Равен покрив - как да използваме пространството?

Публикувано на 20/07/2022 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 20/07/2022 | Видяно 4 346 пъти

Равният покрив има множество предимства, от дизайн до материалите, които да използвате. Това е популярен вариант за тези, които искат да създадат модерен дом. Имате ли желание да се сдобиете с допълнително пространство? Е, равният покрив е един чудесен вариант за това. Знаете как при традиционния покрив стаите са със скосени тавани, като понякога това може да се окаже предизвикателство. Освен преимуществата, които има за вътрешността да дома ви, имате и едно голямо преимущество. Получавате допълнително пространство, което може превърнете във функционално или зона за релакс. Вижте предимствата и недостатъците на равните покриви, и как да използвате създадената площ.

Ремонтът и демонтажът на стария покрив, както и изграждането на нова покривна конструкция, са изключително специфични дейности. За да започнете с ремонтирането или строежа на вашия дом, е добре да намерите специалисти, които да се занимаят и с покрива, тъй като той е един от основните елементи, които са необходими, още преди да започнете с вътрешните ремонти и интериора. А в MaistorPlus имате богата гама от специалисти в различни области, които да улеснят процеса на работа.


Равен покрив и неговият дизайн

Плоските покриви обикновено с наклон между 3 и 13 градуса, или по-малко. Стандартните покриви са с наклон от 45 градуса и повече. В миналото архитектите са намирали за полезно при построяване на замъци, защото дизайнът е бил полезен при укреплението и защитата, и при използването на оръжия с голям обсег. Пустинните цивилизации са намирали равните покриви за практични, заради лесната конструкция. Имайки предвид постоянното сухо време, дизайнът на покрива не е имал нужда да бъде съобразен с дъждове и сняг.


Предимства на равния покрив

Когато става въпрос за бюджет, то равните покривни системи са победител в категорията. Скатният покрив ще ви струва много повече за същата квадратура, за която равният покрив ще пощади бюджета ви.

  • Може да планирате допълнителното пространство и да го използвате. Собствениците често взимат решението да оползотворят площта, като има различни вариации.
  • Популярно място за инсталиране на ОВК инсталации. Вместо да ги поставите по фасадата на сградата, поставени там са по-защитени от щети. В този случай трябва строителите да преценят какво тегло може да издържи конструкцията отдолу.
  • По-лесни за инсталация и ремонт. Отнемат значително по-малко време за построяването и имотът ви ще бъде завършен по-бързо. Стандартните покриви изискват повече материали при изработка и интензивна работа.
  • Имате опция за поставяне на соларни панели, като те са по-добри за поставяне. Бюджетът ви за сметки и енергия ще бъде намален и вложеният ресурс ще се изплати във времето.


Защо да изберете равен покрив за дома си

Правейки важни избори за дома си, трябва да се информирате. Покривът е нещо, което се налага да се подмени на повече от 20 години, разбира се, съобразено с неговото качество и срок на експлоатация. Това са петте причини, поради които да изберете равен покрив:

  • Оптимизация на пространството – скатният покрив минимизира пространството на последния етаж на сградата и не позволява да се използва пространството на покрива отгоре. Равният покрив е подходящ за градина, бар, а защо не и басейн? Множество бизнес сгради са проектирани с равен покрив, именно, защото пространството може да се използва.
  • Икономичност и ефективност – бюджетът, необходим за изграждането е значително по-нисък, а срокът им на експлоатация е средно до 30 години. Всеки собственик има възможност да избира между различни видове материали спрямо наличния ресурс.
  • Издръжливост и дългосрочност – асфалтът, като често употребяван материал, е устойчив и може да гарантира до 50 години срок за използване. EPDM (вид синтетичен каучук) – до 30 години.
  • Ефективна дренажна система – при равните покриви от значение е лекият наклон, за да може водата да се оттича и да попада в улука. Тази вода може да се използва за поливане например.
  • Естетична визия – независимо от материала, единственото, което ще се вижда отвън е заобикалящата стена, което ще допълва крайната визия на сградата.


Място за почивка

Проектирането на място за почивка на покрива е не само добро попълнение към дома, но и се смята за нещо присъщо за високия клас строителство. Собственици и професионалисти знаят, че равният покрив може да се превърне в полезно жилищно попълнение, като повишава значително цената на имота.

  • Избирането на правилния материал за пода е наистина труден избор и внася доза объркване. Устойчив и добре изглеждащ, декингът ще внесе уют. Трябва да бъдете запознати с поддръжката, необходима за него. За да не рискувате с естествени материали, изберете винил или пластмаса – няма да има нужда от допълнителна обработка всеки сезон.
  • Изберете подходящи мебели, които биха паснали на начина ви на живот. Ако често организирате събирания в дома си, заложете на повече седящи места. Бихте предпочели това да е мястото, където се радвате на залеза с чаша вино или четете книга в почивните дни? Поставете шезлонг или хамак. За да се предпазите от слънцето в горещите дни, предвидете чадър или шатра.


Градина на покрива

Почитатели сте на градинарството? Не малко сгради в света залагат на покривните градини. Много бизнес сгради, хотели и заведения, отглеждат плодове, зеленчуци и подправки на покрива. Ако искате да се сдобиете с градина, в която да отглеждате различни видове, трябва просто да планирате. Кой вариант би бил по-подходящ за вас? Саксии или обособени места, където е посипана почва? Имайте предвид и климата, където се намирате. Ако е по-ветровите може да поставите по-високи растения, заобикалящи терасата. По този начин ще намалите натиска на вятъра върху тях. Помислете за поливането, може да използвате дъждовната вода и да направите автоматична поливна система.


Спортувайте дори и у дома

Разполагате с двор, но той не е достатъчно голям, или просто бихте искали да го използвате за други цели? Помислете за създаването на фитнес зала на открито. Всичко, което е необходимо да направите, е да помислите какви са вашите нужди и да подберете правилните уреди. Като подова настилка, използвайте изкуствена трева или каучукови плочи. И двата материала са подходящи за тренировки. За да облагородите пространството, поставете саксии с цветя, а ако наблизо имате съседи и не бихте искали да ви наблюдават – винаги може да оградите покривната площ със зелена стена. В зависимост от климатичните условия, уредите трябва да бъдат покрити. Може да закупите покривала или да изберете вид навес.

Защо да изберете равен покрив? Устойчивост, издръжливост и създавате още използваема площ към дома. Преди обаче да се заемете с това, консултирайте се със специалистите, регистрирани в MaistorPlus, и обсъдете различните варианти, подходящи според вашите изисквания.



Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
Иво - вътр.ремонти
Сухо строителство, София
55 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Energy Solutions
Отопление и климатизация, София
24 извършени проекта
Georgi Georgiev
Цялостен ремонт, София
25 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта

Технически въпроси