5 красиви растения, които допринасят за чистия въздух у дома

Публикувано на 21/10/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 24/10/2019 | Видяно 1 806 пъти

Факт е, че не обръщаме голямо внимание на въздуха, който дишаме в домовете си. И точно заради това, за съжаление, в него може да виреят много нежелани токсини, които вдишваме ежесекундно. Вероятно вече на ум ви е идвала идеята за закупуването на пречистватели на въздуха. Те са супер практични и удобни и могат да се справят с пречистването на въздуха, но също могат да бъдат доста шумни и скъпи.

За щастие обаче има огромно разнообразие от растения, които могат да се използват също толкова ефективно за почистване на въздуха. А и да не говорим, че едно пищно зелено растение добавя много повече красота в декора на дома, отколкото обемист пречиствател на въздуха. И за да ви убедим, че алтернативни варианти винаги има, тук ви показваме пет стайни растения, които са не само нежни и красиви, но и много функционални. Те са хем стилни, хем усилено работещи за чистия въздух у дома. 

А за още красиви идеи, свързани с дизайна и градината, се обърнете към невероятните ландшафтни дизайнери, регистрирани в MaistorPlus.


Английски бръшлян

За английския бръшлян се твърди, че осигурява най-голяма чистота на въздуха. Или иначе казано той е най-работливото растение.

  • Освен че е перфектен за пречистването на въздуха, английският бръшлян осигурява и много елегантен, семпъл, но интригуващ стил в помещението, в което е поставен.
  • Той е чудесен за домове с домашни любимци, тъй като премахва от въздуха пестицидите и неприятните миризми, идващи от животинките. Въпреки това е важно да знаете, че бръшлянът трябва да го разположите правилно и задължително в саксия. Всеизвестен факт е, че той е отровен за животните. 
  • А как да се грижите за него? Английският бръшлян расте най-добре във влажна почва и по-хладни температури. 

Вижте още: Каскадни цветя за вашата тераса


Маргаритката

Първото предимство на маргаритката е очевидно. Тя е кокетна, красива и много нежна. Именно това цвете е перфектното допълнение към всеки дом. Допълнение, носещо свежест, радост и невинност. Всеки обаче знае, че истински красивото е невидимо за очите. Така е и в този случай.

  • Освен очевидното си преимущество, маргаритката умело се бори с бензола, ксилола и толуола. Или другояче казано - токсичните вещества във въздуха.
  • Красивата маргаритка също унищожава и въглеродния диоксид, като едновременно с това отделя чист кислород.
  • Как да се грижите за нея? Любителка на светлината, маргаритката се чувства най-добре, когато се "къпе" в слънчеви лъчи. Само не забравяйте да поддържате почвата влажна.


Орхидеята

Любимата на всички орхидея, освен че е много красива и пъстра, е и страхотно решение за по-чист въздух в дома.

  • Орхидеите, както и маргаритките, са страхотно средство за отстраняване на ксилол и толуен. Ако сте дама и обичате да лакирате ноктите си у дома или пък ви предстои пребоядисване в дома, то орхидеята определено трябва да стане неразделна част от живота и домашното ви пространство. 
  • Грижите за красивата орхидея могат да бъдат малко по-сложни, отколкото при предишните растения. Поливането им трябва да се извършва веднъж седмично по специален начин. Орхидеята обича влажността. Тя харесва и слънчевите лъчи. Но не в големи дози. 
  • Вярно, че грижите са малко по-специфични, но определено си заслужават.

Вижте още: Билкова градина, подходяща за малки пространства


Бамбукова палма

Да, това растение е една идея по-голямо. Бамбуковата палма обаче премахва почти всички нежелани токсини от въздуха.

  • Ормалдехид, ксилол, амоняк и толуен са само малка част от вредните вещества, с които растението се бори.
  • Същевременно с това бамбуковата палма действа и като естествен обезвлажнител.
  • Растението има и силна символика Фън Шуй. Смята се, че броят на стъблата корелира с определен просперитет или късмет.
  • А как да се грижите за растението? Бамбуковата палма обича да вирее при дискретна светлина, комфортни температури и богата почва. За предпочитане е да я напоявате с пречистена вода със стайна температура. Поливането трябва да се случва веднага щом почвата започне да изсъхва. 


Лилитроп

Лилитропът е красиво и изящно пълзящо растение. Той не расте нагоре, а настрани, което го прави незаменима част от декора на стаята, в която вирее. Лилитропът е просто очарователен. И заедно с това е супер полезен за пречистването на въздуха.

  • Той отстранява вредни вещества като формалдехид и амоняк. Освен това печели точки за своите невероятно чаровни и семпли цветове, които растат целогодишно и напомнят на лавандуловите. 
  • Как да се грижите за него? Лилитропът обикновено обича да вирее вън от затворените помещения, обича откритите пространства. Това обаче не му пречи да се чувства добре и да живее пълноценно и на закрито. Лилитропът обича поравно и слънцето, и сянката, обича седмичните поливания и не изисква кой знае какви грижи.

Растенията определено са едно страхотно допълнение към дизайна на всеки дом. А и както разбрахме, те са не само храна за окото, но и невероятен помощник към създаването на по-добра, чиста и свежа домашна среда. Интегрирането им в интериора на дома обаче не е толкова лесно, колкото изглежда. В случай че имате нужда от професионално съдействие се допитайте до експертите в областта на озеленяването. По всяко време може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Иван Петков
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Ценко и Сие ЕООД VIP
Цялостен ремонт, София
81 извършени проекта
Ивайло Петров
Електроуслуги, София
26 извършени проекта
Хоум Рок Билдър ЕООД
Цялостен ремонт, София
9 извършени проекта
Петър Петров
Цялостен ремонт, София
16 извършени проекта