9 трика да спестим електроенергия в дома

Публикувано на 13/12/2019 от Мира Петърчева | Последна редакция на 13/12/2019 | Видяно 665 пъти

Днес така сме свикнали с електричеството, че без него не можем да си представим живота. Помислете си само колко ток изразходваме от сутринта: бойлер с топла вода, кафемашина, сешоар, микровълнова печка, тостер и ютия. За печката или климатика да не говорим. Всъщност се получава доста голямо потребление на ток. А после, разбира се, се изненадваме от високите сметки. За да спестим някой лев, трябва да се научим как правилно да използваме електроуредите в дома. Време е да научите тези 9 трика, за да намалите сметката си за ток не само през зимните месеци, а по принцип. Обърнете се към специалистите в сферата на енергийната ефективност, регистрирани в MaistorPlus във връзка с икономията на електричество в жилището.


Ревизирайте броя на осветителните тела в апартамента

Първо нещо, което трябва да направите е  да обърнете внимание на броя осветителни тела в дома си! И така... да започнем да броим...Три в дневната, четири в кухнята, три в спалнята... Все пак това е жилище, а не увеселителен парк или казино, което трябва цялото да искри в светлини.

 • Постарайте се при изготвяне на проект за жилището да имате оптималното количество осветителни тела спрямо квадратурата.
 • Не прекалявайте с техния брой или направете правилна схема за поставянето им. Така ще има и добро интериорно решение за всяка стая. 
 • Време е да се огледате колко осветителни тела има в дома ви и да оптимизирате техния брой.

 Вижте още: Осветителни тела – цени


Ползвате ли енергоспестяващи LED лампи?

Лампите с нажежаема жичка наистина консумират доста ток и вдигат сметките. С една дума, решението е да инсталирате енергоспестяващи LED лампи в къщата.

 • Изборът е доста голям и наистина може да изберете дори каква светлина да излъчват: топла или студена.
 • Изглежда, на пръв поглед, че от тях няма много изгода, но всъщност ползите са огромни. Средно се оказва, че пестите около 170 кВтч годишно.
 • Този тип лампи са по-скъпи от обикновените, но са с по-дълъг срок на живот. А това също индиректно влияе на финансовите разходи, които отделяме за покриване на сметките за електричество.


Спрете или намалете използването на някои електрически уреди

Изглежда, че малките домакински уреди не консумират много електроенергия, но това е тотална заблуда.

 • Може да пасирате картофите с преса, без да използвате електрически пасатор.
 • Дамите не е нужно използват толкова често мощния си сешоар, за да не увреждат косата си, а да я попият добре с микрофибърна кърпа и после да изчакат косата им да изсъхне сама. Или да използват сешоара за по-кратко време. Така не само ще намалят разходите на електроенергия, но и ще запазят косата си от вредните ефекти на прекалено сухия и горещ въздух.
 • Същото може да се каже и за други малки електроуреди, които използваме всеки ден в бита си.


Обърнете внимание на енергийната ефективност на уредите

На всички електрически уреди има маркировка, която показва колко енергийно ефективно е устройството. С най-висока енергийна ефективност са уредите клас А (зелен), а с най-ниска – тези с клас G (червен).

 • Към клас А има допълнителна скала: A+, A++ и A+++.
 • Най-много електроенергия се консумира от устройства, обозначени с клас G, а най-малко от всички с етикет A ++ и A+++.
 • Купувайки всякакви електрически уреди с маркировка клас А, можете да спестите много пари. Разбира се, че тези уреди са с по-висока цена, но пък с времето те са много по-енергоспестяващи.


Изключете лампата, когато излизате от стаята

Създайте си навика да изключвате лампите, когато в стаята няма никой. Дори да имате икономични крушки, е налице консумация на ток, което неминуемо ще даде отражение и на сметките.

 • Според статистиката около 30% от цялата консумирана електроенергия се изразходва за осветяване на празни помещения. Направете си сами изводи. Създайте си навик да изключвате осветлението, когато излизате от дадено помещение.
 • Съвет: използвайте сензорни  LED лампи, въртящи се на 360 ° за стълбища и коридори, които се включват само при движение. Така сметките за ток намаляват.


Не оставяйте включени док станции без електроуреди към тях

Зареден телефон или лаптоп в режим standby, включени в контакта, продължават да консумират електричество. Изключете ги от контакта, когато има индикация, че батерията им е заредена.

 • Опитайте да зареждате телефона си преди лягане - по този начин се прави икономия на ток. Същото се отнася и за други устройства като таблет и електронна книга.
 • Не оставяйте включени док станции без електроуреди към тях. За съжаление, почти не обръщаме внимание на това и тази грешка също оказва роля върху енергопотреблението.

Вижте още: Хитри начини за намаляване на зимните сметки за отопление


Използвайте техниката в жилището възможно най-ефективно

Всички ежедневни навици и домакински задължения могат да се отразят сериозно на вашата сметка за ток. 

 • Замисляли ли сте се колко често ползвате пералнята си? Не бива да я пускате всеки ден, ако липсва нужното количество пране. По-добре е да изчакате, докато се натрупат повече дрехи или спално бельо. А защо пък да не изберете кратък режим, ако прането е под нужните килограми или не е замърсено прекалено много.
 • Миялната машина също може да пускате два пъти в седмицата, вместо всеки ден.
 • Ако времето е слънчево и сравнително топло, не се изкушавайте да пускате сушилната. 
 • Същото се отнася и за прахосмукачката – понякога е безсмислено да я пускаме в стаи, където практически няма прах и мръсотия.
 • Това може да се каже и за ютията. Има дрехи, които просто нямат нужда от гладене. Така че – не се престаравайте. 


Инсталирайте на подходящи места в дома нощни лампи

Вместо да включвате яркия си полилей, използвайте малки нощни лампи. Важно условие е да ги добавите на подходящи за целта места. Така че да не нарушават стила на интериора ви.

 • Можете да ги монтирате на всички ключови места в къщата. Особено там, където трябва да се работи вечерно време – например в близост до нощното шкафче, в банята или коридора. Така ще изразходвате по-малко електроенергия.
 • В същото време използвайте дневната светлина максимално. Това е прекрасен начин да намалите сметката си за ток.
 • Добър навик е да вдигате щорите или дръпвате пердетата, когато навън още е светло. Позиционирайте работното си място така, за да се наслаждавате на дневна светлина максимално.


Икономия в кухнята

Кухнята е помещението, което сериозно трупа значителна сума върху вашата сметка за ток. Точно към това пространство трябва да са насочени големи усилия за пестена на енергия.

 • Изключвайте котлона или фурната поне 5 минути преди храната да е готова. Самите уреди са нагряти максимално и наистина продължават да излъчват нужната топлина. Това пести ток и няма никога да прегорите яденето.
 • Не включвайте хладилника на максимална степен. Храната ви може да бъде свежа и без да се налага уредът да работи на пълни обороти.
 • Изключете от контакта всички малки уреди, които не използвате непрестанно - фритюрник, тостер, кана за вода и др.

На пръв поглед тези 9 трика са малки и незначителни, но те наистина работят. Основното е да следвате изброените правила и активно да ги използвате. Така ние не само спестяваме част от парите си, но и допринасяме за рационалното използване на ресурсите на планетата. Винаги може да потърсите професионално съдействие от специалистите, регистрирани при нас. Направете още сега напълно безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Сравнете ги, вижте отзиви на предишни клиенти и вземете най-доброто решение.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Hristo VIP
Строителство на сгради, София
14 извършени проекта
Димитър Русев
ВиК Услуги, София
6 извършени проекта
Васил Василев VIP
Боядисване и декорация, София
55 извършени проекта
Home Clima
Отопление и климатизация, София
18 извършени проекта
Николай Ничев
Монтажи, София
1 извършен проект
Андрей Велинов
Сухо строителство, Перник
6 извършени проекта