Умният дом - предимства и недостатъци

Публикувано на 15/09/2019 от Станислава Матеева | Последна редакция на 01/10/2019 | Видяно 3 604 пъти

Умните домове отдавна вече не са продукт на научната фантастика. Технологичният пазар е пълен с устройства, автоматизиращи битовите процеси. Така нареченият “интернет на нещата” (Internet of Things или IoT) работи за удобството и сигурността както на дома, така и на хората, живеещи в него. И въпреки че пазарът на умните решения за дома се развива непрестанно и новите и вълнуващи начини да поддържате дома ви не са били по-лесно откриваеми, не всичко е толкова оптимистично, колкото изглежда.

С появата на умните домашни устройства всичко, което ви трябва, е интернет връзка, за да автоматизирате процесите и да се насладите на удобството на дома, който практически мисли сам за себе си. И въпреки това в един момент може да се почувствате затрупани от джаджи. Или пък да бъдете хакнати. Наблюдавайки непрекъснато променящия се технологичен свят, тук ви представяме някои от основните предимства и недостатъци на интелигентните домове. 

И дори включването на умните джаджи в дома ви да е лично ваше решение, всеки има нужда и от професионална помощ, независимо дали става въпрос за съвет или реална работа. Затова не се колебайте и се обърнете към специалистите, експерти в областта на енергийната ефективност, които са регистрирани в нашия сайт. 

 


Чудесен начин да спестите енергия… и пари

Започваме с предимствата. Системите за домашна автоматизация определено са се доказали в областта на енергийната ефективност. 

  • Автоматизираните термостати ви позволяват предварително да програмирате температурите в зависимост часа и деня от седмицата. А някои дори се приспособяват към вашето поведение, научавайки се и нагаждайки се към температурните ви предпочитания, без да въвеждате предварителен график. 
  • Традиционната или базирана на поведението автоматизация може също да бъде приложена към почти всяка джаджа, която има функцията да бъде контролирана дистанционно - от поливните системи до кафемашините.

Действителните икономии на енергия в крайна сметка зависят от типа на избраното от вас устройство и неговите възможности за автоматизация. Но средно производителите на продукти преценяват, че системите могат да помогнат на потребителите да спестят от 10 до 15 процента от сметките за ток.

 


Умните джаджи предоставят невероятно удобство

В днешното бързо развиващо се общество, колкото по-малко излишни тревоги имате, толкова по-добре. Нали така? И точно затова, удобството е друга основна причина, поради която устройствата за автоматизиране на дома са толкова търсени.

  • Те практически елиминират малките проблеми, като изключването на осветлението, ютията или пък печката преди лягане или излизане. Или пък регулирането на температурата, когато се събудите сутрин.
  • Много системи се предлагат с възможности за дистанционно табло, така че дори да забравите да изключите котлона със супа, преди да излезете, спирането му вече не изисква пътуване обратно до дома. 

Вижте още: Енегоспестяващи крушки - видове и предимства


Безопасност

Дистанционното наблюдение може би е едно от най-големите предимства на смарт домовете. Именно това предимство ви дава сигурност и спокойствие, че домът ви е в безопасност, дори когато сте далеч от него.

  • С приложения за телефона умните джаджи и лампите могат да се включват и изключват, а автоматичните щори могат да се повдигат и спускат.
  • Тези възможности - комбинирани с автоматизирани системи за сигурност - могат да ви помогнат да намалите рисковете от нахлувания, тъй като веднага ще бъдете известени, ако се случи нещо извънредно.

 


Понякога по-елементарното е за предпочитане

Автоматизирането на всичко в живота може да звучи изключително привлекателно. Но понякога доброто старомодно щракване на превключвателя е много по-лесно, отколкото да посягате към смартфона, за да включите или изключите светлините. Преди да решите коя система е подходяща за вас, помислете колко далеч наистина искате да стигнете с автоматизацията в домакинството си. И още:

  • В зависимост от сложността на системата, инсталирането на устройство за автоматизация на дома може да бъде значително бреме за собственика на дома. Това може да ви струва пари или време, ако се осмелите да се справите сами.
  • Ужасен е моментът, когато някоя джаджа забие и се наложи да я оправяте. Тогава или трябва да загубите известно време в опит да ремонтирате проблема, или да се свържете със специалист. 

Вижте още: Как да избегнем грешки при топлоизолацията на покрива


Съвместимост на системите

Контролът на всички домашни устройства от една централна платформа е важен, но не всички системи са съвместими една с друга.

  • Вашата система за сигурност може да изисква да влезете на едно място, за да управлявате настройките, докато умният ви термостат може да изисква да влезете в друга платформа, за да включите и изключите климатика.
  • За да използвате истински удобството на домашната автоматизация, може да се наложи да инвестирате в технология на централна платформа, за да контролирате всички системи и устройства от едно място.

Вижте още: 7 умни джаджи, от които всеки високотехнологичен дом се нуждае


Смарт устройствата могат да бъдат скъпо удоволствие

Въпреки че цената на системите за домашна автоматизация в последните години става все по-достъпна, разходите за закупуване и инсталиране на смарт джаджи все още могат да утежнят бюджета ви. Много компании обаче предлагат широка гама от информация за различните типове устройства, които предлагат, включително разходите по закупуване и инсталация, както и съвети за най-подходящите за вашите нужди и финанси домашни системи. 

Ако се интересувате от автоматизация на дома и искате да направите своя дом интелигентен, винаги може да се обърнете за професионално мнение към специалистите, регистрирани в нашия сайт. Имате възможността да изпратите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които може да сравните и да изберете тази, която ви допада най-много.


Тагове:

Умен дом

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Райко
Ремонт на баня, София
8 извършени проекта
Иво Методиев VIP
Цялостен ремонт, София
106 извършени проекта
Sasho
Цялостен ремонт, София
39 извършени проекта
Румен Петров
Електроуслуги, София
12 извършени проекта
Веселин Димитров
Цялостен ремонт, София
32 извършени проекта