4 трика за интегриране на причудливи пространства

Публикувано на 13/09/2019 от Dessislava Usheva | Последна редакция на 18/11/2019 | Видяно 1 041 пъти

Случвало ли ви се е да се сблъскате със стая, в която няма ъгъл от 90 градуса, прозорците и тавана са скосени, а стените пък са изградени от неправилни форми и причудливи ниши? Макар и повечето от нас вече да имаме опит в обзавеждането на класически помещения, решението как да подходим към нестандартните форми не винаги е лесно.

В тази статия ще ви покажем някои основни трика, които можем да приложим към предизвикателствата на неправилната стая. Макар и повечето такива пространства да изискват строго индивидуално решение, опитът на интериорните дизайнери винаги би могъл да ни е в помощ.

Ако и вие разполагате с нестандартни помещения, които е трудно да обзаведете, не се колебайте да потърсите професионалистите, регистрирани в платформата на MaistorPlus. 


Как да погледнем на пространството като цяло

Страхотно улеснение за постигането на една разкошна и добре обзаведена стая, която успява да превърне причудливите форми на стените си и в ефекти, е като първа стъпка да помислим за това как бихме могли да организираме пространството. Тук на помощ могат да ни бъдат следните похвати:

  • Обособете пространството на кътове и зони. Много по-лесно бихме успели да преодолеем предизвикателствата на дизайна, ако мисловно разделим стаята на по-малки части, към които да подходим индивидуално. Допълнително за тази цел бихме могли да използваме и килими.
  • Помислете как бихте могли да разположите по-големите мебели далеч от стената. Тук със сигурност не бихме могли да се справим със стаята, като сложим канапе до едната стена и секция до другата;
  • Вижте дали не е необходимо да използвате други разделители като декоративни решетки или самостоятелни библиотеки в средата на стаята.

Като имаме наум тези техники, голямото помещение със странна форма вече би се управлявало по-лесно.


Какви мебели да изберем?

Макар и повечето такива стаи определено да изискват мебели по поръчка, можем да се опитаме да намерим подходящо обзавеждане и сами, ако освен за размерите, мислим и за следното:

  • Работете в една цветова гама, като не се опитвате да формирате един единствен по-голям акцент. Ако имате идея да превърнете дадена стена с особеност във визуален фокус например, трябва да сте много внимателни. Това лесно би разрушило баланса на цялото помещение;
  • Разгледайте опциите за включване на мебели с кръгли форми. По този начин неправилните ъгли на стаята биха се смекчили, а вниманието би било привлечено по-скоро от мебелите, отколкото от ъглите.

Ето как тези две предизвикателства са разрешени на снимката по-горе.

Вижте още: Интериорен справочник: 7 идеи за практично подреждане на мебелите в хола


Мебели по поръчка

Безспорно, едно от най-доказаните средства за овладяване на предизвикателствата на подобни помещения остават мебелите по поръчка. Понякога обаче, по-удачно би било да помислим как да ги приложим върху цялата стена, отколкото единствено за преодоляване на даден неправилен ъгъл или ниша.

Така, на снимката по-горе цялата стена е превърната във вграден гардероб с мини секция. Така се усвоява максимално ефективно наличното пространство и се спестяват главоболията, свързани с това да търсим самостоятелни такива мебели.

Този подход е суперподходящ за обзавеждане на малки пространства.


Усвояване на ниши

И накрая, винаги можете да изберете да усвоите съществуващите ниши със специално поръчани рафтове. Това би позволило както да намерите най-точното решение за пространство, в което не може да се разположи готова мебел, така и да експериментирате с аранжирането и декорацията на стаята. Снимката по-горе илюстрира перфектно това.

Предизвикателства във всеки дом могат много лесно и бързо да се превърнат в ефектна част от него. Стига да знаете как правилно да направите това. Ако търсите съдействие за справяне със странните форми или стени на апартамента си, не се колебайте да се обърнете към доказаните специалисти от платформата на MaistorPlus. По всяко време имате възможността напълно безплатна да направите заявка за проект. В отговор ще получите няколко оферти. Може да ги сравните, да видите мнения на предишни клиенти и да направите разумен избор!

Бъди в крак с тенденциите в дома и интериора. Информирайте се първи и напълно безплатно чрез:

Румен Насев VIP
Мазилки, София
Жоро Цветков
Покривни услуги, София
51 извършени проекта
Асен Асенов VIP
Кърти, чисти, извозва, София
9 извършени проекта
Тони
Външна изолация, София
8 извършени проекта
genchevstroi
Покривни услуги, София
53 извършени проекта
Dicho69
Шпакловки, София
21 извършени проекта