Основни правила при избора на входна врата

Публикувано на 03/12/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 03/12/2019 | Видяно 1 503 пъти

Входната врата на един дом може да каже много за това какъв човек живее вътре. Изборът за нея трябва да е направен така, че вратата не само да отговаря на стила на дома, но и добавя стойност, естетика и, разбира се, сигурност. И тъй като входната врата до голяма степен е свързана с безопасността на дома, често замяната й е скъпоструващ проект, в който обаче собствениците на жилища рядко инвестират. Но въпреки всичко - подмяната й е нещо полезно и необходимо. Що се отнася до намирането на такава, която щади бюджета ви и заедно с това оправдава очакванията ви, това не е толкова трудно. Трябва единствено да спазвате няколко важни правила. Кои са те, ви показваме тук.

За изработването на вратата можете да се доверите и на специалист в областта. Такъв можете да откриете в нашата платформа. 


Определете бюджета си

Първата стъпка във всеки проект е да определите какви разходи можете да отделите за него. Изключително лесно е ремонтите на дома да надхвърлят предвидените разходи. Това най-често се случва, защото те не са предвидени и определени още от самото начало. И затова, както всички планове за подобряване на дома, подмяната на входната врата се счита за не малка инвестиция и бюджетът трябва да е следствие на внимателното планиране и добри решения. А ето и нещата, на които трябва да обърнете внимание при определянето на разходите на вашата врата:

  • Заложете на по-скъп продукт с дългосрочни ползи, а не на по-евтин, чиито ползи са неясни;
  • Вземете предвид “живота” на вратата и изберете такава, която ще може да ви служи по-дълго време;
  • Обърнете внимание на изисквания за поддръжка на вратата;
  • Вижте какви са защитите й от атмосферни влияния;
  • Проверете какви са допълнителните й функции.


Материалът е от значение

Материалът, от който е изработена вратата ще се отрази пряко върху нейните характеристики - включително издръжливост, поддръжка и външен вид. Изборът на материал също ще определи цената й. Повечето врати на пазара са изработени от дърво, стомана или от фибростъкло, а много модели притежават панели и имат възможност за добавяне на стъкло. Декоративното стъкло е допълнителен разход и ще се предлага в най-различни модели, включващи текстури, наклони и други.

  • Дърво. Красота на традиционните врати от дърво е безспорна. Тя придава класически вид и семпъл дух на жилището. Вратите от дърво се предлагат в много стилове и опции като различни видове дърво, стилове панели, декоративно стъкло, акценти и украшения. Въпреки всички ползи, този избор има и един недостатък - тези врати обикновено са по-скъпи.
  • Стомана. Стоманените врати обикновено са по-достъпни от тези, изработени от други материали. Вратите от първокласна стомана са изключително издръжливи - те няма да се изкривят или напукат и със сигурност ще допринесат за безопасността на дома ви. Повечето такива врати се отличават с гладка повърхност, така че външният вид е ограничен до дизайна на панела и цвета на боята. Стоманените врати могат да включват изолирана сърцевина, която да помогне за енергийната ефективност.
  • Стъклопласт. Този тип врати се отличават с реалистичния вид на оцветено дърво с различи текстури, както и гладка повърхност на панела. Тези енергийно ефективни врати са издръжливи и лесни за поддръжка и се предлагат в разнообразни ценови диапазони. Вратите от стъклопласт имат не само естетическа привлекателност, но предлагат и широка гама от стилове на панелите, множество варианти за стъкло и покритие. Те са устойчиви на атмосферни промени и няма да ръждясват или корозират.

Вижте още: Колко струва успешният ремонт на дограма у дома?


Изберете подходящ размер

Какъв размер е входът на дома ви? Стандартната външна входна врата е висока 203 см., широка около 93 см. и дебела почти 5 см. В зависимост от вашия дом, входът ви може да изисква по-голяма, по-висока, по-широка, по-дебела или дори двойна врата. За да изберете вратата с подходящ размер, трябва да имате предвид всякакви странични фактори, като осветление, наличие на веранда, ако живеете в къща, както и други декоративни и допринасящи за функционалността елементи. Ако не сте сигурни какъв е размерът на входната врата, не се колебайте да се свържете с професионалист за помощ.

Вижте още: 5 практични и функционални идеи за вашия дом


Стилът - отличителният белег

Безспорно важно е да изберете такава входната врата, която хем да допълва дизайна на вашия дом, хем да допринася за привлекателността на екстериора. Входната врата е чудесен начин да изразите личността си или тази на вашето семейство.

  • Ако не сте склонни на експерименти, може да изберете класическа врата с дървена ламперия. В зависимост от това на кой интериорен стил сте почитатели, може да включите разнообразни декоративни елементи.
  • И тъй като всяка къща и собственик са различни, избирането на входна врата, която е подходяща за вас и вашия дом е нещо строго индивидуално и много важно. 

Изборът на входна врата не е толкова лесен, но и никой не е казвал, че ще е като детска игра. Важно е да вземете добро решение и да направите  добра инвестиция, за да не съжалявате в бъдеще. В случай че имате нужда от професионално съдействие, винаги може да се консултирате с доказаните специалисти, регистрирани при нас. Още сега имате възможността да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
105 извършени проекта
Илиян Иванов
Електроуслуги, София
11 извършени проекта
TODOR TODOROV VIP
Цялостен ремонт, София
38 извършени проекта
Blagomir Nochev
Мебели и обзавеждане, София
11 извършени проекта
Сфера 2015
Ремонт на баня, Бургас
22 извършени проекта
Кирил Алексиев
Цялостен ремонт, София
6 извършени проекта