще прихлупят стаята и ще създадат илюзия, че е още по-малка. А не това е целта!


Какви мебели да изберете?

Идеалната малка уютна спалня трябва да притежава мебели, които не стесняват пространството, а напротив - оптически го увеличават. Затова избягвайте големите гардероби и шкафове. Най-важната част от спалното помещение е леглото, затова на него ще обърнем повече внимание. То заема много голяма част от цялата стая, но затова пък може да бъде изключително практично използвано. 

  • Първата идея е спалня с повдигащ механизъм. Отдолу можете да прибирате дрехите си, като по този начин получавате легло и скрин в едно, което е много добро решение за по-малки пространства.
  • Друг вариант са вградени чекмеджета отстрани на самото легло. Там можете да слагате каквото пожелаете, а най-хубавото е, че не се нуждаете от допълнителни шкафове, които да заемат място. 
  • Още една идея за създаване на фунционална спалня е легло с ракла. По този начин можете да се разделите с нощните шкафчета и да освободите още пространство.  
  • Не се колебайте дали да вземете голямо огледало за стаята си. То е допълнение, което със сигурност ще направи помещението да изглежда по-широко. За още по-голяма практичност може да заложите на гардероб с огледални врати. 
  • Много красиво допълнение към спалнята са малките табуретки. Те не заемат много пространство, а и са функционални. Заложете на такива с по-високи крачета, това създава допълнителна илюзия за простор. Ако искате да създадете елегантна винтидж стая, нека крачетата са леко извити.


Декорирайте спалнята си

Най-приятното го оставяме за накрая, а именно декорирането на стаята.

  • Идеално се вписват в интериора картини с пейзажи или дълги улици. Това е един от най-добрите трикове за оптическо разширяване на спалнята. Можете да поставите картината над леглото, но и да облепите с подобен тапет някоя от стените, ако тя е по-малка. Картините също е хубаво да бъдат по-малки, но все пак достатъчно впечатляващи, за да придадат вкус на любимия кът за почивка след дълъг ден.  
  • Декорирайте с възглавнички, които да се съчетават със завесите, тапетите и цветовете в стаята. 
  • Друга идея, която работи чудесно за малки пространства, е килимчето в средата на пода. Ако харесвате шарки и фигури, нека те бъдат по-големи отново със същата цел -илюзия за повече пространство.
  • Внимавайте с вещите, нека не бъдат много и навсякъде. Изберете една или две лавици и наредете там свои снимки, сувенири или малки ароматни свещи. Не прекалявайте, за да не стане претруфено.

С помощта на тези съвети създайте перфектната малка спалня, в която да релаксирате и да получите заслужената си почивка. В случай, че имате нужда от професионална помощ, може да се консултирате с доказаните професионалисти в интериорния дизайн, регистрирани при нас. Винаги може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете оптималната за вас. 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Людмил Банишки
Мебели и обзавеждане, Банкя
25 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта