Разликата между модерна и съвременна архитектура

Публикувано на 09/01/2015 от Климентина Величкова | Последна редакция на 08/12/2016 | Видяно 8 363 пъти

Вила "Савой " (Villa Savoye) е построена от родения в Швейцария френски архитект Льо Корбюзие (Le Corbusier) през 1929-30 г. Представлява извънградски дом в парижкото предградие Пуаси, собственост на индустриалеца Пиер Савой. Носи всички черти на модерната архитектура–конструкция с изчистена правоъгълна форма, плосък покрив, бяла фасада без орнаменти, дълги прозорци със семпли черни рамки. Използваните материали са бетон, стъкло, метал. Околното пространство също е оформено пестеливо и представлява само окосена и почистена зелена морава.


Разликата между модерна и съвременна архитектура

Когато се говори за архитектурни стилове, често възниква въпросът каква е разликата между модерна и съвременна архитектура. Двете понятия се бъркат, тъй като наименованията им са синоними в общо значение. 

Стилът в архитектурата, който наричаме "модерен" възниква в края на XIX и началото XX век с развитието на промишленото производство. Обикновено като период на разцвет на този вид архитектура се смята 1920 до 1950 г. Характерно за него е липсата на орнаменти, използването на бетон, стомана, стъкло, бели фасади, минималистичен интериор, отворени планове.

С понятието "съвременен" всъщност не се означава определен стил, а общата насока в архитектурното оформяне точно в сегашния момент. Актуалните тенденции имат силно влияние от модерния стил, но разнообразени с други елементи от отминаваща и тепърва настъпваща мода. Ще дадем няколко примера за модерен, съответно и за съвременен стил в архитектурата.

Вижте още: Креативен офис сред природата


Съвременен стил: Резиденция "Кона"

Резиденция "Кона" (The Kona Residence) се намира в Хавай и представлява комплекс в съвременен стил, проектиран от архитектурното студио "Belzberg Architects", завършен през 2010 г. Конструкцията представя възможностите на нашето съвремие–нетрадиционни форми, изградени от природни материали с грижа за екологията, които се вписват цветово в околния пейзаж. Влиянието на модерния стил е осезателно–вижда се каменния правоъгълен фундамент. За съвременния шикозен вид допринася и ефектното осветление.

Вижте още: Компактни дървени къщи за студенти


Модерен стил: Къща "L"

Къща "L" (House L) е сграда от цикъл постройки, дело на архитектите от израелската фирма "Amitzi Architects", вдъхновен от модернизма след 1932 г. Къщата представлява конструкция от кубични форми със строги линии, като разнообразие се постига с разчупената височина на различните части. Фасадата е в бяло, прозорците са дълги и правоъгълни, също и входната врата. Използваните материали са бетон, стъкло, метал, а за околното пространство, оформено в унисон със стила на сградата–камък и дърво в естествен цвят.


Съвременен стил: Резиденция "Муш"

Резиденция "Муш" (MuSh Residence) е еднофамилна къща в Лос Анджелис, проектирана от "Studio 0.10 Architects". Постройката е с разчупена правоъгълна конструкция, плосък покрив и правоъгълни прозорци. Външните носещи стени са облицовани с цинк, а част от тях са изцяло от стъкло. Интересна е средната, разположена асиметрично и издадена напред част. Тя илюстрира една модерна в момента тенденция–големи прозорци от пода до тавана. Използваните материали са бетон, стъкло, метал и дърво в естествен кафяв цвят.

Вижте още: Проект за къща на дърво в Белгия

В MaistorPlus ще откриете подходящ специалист и съвет за актуални дизайнерски решения за вашия дом. Направете безплатно запитване в платформата, сравнете получените цени и изберете най-атрактивната оферта.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Майстор Николов
Боядисване и декорация, София
82 извършени проекта
"Ванива Строй" ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
49 извършени проекта
Иван
Електроуслуги, София
56 извършени проекта
Васил Василев
Боядисване и декорация, София
86 извършени проекта
Даниел Костадинов
Електроуслуги, София
67 извършени проекта