Подходящата рамка за вашата картина

Публикувано на 29/01/2020 от Патриция Симеонова | Последна редакция на 29/01/2020 | Видяно 487 пъти

Изборът на рамка е изключително важен за едно произведение на изкуството, тъй като правилната рамка може да го направи още по-впечатляващо. Освен естетическите характеристики на рамката има и много други фактори, които трябва да се имат предвид при избора на подходящата, като например какви са факторите, които могат да ѝ повлияят в дългосрочен план. Личният ви вкус има огромна роля при рамкирането на дадена картина, но ето и някои основни съображения, които да имате предвид!

Красивата картина е един финален щрих, който със сигурност ще поставите, след като имате перфектно боядисани стени. За целта оставете на специалистите с богат опит в бояджийските услуги да изпълнят тази задача!


Цвят, материали и стил

В наши дни рамки се предлагат в стотици цветове и изборът е изключително труден. Важно правило, което е добре да взметеме под внимание е, че картината и рамката са едно цяло. Те трябва да си подхождат и да се комбинират чудесно. Ако изборът е неправилен, рамката може да намали ефекта на картината.

 • Изберете рамка, която да не отвлича вниманието от картината, но в същото време не избирайте и такава в цвят близък до нея.
 • Вземете под внимание как една рамка може да представи произведението на изкуството. Например, ако картината е в светли цветове, изберете тъмна тънка рамка, това ще помогне тя да се различи от всичко останало в помещението.
 • Материалът на рамката също е от ключово значение. На пазара се предлага достатъчно разнообразни варианти. Не всички обаче са подходящи за всеки. Най-важно е да съобразите интериора на дома си с рамката. Не правете грешката, ако стилът в дома ви е рустик или модерен, да сложите винтидж рамка. Това ще обърка цялата концепция и ще изглежда не намясто.

Вижте още: Тапетите – актуални или отживелица?


Рамки за рисунки и илюстрации

Изберете рамката според това с какви материали е нарисувана картината. Най-често за рисуването им се използват по-натурални и нетрайни материали като пастел, графит и въглен. Произведенията, попадащи в тази категория имат нужда от малко повече грижи и специални условия за съхранение.

 • Най-добре ще бъде да използвате за тяхното рамкиране паспарту. Това е лист картон или хартия, който обикновено е изрязан в размерите на рисунката и я обгражда.
 • Неговата функция е да не позволява на рисунката да се допира до стъклото. Например, ако графит се допира до стъклото може да се получи конденз, който да навреди на хартията и на цялото произведение. Разстоянието, което ще ви бъде осигурено от паспарту, позволява на картината да „диша“.
 • Това трябва да се прилага при всички картини, нарисувани върху хартия. По този начин ще запазите картината за по-дълго време в красив вид.

Вижте още: 5 правила за красива подредба на картините в жилището


Рамки за картини, рисувани с маслени бои

Рамките, рисувани с бои също имат нужда от специално рамкиране. Тези картини съществуват още преди да може да се изработва стъкло в толкова големи размери, което да успява да ги покрие. Именно поради тази причина и до днес повечето рамки за такива произведения на изкуството нямат стъклено покритие.

 • За да знаете как да рамкирате картината, нарисувана с маслени бои, първо трябва да знаете какви са характеристиките на тези картини.
 • Когато пипате картина, нарисувана с маслени бои може да ви се стори, че е изсъхнала, но това може да не е така.
 • Колкото по-дебел е слоят маслена боя върху платно, толкова по-вероятно е да се напука, тъй като боята все още се счита за нестабилна.
 • Много често за такъв тип картини се използва само рамка, без стъклено покритие. Ако рисунката е върху канава, няма да имате никакви проблеми и ще се радвате на красотата й за дълъг период от време.


Основни фактори при избор на рамка

Да изберете подходящата рамка за вашите произведения на изкуството може да окаже изключително трудно. Но не и когато знаете на какво трябва да обърнете внимание. Основни фактори са да отбележите кои са основните цветове и да изберете рамка, която да ги допълва.

 • Картините с маслени бои позволяват разнообразие при рамки от дърво, но също така трябва да се има предвид големината и тежестта ѝ. Има разногласия затова дали да има стъкло, тъй като може да задържа влага. В най-лошия случай това може да доведе до размазане на платното, тъй като картината не може да „диша“.
 • Илюстрациите, рисунките и фотографиите предполагат по-семпъл дизайн на рамката и използване на паспарту. По този начин изпъкват и погледът се спира върху тях, а не върху самата рамка. 

Поставянето на декоративни елементи от всякакъв вид е последната стъпка в обзавеждането на един дом. В стъпките преди това, обаче имате верен помощник в лицето на регистрираните специалисти в MaistorPlus. Имате нужда от вдъхновение и съвет в обзавеждането и интериорните стилове? Е, намирате се на правилното място! Може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Направете напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете тази, която най-много ви допада.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

М-Строй VIP
Цялостен ремонт, София
10 извършени проекта
МЕРИДИАН 70 ЕООД
Покривни услуги, Варна
1 извършен проект
Сити Сайт VIP
Цялостен ремонт, Пловдив
Топлоизолация ООД
Изолация и Саниране, София
5 извършени проекта
Ел, ВиК, Ремонт
ВиК Услуги, Пазарджик
3 извършени проекта
Ангел Асенов
Шпакловки, София
3 извършени проекта