Как да стартираш собствено дизайн студио

Публикувано на 09/01/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 09/08/2016 | Видяно 3 621 пъти

Преди да предпримете каквото и да било, трябва да сте наясно каква ще бъде структурата на това, което възнамерявате да стартирате. На този начален етап, наистина е много трудно е да се предвиди как ще се развият нещата, но е добре да прецените собствените си амбиции. За по-нататъшините ви действия трябва да знаете дали просто желаете да работите сам или да поставите началото на по-широкомащабен бизнес.


Как да стартираш собствено дизайн студио

Стартиране на собствен бизнес или да работиш сам за себе си винаги е било примамлива алтернатива за архитектите и дизайнерите. Тук ще се спрем на някои най-основни положения и начални стъпки, които трябва да обмислите и предприемете, ако сте решили да започнете самостоятелна практика.

Вижте още: Разликата между модерна и съвременна архитектура


Сам или с партньори

Вторият въпрос, който трябва да обмислите, е как възнамерявате да предприемете начинанието си – сам или с партньори. По-простият вариант е да започнете сам. Това може да е първата стъпка в започване на даден бизнес, а по-късно да привлечете партньори или да наемете изпълнители. Предимството на този вариант е, че решенията са винаги еднолично ваши, не се съобразявате и не делите с никого. Недостатъци са, че тежестта за всичко пада отново само върху вас. Друг проблем може да е недостиг на средства за осъществяване на всички начинания.


Кой е подходящ за мой съдружник?

Ако сте решили да обедините усилия с някого, трябва много добре да прецените с кого се свързвате, тъй като става дума за дълготраен съюз, подобен на брачното партньорство. От изключителна важност е да имате общи цели и еднакви виждания за бъдещото развитие на начинанието ви. Не е маловажен въпросът и за характеровата съвместимост, тъй като с този човек (тези хора) ще прекарвате заедно много часове, ще делите добри и лоши моменти. Ключов е моментът за финансовите взаимоотножения между партньорите, много често именно това се явява "ябълката на раздора".


С какво точно ще се занимавате

На този въпрос много хора биха отговорили импулсивно: "Естествено с архитектура (респективно с интериорен дизайн)!" Това обаче е много общо и, за да стартирате успешен бизнес или самостоятелна работа, трябва да формулирате ясно предмета на вашата дейност. Това може да е проектиране на определен вид сгради, обзавеждане и декор на конкретен тип стаи или дори разработване на отделни детайли свързани с архитектурата и дизайна. Вашето поле на действие трябва да отговаря на вашата компетентност и възможности от най-разнообразно естество–най-вече финансово.


Избор на име на вашата фирма

За някои този въпрос може да се стори прекалено конкретен, а дори и маловажен на фона на всичко останало, но всъщност името на фирмата или студиото са вашето лице пред света и формира първото впечатление пред бъдещите ви клиенти. Затова обърнете необходимото внимание и изберете подходящо название. То трябва да отразява предмета на дейност на предприятието ви, да се помни сравнително лесно и въпреки, че това вече е много трудно в наши дни–да се отличава и откроява. Избягвайте много дълги и сложни наименования, също така прекалено самохвални и гръмки. Особено внимавайте да не изберете нещо нелепо или смехотворно.


Узаконяване и регистрация

След като сте преминали през всичко описано по-горе, идва моментът да оформите законово вашето начинание. Трябва да изберете типа фирма, която да регистрирате и да проследите процедурите в съответната държава. В Република България, може би най-подходящите форми за стартиране на собствен бизнес са едноличен търговец (ЕТ) и дружество с ограничена отговорност ЕООД/ООД. При регистрацията на ЕТ е нужно едно физическо лице, както и при ЕООД, а  за ООД са нужни минимум 2 съдружника. ЕТ не изисква внасянето на собствен капитал, докато при ООД и ЕООД минималният такъв е в размер на 2 лева. Компетентен орган за вписване на тези видове фирми в търговския регистър е Агенцията по вписванията към министъра на правосъдието. Заявление за вписване на фирмата се подава във всяко от териториалните звена на Агенцията по вписванията, след което се преминава по определена от закона процедура.

А ако сега имате нужда от усулгите на архитект или дизайнер, не се колебайте да потърсите такъв в нашата платформа. Направете безплатно запитване в MaistorPlus, разгледайте профилите на регистрираните изпълнители, сравнете получените от тях оферти и се спрете на най-добрата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Стоил Димитров
Покривни услуги, София
12 извършени проекта
Ангел Йорданов VIP
Боядисване и декорация, Банкя
Майстор Петър
Плочки и теракот, София
10 извършени проекта
Щърков Инженеринг
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта
Станимир Василев
Боядисване и декорация, София
11 извършени проекта