5 важни правила при избора на диван

Публикувано на 29/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 16/10/2019 | Видяно 1 816 пъти

Изборът на диван звучи като нещо доста лесно. Просто отивате в магазина, избирате един диван и изчаквате да го доставят до дома ви. Или пък още по-добре - поръчвате го онлайн и всички грижи и притеснения, които сте имали относно него изчезват с натискането на един бутон. Не искаме да ви отчайваме, но всъщност тази уж лесна задача не е толкова елементарна и безгрижна. Намирането на подходящия диван за вашия дом е нещо, което не бива да подценявате и на което трябва да обърнете специално внимание.

Диваните са един от най-скъпите интериорни мебели, които ще закупите за дома си, така че трябва да сте сигурни, че инвестицията, която правите си заслужава. Преди да купите първия диван, който привлече окото ви, уверете се, че сте вложили нужното старание и сте проучили всички възможности, които имате. За да ви улесним тук ви показваме петте основни неща, на които да обърнете внимание при избора на диван. Ако пък вече имате идея за това как той да изглежда, преминете към следващата стъпка, като я реализирате. За тази стъпка можете да се доверите на опитните професионалисти в областта на създаването на мебели по поръчка.


Размерът е от значение

Никога не подценявайте значението на размера при избора на диван. Има три неща, които трябва да имате предвид, що се отнася до тази характеристика: броя на хората, които трябва да настаните, размера на стаята и разбира се, физическата възможност, която трябва да имате, за да вкарате дивана в стаята.

  • Колко човека ще седят на дивана? Колко хора ще го използват редовно? Един, двама, трима? Това ще се отрази пряко на въпроса колко просторен трябва да бъде той. Ако е само за един или двама души, можете да сте доста гъвкави при избирането му, но ако числото е по-голямо, ще се наложат малко повече усилия. Добър избор е диванът с L-образна форма, който ще ви осигури доста допълнителни места за сядане.
  • Размер на стаята: Колко голяма е стаята, в която ще инсталирате дивана? Важно е да се уверите, че диванът е добре пропорционален спрямо останалата част от стаята. Много хора, които живеят в малки пространства, избират малки дивани, но в зависимост от това как сте декорирали стаята, това може да е грешка. Понякога твърде много по-малки мебелни модули могат да направят една стая да изглежда затрупана. Дори в малка стая помислете за диван с нормални размери, за да запълните пространството и да направите така, че то да изглежда пълно и завършено.
  • Физически усилия: Уверете се, че внимателно измервате вратите, коридорите и стълбищата, за да сте сигурни, че диванът може физически да влезе в пространството. Бъдете сигурни, че диванът може да се побере във вътрешността и около ъглите. Основната причина, поради която големите мебели се връщат в магазините е, че те не се побират в помещението, затова внимателно премерете пространството, преди да купите дивана.


Качество на продукта

Качеството е огромен фактор при закупуване на диван, а мотото „получавате това, за което плащате“ винаги трябва да бъде на първо място. Цените на диваните са доста разнообразни. Затова ако имате предварително определен бюджет, ще искате да се придържате към по-ниските цени. Но винаги имайте предвид, че колкото по-малко плащате, толкова по-вероятно е да се наложи да замените предмета след няколко години. Дори по време на покупката диванът да ви се струва по-икономичен вариант, вие все пак ще плащате повече след няколко години. Това не означава, че трябва да похарчите хиляди левове за него, но бъдете наясно с връзката между цената и качеството на продукта. Не забравяйте, че диванът от висок клас ще издържи повече от 25 години, докато този от по-нисък клас - само около 10. Когато се опитвате да определите дали диванът е с добро качество, трябва да проверите следните неща:

  • Прокарайте ръката си по гърба на дивана. Ако се чувства куха, това е показател за ниско качество. 
  • Не забравяйте, че цената и качеството често вървят ръка за ръка, що се отнася до мебелите. Затова винаги е добра идея да закупите най-качествения продукт, който можете да си позволите.

Вижте още: Холни секции - видове и цени


Цвят и модел

Въпреки че размерите и качеството са изключително важни, може би нищо няма да има по-голямо влияние върху стаята от цвета и шарката на дивана ви. Конвенционалната мъдрост за декориране ни казва, че тъй като диваните заемат толкова много визуално пространство - и те са скъпи за замяна или възстановяване - e най-добре да заложим на сигурното.

  • Придържайте се към по-неутрали и прости, минималистични модели. Да, вероятно смелите цветове и модерните модели ви изглеждат добре добре, но това е до време. С изминаването на годините може да започне да бъде демоде или пък да ви омръзне. 
  • Във финансово отношение има по-голям смисъл да се придържате към неутрална основа и да я украсявате с цветни възглавници и други аксесоари.
  • Имайте предвид, че неутралността не означава скука. Фините текстури като туид може да придадат на неутралните палитри малко повече дълбочина.


Стил и форма

В момента на пазара има огромно разнообразие на стилове и форми дивани. Aко не знаете какво точно искате, се старайте да съобразите стила на стаята, в която ще бъде диванът, а също и на целия ви дом.

  • Като общо правило - не бива да поставяте традиционен диван в модерна къща. Но пък в някои случаи това може да е точно видът, който някой иска да постигне.
  • Помислете за стила на облегалката, този на възглавниците, формата на гърба на дивана и основния му стил. Погледнете снимки как изглеждат определени дивани в стаи, подобни на вашите, и определете какво ви харесва най-много.

Вижте още: Как да преобразим дневната за един уикенд?


Комфорт

Основно правило при закупуването на диван винаги трябва да бъде комфортът. Без значение колко добре изглежда диванът, колко перфектно се вписва или каква страхотна цена можете да получите, ако не ви е удобно да седите на него, няма да ви донесе абсолютно никаква полза. Твърде много хора правят тази покупка, само за да открият, че не могат да използват мебелите си по предназначение. Затова преди да купите диван, тествайте го. Седнете на него, легнете, отделете няколко минути, в които идентифицирате дали ви е удобно. И бъдете честни със себе. Ако не се чувствате добре, седейки на него още докато сте в магазина, по-добре не го купувайте.

Сигурни сме, че вече ще бъдете доста по-внимателни при купуването на диван. Да, колкото и лесна да изглежда тази задача, тя си има и своята специфика, така че не взимайте прибързани решения. За още интересни интериорни съвети и идеи какъв диван ще отива на вашия дом се обърнете към интериорните дизайнери в сайта ни. Може да направите безплатна заявка по всяко време. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете най-подходящата за вас.

 

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
13 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта
Трайчо Трайков
Покривни услуги, София
29 извършени проекта
ХЕКАТОН ХОУМС ЕООД
Строителство на сгради, София
10 извършени проекта