Защо е важно да ползваме безвредни бои за дома?

Публикувано на 13/09/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 06/11/2019 | Видяно 2 719 пъти

Боите за дома са едни от най-често ползваните строителни материали, с които реализираме интериорните си проекти. Пазарът изобилства от различни видове бои в различни ценови параметри и палитри. Въпреки това обаче, за да постигнем едни действително безопасни и устойчиви решения, е наистина важно да знаем малко повече за това кои бои да изберем и как да ги използваме.

Може би някои от нас вече са чували, че традиционните бои съдържат VOC (летливи органични съединения). VOC са вредни за здравето при изпарение и подлежат на регулация от съответните органи. Те могат да провокират респираторни неразположения, главоболие, да засегнат централната нервна система и др.

Ето защо в тази статия ще дадем основни съвети за това как да избегнем боите, нанасящи вреда на нашето здраве и как да постигнем по-добра устойчивост на стените. Съдържанието на VOC на практика е един от елементите, които разграничават екологичните бои от традиционните им аналози.

Ако ви предстои ремонт, в който планирате използването на бои и не сте сигурни как да подходите, винаги можете да се обърнете за помощ и съдействие към майсторите, регистрирани в платформата на MaistorPlus. Реализирали множество успешни проекти, за които можете да прочетете мнения на други клиенти, те са винаги готови да откликнат на вашите нужди.


Какво да имаме предвид, когато избираме бои за дома?

Независимо дали избираме латекс или други интериорни бои и лакове, преди да пристъпим към покупка, трябва да имаме предвид някои основни съображения. Най-често те са свързани с природата и здравето ни, както и доброто качество на въздуха вкъщи. Основните съображения при избора на бои включват преглед на:

  • Съдържанието на боята, вкл. процентно съдържание на VOC – основна характеристика, за да се избере щадяща здравето и природата боя. За да бъде една боя екосъобразна се счита, че тя трябва да има съдържание на VOC под 50 грама на литър. Независимо от това обаче, е възможно тя да съдържа и други токсични и опасни вещества, за които трябва да се информираме.
  • Производството на боята – производствените практики на компанията имат пряко отношение към това дали продуктът е произведен екосъобразно, за което е добре да знаем.
  • Способността на боята „да диша“ – боята не трябва да съдържа пластмасови съединения, които да предизвикват запечатващ ефект, в резултат на което може да се образува мухъл и други нежелани ефекти;
  • Устойчивост на мокро миене – един от ключовите фактори за последваща поддръжка и износване на боята се отнася до способността да се отмиват петна върху готовата повърхност. Традиционно се определя по пет-степенна скала, където най-високият клас е 1, който се характеризира с устойчивост до 200 избърсвания;
  • Стандартизация – в рамките на Европейския съюз съществуват два базови стандарта, които се отнасят до интериорните бои – БДС EN 1062-3:2008 и екомаркировката на ЕС, която присъства и на други продукти.

Като отчетем тези пет фактора, вече можем да направим един по-информиран избор на боя, с което бихме си осигурили ползи за здравето, природата и бюджета в дългосрочен план.

Като най-обща препоръка към избора на боя анализаторите препоръчват водоразтворимите бои. Те не изискват разтворители на петролна основа и обикновено могат да се прилагат и в помещения за чувствителни хора като възрастни, болни, деца и др.

Вижте още: 7 основни грешки при боядисване на стени


За какво още да внимаваме при ремонта в детската стая

Особеното при ремонта в детската стая е, че децата не само докосват и дишат нашите боядисани терени, а е много възможно и да си "похапват" от тях. Разбира се, не целенасочено. Затова, при боядисването в детската стая е изключително важно да избегнем продукти, които са на петролна основа, изискват разредител или съдържат синтетика. Вместо това, трябва да насочим търсенето си единствено към бои, които използват естествени пигменти и минерали и са водоразградими. Винаги избирайте бои с 0 VOC.


Как да използваме боите устойчиво?

Правилното прилагане на избраната боя би било втората стъпка към това да сме автори на един наистина устойчив проект. За целта:

  • Изберете четка с естествен косъм, както и съдове за боядисване за многократна употреба;
  • Следвайте внимателно инструкциите за приложение на боята;
  • Стремете се да редуцирате отпадъците по време на боядисване до минимум;
  • Почистете кутиите от боята, преди да ги изхвърлите;
  • Намерете приложение на останалото количество боя в други, дори и по-малки идеи.

След приключване на проекта е важно да съберете всички четки, кофи и пособия, които биха могли да се използват повторно и да ги съхраните правилно.

Вижте още: 5 тънкости при боядисването, които ще са ви от полза при следващия ремонт


Бъдете добър пример!

Ако ви предстои по-голям ремонт с бои или цялостно обновление, то тогава помислете как да заявите своята зелена нагласа към света чрез в проекта си. Така може да заразите с примера си и други хора, които да ви последват.

  • Разкажете на приятели какво правите и по какъв начин боядисвате дома си.
  • Може дори да ги включите към начинанието си. По този начин ще си имате хем помощници, хем приятна компания.
  • "Заразете" хората с идеите си и покажете добрия пример.

Боядисването на дома не е никак лесна задача. А изборът на цвят понякога може да се окаже сред най-простичките мисии. За да се впуснете в това приключение, несъмнено трябва да сте запознати и със спецификата на боите. По този начин ще може да направите информиран избор. В случай че имате нужда от професионално съдействие, потърсете доказаните специалисти, които са регистрирани при нас. Още сега може да направите безплатна заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти, които да сравните и да изберете тази, която е най-подходяща за вас.

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Луксозни ремонти VIP
Боядисване и декорация, София
8 извършени проекта
Строителна бригада Димитров
Покривни услуги, София
13 извършени проекта
Антон Грънчаров VIP
Цялостен ремонт, София
31 извършени проекта
ИВАН НИСТОРОВ
Боядисване и декорация, София
42 извършени проекта
Evgeni Velinov
Покривни услуги, Самоков
15 извършени проекта
Линдстрой ЕООД
Плочки и теракот, София
28 извършени проекта