Какво да имаме предвид, когато избираме бои за дома?

Последна редакция на 27/04/2024 от Dessislava Usheva
Източник | Видяно 642 пъти

Независимо дали избираме латекс или други интериорни бои и лакове, преди да пристъпим към покупка, трябва да имаме предвид някои основни съображения. Най-често те са свързани с природата и здравето ни, както и доброто качество на въздуха вкъщи. Основните съображения при избора на бои включват преглед на:

  • Съдържанието на боята, вкл. процентно съдържание на VOC – основна характеристика, за да се избере щадяща здравето и природата боя. За да бъде една боя екосъобразна се счита, че тя трябва да има съдържание на VOC под 50 грама на литър. Независимо от това обаче, е възможно тя да съдържа и други токсични и опасни вещества, за които трябва да се информираме.
  • Производството на боята – производствените практики на компанията имат пряко отношение към това дали продуктът е произведен екосъобразно, за което е добре да знаем.
  • Способността на боята „да диша“ – боята не трябва да съдържа пластмасови съединения, които да предизвикват запечатващ ефект, в резултат на което може да се образува мухъл и други нежелани ефекти;
  • Устойчивост на мокро миене – един от ключовите фактори за последваща поддръжка и износване на боята се отнася до способността да се отмиват петна върху готовата повърхност. Традиционно се определя по пет-степенна скала, където най-високият клас е 1, който се характеризира с устойчивост до 200 избърсвания;
  • Стандартизация – в рамките на Европейския съюз съществуват два базови стандарта, които се отнасят до интериорните бои – БДС EN 1062-3:2008 и екомаркировката на ЕС, която присъства и на други продукти.

Като отчетем тези пет фактора, вече можем да направим един по-информиран избор на боя, с което бихме си осигурили ползи за здравето, природата и бюджета в дългосрочен план.

Като най-обща препоръка към избора на боя анализаторите препоръчват водоразтворимите бои. Те не изискват разтворители на петролна основа и обикновено могат да се прилагат и в помещения за чувствителни хора като възрастни, болни, деца и др.

Вижте още: 7 основни грешки при боядисване на стени

Свързано:

Идеи за мебели Защо е важно да ползваме безвредни бои за дома?